Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nagłośnienie sali .

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nagłośnienie sali .

Witam za niedługo ma być mała imprezka w szkole. Chciałbym na niej zagrać ale nie wiem czy mój sprzęt jest godny aby nagłośnić taką salkę. A więc sala ma ok. 80m˛ już mówię z góry że basu nie ma być nie wiem ile.

Do dyspozycji mamy:
    Alton 80 i do tego wzmacniacz 80W/8R i pracuje tylko od 8R.
    Unitra Zg-30C115 z głośnikiem basowym GDN 20/60 i GDWK 9/80 napędzane wzmakiem 2x30W
    Altusy 200 ale stan ich nie jest zbyt dobry więc chyba ich nie wezmę, dokładnie to zawieszenie się sypie w GDN i tutaj nie mamy wzmaka
    Jakieś kolumny 12" + 1" samoróbki na STX GDN 30-400 + d500
    i jeszcze power mikser GRAN 2x500W/4OHM

i nie wiem czy się za to brać ? może jeszcze wezmę (jak zrobię) Altony 110 z końcówką mocy SPA 300 .

Co o tym myślicie co wziąć a co będzie zbędne ? Będę puszczał elektro,house,disco-polo i coś w ten deseń z góry dzięki :grin:

Zamieszczone przez Maciek M.
    Jesli to jest dobrze wykonane to wez to i jakies doly... albo zrob pseudo zwrotke DP (konda) na te doly i podepnij razem pod powermixer albo osobne wzmacniacze itd. Z czego bedziesz gral - z kompa?
    Skad jestes powiedz to moze jakis kolega z forum ze sprzetem jest z okolicy :)

Skomentuj

Tak rozumiem. ale jako że jestem gimnazjalistą to nie bardzo wchodzi w grę zrobienie tym bardziej że na szybko dołów. Dysponuję tylko tym sprzętem. A więc co mam zabrać ze sobą ? przypominam że dysponuję tylko Alton 80, Unitra Zg-30, Altus 200 i samoróbki na stxach.

Jestem z okolic krakowa.

Skomentuj

Jaka to ma byc impreza? Dyskoteka czy co?
        Do 80mk spokojnie starcza 30-400 + d500 - zalezy jeszcze jaki litraz i strojenie.
        Ewentualnie jak malo to te kolumny na stxach pod powermixer, do tego te altony z tamtym wzmakiem - chociaz te stxy je zaglusza...
        Dol chociaz jeden by sie przydal na jakiejs 15" - np oddemnie :P

Skomentuj

Powiedziałeś to z taką lekką pogardą A to najlepsze co masz... Do tego powermikser i musi ci to starczyć. Tego domowego sprzętu to nawet nie ruszaj...

Skomentuj

Z krakowa to nie wiem ja z katowic to nieco dalej, szkoda bo mam paczki w sam raz do 100m2. Tak jak mowia koledzy te nadstawki sie nadadza ale bedzie brak w basie. Trzebaby albo na szybko jakas paczke na 15" sklecic albo wykorzystac basy z glosnikow ktore masz (co tez da sredni efekt ale basu bedzie wiecej) albo podpiac cale kolumny jako basy itd co sie troche mija z celem:P..

Skomentuj

Ale nie trzeba jakiegoś mocnego kopnięcia basu. Bo podstawówka i gimnazjum nie mają żadnych wymagań. Poprzedni DJowie grali na jakichś dwóch estradówkach z napisem Hollywood ;D i końcówka Skytec`a i do tego wzmacniacz samochodowy "800w" i pod to 2xAltus 200 i 2x"skrzynia basowa" 200W :grin: i akumulator i prostownik i to była impreza. Już ja się podjąłem prowadzenie następnej imprezy.

Na razie mam problem bo w przyszłości będziemy prowadzić z kolegą na 2xAlton 80, 2xAlton110 i 2xDIY na GDN 30/120/1 + GDM 16/80/1 + GDWT 9/100 i jeszcze suby 2xGDN 30/120/1 jak znajdziemy napęd :lol:

A na razie mamy kłopot ;// a więc wezmę STX-y pod powermikser połączone równolegle do jednego kanału a do drugiego Altusy też równolegle i wezmę Altony 80 i zobaczymy jak to wszystko wyjdzie.

Muzykę będziemy puszczać z laptopa. Pakę na 15" może bym i skleił ale trudno by było z napędem (końcówka, crossover itp.) .

Pierwsza będzie impreza podstawówki jak coś nie wyjdzie to weźmiemy kolumny brata CAT-y 400W .

[ Dodano: 2009-09-11, 09:47 ]
              No i zapomniałem dodać że mam dwa suby na GDN 30/120/1 i skrzynię basową na 2xVK GDN 25/80 ale z tym to raczej nie będę wychodził :)

Ciekaw jestem jakby można to podłączyć do powermiksera.

Skomentuj

w przyszłości będziemy prowadzić z kolegą na 2xAlton 80, 2xAlton110 i 2xDIY na GDN 30/120/1 + GDM 16/80/1 + GDWT 9/100 i jeszcze suby 2xGDN 30/120/1 jak znajdziemy napęd :lol:
                Bez sensu. Altusy to naprawde najgorsze co masz. Idz w te STXowe paki i dorob do nich basy na 15" albo jeden na 18" i bedzie git. Od biedy mozesz zasilic je tym domowym wzmacniaczem a do basu jakis kupic mocniejszy.

Muzykę będziemy puszczać z laptopa. Pakę na 15" może bym i skleił ale trudno by było z napędem (końcówka, crossover itp.) .
                Crossover ton ie problem jesli masz karte dzwiekowa 5.1 albo inna ktora ma wyjscie na suba. Naped to cokolwiek (tak czy siak przeciez musisz napedzac czyms te pozostale paczki).. tylko glosnik, posklejac pake itd

Co do gimnazjalistow ... to maja wymagania mimo wszystko :P...

Jesli masz 2 suby na 30/120/1 to wystarcza jako doly tylko je utnij aktywnie z karty dzwekowej, albo przez kondensator podlacz z tymi pakami na STX do powermixera... takie "pseudo 3way"

Skomentuj

Rzucanie się z motyką na słońce w dodatku mając małe pojęcie o sprzęcie. Czego byśmy Ci nie doradzili i tak będzie lipa bo ledwo to podłączysz...to wnioskuje z twoich postów.

Jeśli ten sprzęt który podałeś ma w przyszłości służyć do nagłaśniania takich imprez to ja bym od razu to sprzedał i zrobił coś "normalnego",dwie nadstawki i dwa suby,wtedy nie będziesz się ani wstydził ani bał się że to nie zagra.

Skomentuj

Nie idź w stronę domowego sprzętu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !

Skomentuj

Rozwiązanie na przyszłośc jest banalne...
                      Zamieszczone przez n_omyzs
                      Idz w te STXowe paki i dorob do nich basy na 15"
                      I masz zestaw jak talala nawet na wieksze sale.

Skomentuj

Przepraszam was koledzy ale po co mi nadstawki i suby ? Jak w roku przewidywane sa 4-5imprez a ja wydam na sprzęt ok. 2 tys. i po co mi to ?

Niestety w laptopie nie ma wyjścia na suba. Podepnę albo przez filtr basowy 250Hz albo pełnym pasmem i zjadę na EQ górne pasmo.

A więc wezmę...
                        - stxy
                        - altony 80
                        - suby gdn 30/120/1

czy to wystarczy ?

Skomentuj

Przepraszam was koledzy ale po co mi nadstawki i suby ? Jak w roku przewidywane sa 4-5imprez a ja wydam na sprzęt ok. 2 tys. i po co mi to ?
                          To po co założyłeś ten temat? Wypisałeś wszystko co masz i pytasz się czy to starczy...głupie pytanie,jeśli nie masz nic więcej i nie chcesz robić więcej to co to za pytanie? moim zdaniem głupie bo i tak zrobisz pewnie tą imprezę i weźmiesz co tam masz pod ręką.

Skomentuj

Na razie mam problem bo w przyszłości będziemy
                            Przepraszam was koledzy ale po co mi nadstawki i suby ?
                            Bo jak chcesz coś robić w przyszłości to my ci mówimy co jest najlepszym wyjściem... Wyjeżdżasz ze sprzętem domowym który nie nadaje się na imprezy i pytasz sie czy to starczy... Te STX-y (pod warunkiem ze są dobrze zrobione...) zjedzą to wszystko inne... Mam wrazenie ze albo nie słyszałeś jeszcze tych paczek na STX, albo słyszałeś je pod wzmacniaczem 5 wat albo wogóle nic nie słyszysz...

Zamieszczone przez marian
                            To po co założyłeś ten temat? Wypisałeś wszystko co masz i pytasz się czy to starczy...głupie pytanie,
                            Właśnie...

Skomentuj

wysokotonówka d500 to już estradowy sprzęt - z niższej półki - jeśli jest zwrotnica ok i paczka (ważna dla niskotonowego) to zmiata resztę Twoich kolumn. Im brakuje jedynie konkretnego basu.
                              Ja bym je brał + jakieś suby - jeśli chcesz tanio to zrób basy na GDN-38-550-4-AE - nie zawiedziesz się. Sam zrobiłem 2 szt, grają super jak za tą cenę. Disco na nich grałem + konkretniejsze góry.
                              Tylko to już bardziej DIY - estradowe - znam forum.
                              Do tego wszystkiego musisz mieć konkretny wzmak - to podstawa! - nie podłączaj dużo do jednego wzmaka, bo efekt będzie odwrotny.
                              Ja bym to zasilił ADS-em lub jakimś Crestem - ale to już grogie sprzęty.
                              Poszukaj jakiś używek - np Elmuz - świetna polska firma.
                              Jeden sub wyniesie Cię ok 350zł - jeśli sam wykonasz + używka wzmak - jeśli będziesz miał szczęście to za 400zł coś znajdziesz.
                              Pzdr

[ Dodano: 2009-09-14, 22:13 ]
                              Ale wzmaka masz jakiegoś to tylko sub i się gra. Dokupisz oddzielny, jeśli będziesz miał kasę.

Skomentuj

Czaruję...