Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Co wybrać: 3D STX czy 2D STX i sub

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Co wybrać: 3D STX czy 2D STX i sub

Jaka konfiguracja lepiej zabrzmi w moim przypadku:
    3D STX
    GDN-22-140-8-SCX
    GDM-14-150-8-SCX
    GDWK-10-200-8-PJ

czy 2D STX i sub:
    GDN-18-130-8-AKX
    GDWK-10-250-8-AKX
    sub na GDN-22-140-8-SCX +mostek TDA

Powierzchnia pomieszczenia 26m2,
    muzyka to jazz, stara elektronika, i pochodne (w sumie dość wymagająca dla kolumn) ale basu trochę też powinno być ,
    Budget: myślę wykonać to na zasadzie- kup przetworniki a potem dopasowuj tak aby nie przesadzić z wydatkami czyli kasy nie za wiele.
    Jestem początkujący ale chcę wykonać jako pierwszy krok coś co inni robią po jakimś osłuchaniu się ze swoją pierwszą konstrukcją.
    Kalkulacja którą przeprowadziłem po lekturze tego i innych for DIY wykazała że moje wymagania stawiane tej konstrukcji powinny opierać się na tych projektach z paru powodów
    1 Stosunek cena jakość
    2 Projekty sprawdzone(nie zaczynać nowego bez doświadczenia)
    3 Wg forumowiczów nie są to złe przetworniki jak na początek
    Dzięki za rady.

Zamieszczone przez bur
    3D STX
    Zamieszczone przez bur
    2D STX
    żadna z nich, daruj sobie zwroty stxa.

Przejrzyj ten temat:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530
    Tu masz zaprojektowane zwrotnice pod sprawdzone konfiguracje.

Skomentuj

Nie zrozumiałeś mnie, chodzi mi o zestaw takich przetworników a zwrotki wykonywał bym sam wg. waszych projektów[/quote]

Skomentuj

takero, 8chodzi o to 3D-3drogi, 2D-2 drogi :) mysle ze wykonanie 2.1 to dosc duzy koszt. satelity+sub+wzmak do suba+wzmak do satelit to jakos drogo wyjdzie :P lpiej moim zdaniem 3 drogi ale to tylko moim zdaniem.

Skomentuj

bur, ile masz kasy ?
          Masz już wzmaka/wzmaki ?

Skomentuj

Zakładam sobie, że koszty rozkładam na dłuższy okres czasu, tylko chodzi mi o to jakie przetworniki kupić i docelowo zastosować w takich warunkach jakie mam, projekt na dwie drogi czy trzy STX.
            Mam narazie kasę na same przetworniki i powinienem je teraz kupić bo mam możliwość tańszeszego ich kupna.
            wzmaka docelowego nie mam ale wszystko w swoim czasie

Skomentuj

bur, lepiej zagrają 3 drogi pod warunkiem że dostaną dobrego wzmaka :wink: W tych 3 drogach powinna być lepsza średnica i więcej basu...

Skomentuj

Co znaczy dobrego wzmaka (300W wRMS)?
                Uniamp wystarczy?

Skomentuj

Zamieszczone przez bur
                  (300W wRMS)?
                  heh, skąd weźmiesz takiego?(poza estradowym) Nie tylko o moc chodzi ale i o jakość... Miałem Yamahę AX-392 a teraz mam uniampa i jest poprawa, szczególnie na basie...
                  Zamieszczone przez bur
                  Uniamp wystarczy?
                  jak najbardziej :mrgreen:

Skomentuj

To by nawet było lepiej bo PJ już mam gdzieś w szufladzie,
                    Ale jaki cel mają ci co robią dwu drożne na 18 AKX chociaż jak mówisz nie będzie to lepsze od trzech dróg na przetwornikach tej samej firmy? :mrgreen:

[ Dodano: 2009-09-10, 10:24 ]
                    Dobra może to trudne pytanie :neutral: ale nie mając dużych środków nie chciałbym stracić okazji na zrobienie czegoś lepszego a znając życie nie będzie może okazji na następny projekt :cry: .

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                      bur, lepiej zagrają 3 drogi pod warunkiem że dostaną dobrego wzmaka :wink: W tych 3 drogach powinna być lepsza średnica i więcej basu...

wiecej basu tak .. ale czy lepszej jakosci i czy nizej schodzacego ? no nie wiem : ]

co do srednicy sie zgodze bo w monitorkach woofer bedzie gral tez nizszymi tonami - z roznym efektem. a w 3 way jest ladnie "obcinany" :]

Skomentuj

bur, lepiej napewno zagraja lepsze glosniki - czyli AKXy
                        ale jako ze masz duzy pokoj i jestes poczatkujacym to w zupelnosci zadowola ciebie 3 drogi.
                        szczegolnie ze beda tansze i prostrze w wykonaniu

Skomentuj

Dobra, podąże prostrzą drogą bo i taniej i mniej czasu mi zajmie, ale z tym, że prościej zrobić trzy drogi niż dwie to mam wątpliwości.
                          Na te 18Akx są już sprawdzone zwrotki z tego co czytałem fora i pare konstrukcji jest już opisanych w szczegółach pozwalających wykonać je na właściwym poziomie, a jakby wykonać suba na tej 22 SCX do nich to mogło by mieć to jakiś sęs. Ale może lepiej najpierw wyjść od czegoś bardziej podstawowego w aplikacji niż dwie drogi z subem (mniej wzmacniaczy na początek).
                          Swoją drogą to mam jeszcze jedno pytanie:
                          Cz zrobił ktoś zwrotkę do tej 18 AKX i GDWK-10-200-8-PJ ?
                          Dzięki za rady- kupuję do projektu
                          GDN-22-140-8-SCX
                          GDM-14-150-8-SCX
                          GDWK-10-200-8-PJ i coś będę klecił, a potem się zobaczy
                          BUR :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez bur
                            ale z tym, że prościej zrobić trzy drogi niż dwie to mam wątpliwości.
                            no fakt - prosciej 2 drogi bo mniej roboty. ale mowa byla o 2.1 a budowa suba aktywnego jest juz bardzo skomplikowana (no chyba ze kupujesz gotowy panel)

Zamieszczone przez bur
                            Cz zrobił ktoś zwrotkę do tej 18 AKX i GDWK-10-200-8-PJ ?
                            z PJ/AJ jest zwrotnice do GDN 15 AKX
                            ale to i tak nie ma sensu - lepszy efekt daje lepsza kopolka z tanszym wooferem niz odwrotnie

Skomentuj

Panel to nie jest trudna sprawa, schematy są to pewnie udało by się sklecić coś sęsownego szczególnie na 2razy TDA

Skomentuj

Zamieszczone przez bur
                                sęsownego
                                Zamieszczone przez bur
                                sęs
                                SENS :!:
                                bur, oj zdziwilbys sie ile problemow moze przyspozyc zwykly prosty panel na TDA

Skomentuj

Pewnie że sens. :oops:
                                  Ale pytanie jest inne
                                  Czy w 26 metrach kwadratowych będzie można wykorzystać zalety tego 18AKX razem z tym subem. Czy skórka warta wyprawki, czy dodatkowa trudność skonstruowania suba z panelem powinna przewarzyć szalę na korzyść trzech dróg.

[ Dodano: 2009-09-10, 20:23 ]
                                  oczywiście przeważyć bo przewaga :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez bur
                                    Ale pytanie jest inne
                                    Czy w 26 metrach kwadratowych będzie można wykorzystać zalety tego 18AKX razem z tym subem. Czy skórka warta wyprawki, czy dodatkowa trudność skonstruowania suba z panelem powinna przewarzyć szalę na korzyść trzech dróg.
                                    no to ja zapytam inaczej - czego obecnie sluchasz?
                                    bo jak masz jakies komputerowe glosniki lub stare tonsile to nie ma snesu pchac sie w AKXy bo i tak ich narazie nie docenisz
                                    ja nadal bym sie upieral przy 3 drogach

Skomentuj

szkoda gadać, właściwie jakieś małe tonsilowskie monitorki po przeróbkach na głośnikach "no name"
                                      Jeszcze raz dzięki za rady, myślę, że jestem przekonany.
                                      pozdrawiam BUR.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        bo jak masz jakies komputerowe glosniki lub stare tonsile to nie ma snesu pchac sie w AKXy bo i tak ich narazie nie docenisz
                                        imho zawsze jest sens pchać się w lepsze głośniki. To tak jakby ktoś jeździł maluchem, miał pieniądze na mercedesa , a Wy mówilibyście że i tak go nie doceni i lepiej niech zacznie od skody...
                                        Myślę że spokojnie można zacząć od 2 dróg na 18 , ale zamiast PJ na górę postarać się o coś lepszego. To będzie procentowało, a suba zawsze można dorobić.
                                        Takie 2 drogi dają radę i w 40mkw, więc bez przesady bo zaraz okażę się że jak ktoś ma spory salon to musi estradówki kupować...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X