Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt przenośny part 4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprzęt przenośny part 4

Witam wszystkich,przyszła kolej na kolejny sprzęt przenośny (już czwarty) mojego pomysłu i mam kilka pytań.

Głośniki jakich chce użyć to tesla ARN 100-10/4,Visaton FR-10-HM lub FRS,takie które nie potrzebują pracować z wysokotonówką i mają ładną średnicę,i są w rozmiarze 10cm.

Pytanie brzmi: czy ktoś zna lepsze głośniki w tym rozmiarze i w tej cenie (do 40zł za szt. nowe) które sprostają moim wymaganią? a może ktoś ma takie akurat na sprzedaż?

Jaki wzmacniacz (TDA),o jakiej mocy,wystarczy aby te głośniki w miarę zagrały. Wiadomo że to ma być sprzęt przenośny i będzie zasilany bateriami (najlepiej 12V) więc wzmacniacz nie może być za mocny. W swoim starym sprzęcie mam wzmacniacz kilku watowy i przy zasilaniu 12V (baterie) wytrzymuje całą noc.

Tak on wygląda:

Może TDA1554Q? Przy 12V kilka do kilkunastu watów powinien oddać...

[ Dodano: 2009-09-09, 19:55 ]
    Zamieszczone przez marian
    i przy zasilaniu 12V (baterie) wytrzymuje całą noc.
    może lepiej jakiś akumulator żelowy?

Skomentuj

Akumulator za dużo waży i jest ogólnie za duży (mam plan kupić akumulatorki). Jak widać na zdjęciu ten stary sprzęt mieści się do plecaka a jest na głośnikach 8cm. Ten nowy ma też się mieścić do plecaka (wiadomo że będzie trochę większy z racji zastosowanych głośników ale zrobię tak aby się mieścił).

aha,wzmacniacz ma być stereo.

Skomentuj

TDA 1554Q jest stereo... A aku żelowy wcale nie jest taki duży i ciężki:)
        Myślałem o czymś takim:
        http://allegro.pl/item736076210_akum...sklep_wwa.html
        1,4kg to nie jest tak dużo:)

Skomentuj

Ciekawe, ile ( jak długo ) by taki wzmacniacz na tda1554q pograł na pełnym ładowaniu takiego aku żelowego za 27zł :)

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
            A aku żelowy wcale nie jest taki duży i ciężki:)

1,4kg to nie jest tak dużo:)
            Spoko,ale nie dość że baterie są lżejsze (kilkukrotnie,bo 8-10 bateri nie waży nawet 0,5kg) to jeszcze możesz w każdej chwili w plenerze wymienić na nowe jeśli się tamte wyczerpią. Akumulator musisz jakoś ładować jeszcze... Akumulatorom mówię NIE.

Skomentuj

Tonsil s106 czyli 10/20/3 mogę Ci dać namiary na gościa który chciał mi ostatnio sprzedać tanio. 89db, dobrze grają bez tweetera i nawet jako tako kickbasem - 100Hz. Jak coś, wal na pw.

Skomentuj

LightSound, głośniki planuje kupić dopiero za około miesiąc...ale dzięki za info:)

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                  Pytanie brzmi: czy ktoś zna lepsze głośniki w tym rozmiarze i w tej cenie (do 40zł za szt. nowe) które sprostają moim wymaganią? a może ktoś ma takie akurat na sprzedaż?
                  kiedyś na allegro kupiłem szerokopasmówki z jakiegoś sprzętu JVC, małe, mega głośne - ponad 90dB z wata, wytrzymałość mocowa taka że spokojnie Lma wytrzymywały, pasmo pełne, jedyny minus że były nieco krzykliwe.
                  FRS jest cichy i ma małą wytrzymałość mocową , podobnie arn100, choć ten więcej wytrzymuje. Polecam poszukać jakiś szerokopasmówek z TV, te mają zwykle dużą efektywność, swego czasu miałem większość tego co było na allegro :)

Skomentuj

po 6.50 sa na allegro (kategoria glosniki i kolumny stereo>inne) z TV te co sa 2 glosniki i 'sub' .

Skomentuj

niski SPL...

Skomentuj

Czaruję...
                      X