Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

pomoc w doborze/budowie zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

pomoc w doborze/budowie zwrotnicy

witam,
    mam problem z dobraniem zwrotnicy do gdwk tonsila 10/80/7 i gdn stx 17 140 8 scx .
    STX ma dużą górkę w charakterystyce od 1 do 4 kHz i jest to słyszalne, a na zwykłej zwrotnicy z podziałem na 4.1 kHz. Przy niektórych piosenkach aż robi się nieprzyjemnie. Może wie ktoś jak nisko i z jakim spadkiem można najniżej odciąć kopułkę, lub skonstruować taka zwrotnice która w miarę poradzi sobie z tymi głośnikami
    Dołączam charakterystyki głośników :

pozdrawiam

Zamieszczone przez jagaRe4
    a na zwykłej zwrotnicy z podziałem na 4.1 kHz
    masz na myśli taką niby "uniwersalną" za 30zł, wykonaną na bazie kalkulatora :razz:
    we większości takich zwrotnic są bardzo "małe" cewki na basie, max 0,6mh a jak wiesz w przypadku głośnika 8ohm to za mało a ten w dodatku ma podbicie. W "gotowych" jest taka http://img144.imageshack.us/img144/3...dwk1020ii3.gif zwrota z udziałem 17-140-8-scx zerknij na sekcję niskotonową (nie twierdzę, że masz skopiować 1:1 tą zwrotke ale zobaczysz w czym diabeł tkwi :twisted: )

Skomentuj

Ja tą kopułkę połączyłem z STX 15AX. Grała ponad rok z filtrem złożonym z szeregowego rezystora 3,3Ohm + kondensator 3,4uF. Przy normalnym słuchaniu (potencjometr na moim A400X na godz. 10 -11) nic jej się nie stało. Obecnie mam ją połączoną przez kondensator 4,2uF w innych kolumnach, ale tu impedancja obciążenia tego filtra jest inna.

Skomentuj

Takie rezonnse na spl'u znaczą, że możliwości głośnika skończyły się oktawę niżej. Fajne średnie to nie tylko wyrównany spl. Wytłumić tego tonsila to nie problem, oczywiście nie przez internet, ale żeby to przyjemnie zagrało wg mnie potrzebujesz kopułkę, która poradzi sobie od 2kHz. Vifki się kłaniają :)

Skomentuj

Zamieszczone przez januss73
          potrzebujesz kopułkę, która poradzi sobie od 2kHz. Vifki się kłaniają
          raczej SEASy lub cos tej klasy

januss73, co dziwne ten GDN potrafi podobno (jeszcze go nie mialem) zagrac ladna srednica ale wlasnie ma problemy z basem...

Skomentuj

Pawel S. problemy z basem nie sa wazne, robie z nich monitory i do tego subwoofer jest w drodze na tonsilu 20/80/2 (aktywny), gdny maja fs 52 Hz
            myslałem zeby gdn postawic tylko na cewce 6 dB/ oktawe a kopułke zrobic na filtrze 3 rzedu z podziałem na ok 2.5 do 3 kHz tylko ze ja tego nie policze zwykłym kalkulatorem nie wiem w jakich miejscach zaczac ciąć do tego jak pozniej ustawic faze ... jeli ktos ma zdanie czy takie rozwiazanie jest sensowne to piszcie.
            jak dla mnie to moc kopułki moze spac nawet do 50 w rms bo mi wiecej nie potrzeba do 15 m^2.
            DIGIPROCOMP widziałem dzis ta zwrotnice i to narazie jedyna rzecz jaka znalazłem do tego gdna. wyglada dobrze tyle ze jest na mocniejszej kopułce, mozna by wykorzystac sekcje niskotonowca i przerobic sekcje gwizdka na filtr 3 rzedu by go zabepieczyc jezeli zle mysle to prosze mnie poprawic i jesli kto moze wyliczyc elementy do nowej zwrotnicy to byłoby fajnie
            mile widziane tez inne pomysły jak to rozwiazac
            po za tym kupowac inne kopułki to tez koszta a co zrobie z tymi co mam
            postaram sie cos z tym zrobic by w przyszłosci inni nie mieli juz takich problemow jak ja

pozdrawiam

Skomentuj

jagaRe4, do monitorków na 18 sub na 8 calach to imho przymało, szczególnie że to 20 80 2.

myslałem zeby gdn postawic tylko na cewce 6 dB/ oktawe a kopułke zrobic na filtrze 3 rzedu z podziałem na ok 2.5 do 3 kHz tylko ze ja tego nie policze zwykłym kalkulatorem nie wiem w jakich miejscach zaczac ciąć do tego jak pozniej ustawic faze ...
              bez pomiarów nie można powiedzieć zupełnie NIC ;] Trzeba pomierzyć i zobaczyć jak się charki składać będą.

Zamieszczone przez januss73
              potrzebujesz kopułkę, która poradzi sobie od 2kHz. Vifki się kłaniają :)
              ciekawe które, bo żadna z vif które mialem, począwszy od D, DX-a, aż po XT przy tak niskim podziale 'nie grała' .

jagaRe4, popełniasz kardynalny błąd - za bardzo teoretyzujesz i martwisz się o inne rzeczy niż powinieneś , niskie cięcie kopułki to nie tylko wytrzymałość mocowa, to przede wszystkim brzmienie, takie kopułki zwykle grają ostro i zdecydowanie gorzej niż ucięte bardziej zachowawczo. Proponuję Ci złożyć sprzęt pomiarowy.

Skomentuj

no ok takero, to co ma byc do tego sprzetu pomiarowego, sprobuje zrobic , pomierzyc i zamieszcze tu wyniki

[ Dodano: 2009-09-10, 09:30 ]
                a co do tego subka monitory strojone na f3 ok 60 Hz a sub by miał ok 35 Hz moze i mocy bedzie mniej ale głosno nie słucham i 80 w basu mi w zupełnosci starczy a wiekszy głosnik to wieksza buda do niego a po za tym ten stx nie ma 140 w odlatuje przy 50 w niskie czestotliwosci go przeciazaja strasznie

Skomentuj

jagaRe4 wklej schemat albo wyraźne foto obecnej zwrotki.

Skomentuj

prosze DIGIPROCOMP

Skomentuj

jagaRe4, twoje kombinacje mnie bardzo dziwia :???:

masz juz wszsytkie glosniki? masz juz elektronike do suba?
                      bo za mniejsze pieniadze niz na to wydales mogles zbudowac 3 drogi na STXach

GDN porownywalny z tonsilem a tanszy...
                      kopolki rowniez porownywalne ale STX tanszy...
                      do tego masz gotowa zwrotnice a w dodatku odpada elektornika do suba wiec wyjdzie taniej

Skomentuj

monitory juz zrobione i głosniki mam, do suba jest tylko skrzynka narazie ...

Skomentuj

Tak jak myślałem, że na basie jest byle jaka cewka. To że masz przesyt na ~4kHz to nie wina złego cięcia Tonsila tylko STXa - gra tam gdzie już nie powinien. Wymień cewkę i kondensator na basie a Tonsila zostaw w spokoju.

Skomentuj

tylko jakie pojemności ??

Skomentuj

daj na poczatek taki sam filtr jak irek w swojej zwrotnicy

Skomentuj

jesli mozna to podajcie schemat całej zwrotki bo raczej bede robic nowa od podstaw i chciałbym zeby jeszcze ograniczyc kopułke powyzej 17 kHz ja juz mam metlik w głowie od tylu roznych zdan :sad:

Skomentuj

Pamiętaj też o polaryzacji Tonsila po zmianie filtra DP, teraz masz w przeciw fazie.
                                  chciałbym zeby jeszcze ograniczyc kopułke powyzej 17 kHz
                                  można wiedzieć po co?
                                  -17kHz to już mało słyszalny pisk
                                  -w muzyce tego mało
                                  -w mp3 wcale :razz:

Skomentuj

mało słyszalny bo juz tego nie słyszymy a głosnik go wytwarza skoro go jeszcze nie słyszymy to mozna wyciac nizej zawsze ma to jakis wpływ na cała prace i wydaje mi sie ze ogolnie ten tonsil gra głosniej i przy wiekszej mocy czasem az piszczy nieprzyjemnie przy niektorych piosenkach na korektorze w karcie dzwiekowej mam 16 kHz znacznie nizej tak mi bardziej odpowiada ale to tylko moje wrazenia

[ Dodano: 2009-09-10, 13:53 ]
                                    i jeszcze jedno bo juz zgłupiałem wszedzie jest napisane inaczej
                                    jezeli obliczamy wartosc zwrotnicy w kalkulatorze to jak to sie ma do wykresu??
                                    on zaczyna odcinac od Fp ktore podalismy czy oblicza tak ze to Fp jest juz na tych -6 czy - 3 db ?????

Skomentuj

mało słyszalny bo juz tego nie słyszymy a głosnik go wytwarza skoro go jeszcze nie słyszymy to mozna wyciac nizej zawsze ma to jakis wpływ na cała prace
                                      jak cos takiego zrobisz to zagra to jeszcze gorzej ;]
                                      przerobione w GDN 18 SW + sc10n

i jeszcze jedno bo juz zgłupiałem wszedzie jest napisane inaczej
                                      jezeli obliczamy wartosc zwrotnicy w kalkulatorze to jak to sie ma do wykresu??
                                      on zaczyna odcinac od Fp ktore podalismy czy oblicza tak ze to Fp jest juz na tych -6 czy - 3 db ?????
                                      nie wiesz bo nie wiesz jaka dokladnie ma impedancje glosnik w tym miejscu :P

wiesz co - zrob ta zwrotnice

tonsil na niej nie zginie a jak bedziesz mial przyplyw kasy to zmienisz na PJtke
                                      tonsila bez obaw sprzedaz za rownowartosc STXow :P

Skomentuj

tez mam pewna koncepcje co do rozwiazania podobna do tej gotowej
                                        troche pomyslałem az w koncu wykombinowałem sobie teorie co z tym mozna zrobic ale jak licze wartosci elementow to w kazdym kalkulatorze wychodza zupełnie inne wartosci cewki wachaja sie o ok 0.3 mH a kondensatory to czasem o połwe ... x over winisd czy program zwrotnice ktorego sie trzymac :?:

[ Dodano: 2009-09-10, 19:54 ]
                                        tak mi wyszło z podziałem na ok 3750 Hz

nie za mała cewka wyszła przy kopułce ?
                                        i co by dało dodanie rezystora tak jak w tej zwrotnicy ?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X