Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3drogi na stx (zupełnie nowy projekt)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez FlyMolo
    Jeszcze się chciałem zapytać, jakby to zagrało w 30mk...? (Bo może od czasu do czasu będą grały w salonie.)
    powiem Ci ze slyszalem te kolumny w 8 mkw i 20 mkw :) w tym wiekszym pomieszczeniu graja zdecydowanie lepiej a w 30 sadze powinny rozwinac skrzydla jak dasz im dobrze pojesc watów :)

[ Dodano: 2009-09-14, 21:46 ]
    Chodziło mi o płytke...
    no to Ci wytlumaczylem.

[ Dodano: 2009-09-14, 21:48 ]
    napisz do Pawla S., cos mi sie zdaje ze zmiescil cala zwrotke na jednym terminalu :lol: moze powie Ci jak to zrobil :)

Skomentuj

Troche słabo wytłumaczyłeś... :mrgreen: "wycinasz linie izolujac od siebie pola", jak...? czym...? :mrgreen: (Pytania może nie wyskoich lotów, ale nie odrazu Kraków zbudowano... :wink: ) Rozmawiałem troche z Pawlem S. i troche już mi się wszystko rozjaśniło. Chyba będę musiał zrezygnować, z "fortepianowej" czerni... :cry: (Za drogo by to wyszło, i chyba zostanie "poczciwy" fornir.)

Skomentuj

czym...? :mrgreen:
        czytaj uwaznie.
        Zamieszczone przez slipknot1989
        na laminacie, najlepiej miec jakis grubszy i nozykiem do tapet wycinasz linie izolujac od siebie pola
        sciagnales projekt zwrotki podany przez amdpatryk :?: chyba nie..wiec nie wiesz o jakich "polach" mowie :P

Skomentuj

Od razu zakładasz że nie sciągnąłem, a to błąd... :mrgreen: Otóż sciągnąłem, przesudiowalem, w te i nazad... :mrgreen: (Chce zrobić taki projekt, więc się nim zainteresowałem...) Poprostu "ryjesz"...? Nie "zabezpiecza" się tego w żaden sposób...? Jeśli będę robił coś takiego pierwszy raz, nie zepsuje niczego...? :mrgreen: (Głośniki nie pójdą z dymem...? :wink: )

[ Dodano: 2009-09-15, 02:07 ]
          Od razu zakładasz że nie sciągnąłem, a to błąd... :mrgreen: Otóż sciągnąłem, przesudiowalem, w te i nazad... :mrgreen: (Chce zrobić taki projekt, więc się nim zainteresowałem...) Poprostu "ryjesz"...? Nie "zabezpiecza" się tego w żaden sposób...? Jeśli będę robił coś takiego pierwszy raz, nie zepsuje niczego...? :mrgreen: (Głośniki nie pójdą z dymem...? :wink: )

Skomentuj

Od razu zakładasz że nie sciągnąłem, a to błąd... Otóż sciągnąłem, przesudiowalem, w te i nazad...
            widac zle bo do rozumienia to tam wiele nie ma :P wydrukuj sobie tego pdf-a i przenies na laminat w skali 1:1:)
            Poprostu "ryjesz"...? Nie "zabezpiecza" się tego w żaden sposób...? Jeśli będę robił coś takiego pierwszy raz, nie zepsuje niczego...? (Głośniki nie pójdą z dymem...? )
            dokladnie :) ryjesz :) zdrapujesz miedz na laminacie sciezkami o szerokosci 1mm, mozesz sprawdzic miernikiem czy nie masz polacznenia pól. Tam nie ma takich pradow zeby przeskakiwaly z jednej sejkcji na druga :P. Nie pojda z dymem jesli bedziesz ja testowal przy cichej grze :)

Skomentuj

Wydaje się to aż tak proste, że powinienem sobie poradzić... :mrgreen: " wydrukuj sobie tego pdf-a i przenies na laminat w skali 1:1:)" i o to mi chodzilo... :mrgreen: Mam jeszcze jedno pytanie co do B-R. Nigdzie nie jest podane, jaka długość i szerokość (slipknot1989 podałeś, że użyleś w swoim projekcie fi 70, ale jaką długość...?) W winisd przy 29l wyszło mi fi 6,8/12,7cm, lub fi 8,2/19,7 cm (może być taki: http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/474 ...? Oczywiście przycięty do 12,7cm. ) Chciałem się jeszcze zapytać o kondensatory, wczoraj znajomy powiedział mi, że nigdy w życiu elektrolitów. (Bo mają inny czas "naładowania/rozładowania", dużo wolniejszy. Przesadzał...? :mrgreen: ) Zwrotnice na elektrolitach wychodzą 96zł, a w drożeszej wersji +/- 150zł (a to już przyznam przy moim budżecie troche dużo... :mrgreen: ) Tu moje pytanie, czy przy elektrolitach, "słychać" różnicę...? Czy nie dało by się zrobić tego w ten sposób:
              Jantzen 400V/2.2 uF
              MKT 250V/6.8 uF
              MKT 250V/10.00 uF
              Jantzen 400V/15.00 uF
              2x ELE-100V/15.00 uF ...? (Można tak mieszać rodzaje kondensatorów, nie będą się "gryzły"...? :mrgreen: )
              Albo jeszcze taniej, zamiast jantzen 15uF użyć znowu ELE...Działało by dobrze w taki sposób...? Mam też pytanie a propo cewki, nie dało by się użyć 4.7 mH/0.350 ohm dr. 1.0...? (Byłoby to duże uchybiebie w projekcie...?) Już na koniec, odległość międzu lutami na płytce nie ma znaczenia, byle by miesciły się w swoich "kwadratach"...? (Mnie się wydaje że nie, ale wole zapytać... :mrgreen: )

Skomentuj

Co do kondensatorów to kupuj elektrolity, jedynie pod PJ'kę daj Cross-Cap'a. Co do proponowanych przez Ciebie zmian w zwrotce, to nie kombinuj, jest schemat więc kupuj to co tam masz. Wszystko jest optymalnie dobrane.

odległość międzu lutami na płytce nie ma znaczenia
                raczej nie ma znaczenia :razz:

Mam jeszcze jedno pytanie co do B-R. Nigdzie nie jest podane, jaka długość i szerokość
                Kup 6,8fi 160mm i sobie dotniesz, a ile to sobie oblicz w WinIsd. Tylko za przekrój tunelu podstawiaj jego węższą stronę. Osobiście kupiłem sobie 4 rurki, na jednej parze :twisted: będę eksperymentował.

Co do zamawiania części z polinka to wysyłaj maila z takim spisem częsci (ja tak wysłałem):

Produkty:
                ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                2 szt. - RURA BASS900018 fi-68x220mm.Czarny polipropylen.
                2 szt. - RURA BASS900024 fi-68x160mm.Czarny polipropylen.

2 szt. - powietrzna *1833 CEWKA Cewka 0.30 mH 0.750 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-25
                2 szt. - rdzeń walcowy *2305 CEWKA Cewka 0.68 mH 0.230 Ohm dr-0.80 dl-40mm FI-16mm rdzen-10/40
                2 szt. - rdzeń szpulowy *5301 CEWKA Cewka 4.70 mH 0.310 Ohm dr-1.20 dl-46mm FI-45mm rdzen-24/35+dyski-45/7

2 szt. - 400/ 2.20 16 24
                2 szt. - ELE-100V/ 6.80 11 20
                2 szt. - ELE-100V/ 10.00 11 20
                6 szt. - ELE-100V/ 15.00 11 20

2 szt. - MET-TY 5/ 2.20 Resistor Ty-Ohm RSS 5Watt/ 2.20 Ohm J dim.24/8.5mm. ends 38/0.8mm
                2 szt. - MET-TY10/ 2.20 Resistor Ty-Ohm RSS 10Watt/ 2.20 Ohm J dim.53/8.5mm. ends 38/0.8mm

16 szt. - A/MOC/OPASKA 2,5/160mm. Opaska mocująca 2,5/160mm. Poliamid 66
                4 szt. - A/MOC/OPASKA 3,6/300mm. Opaska mocująca 3,6/300mm. Poliamid 66

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Skomentuj

FlyMolo- Pytałeś czy ktoś posiada gotowy projekt kolumienek na gdn 17/140/8scx i gdwk PJ.
                  JA właśnie takowe kończę. I za kilka dni zamieszczę na forum. Jeszcze kilka rzeczy zostało.
                  Ale skrzynki już są zwrotki też i nawet już kilka razy podłączałem. Co do brzmienia tego zestawu to nie będę się jeszcze do końca wypowiadał ale GDWK PJ to jak zwykle "sypie" Ale i tak nie ma źle, Basu jest sporo za to średnica troszkę wycofana.

Skomentuj

FlyMolo, jesli cchesz cos zacytowac to zaznac tek i wcisnij "cytowanie selektywne"
                    Nigdzie nie jest podane, jaka długość i szerokość (slipknot1989 podałeś, że użyleś w swoim projekcie fi 70, ale jaką długość...?) W winisd przy 29l wyszło mi fi 6,8/12,7cm, lub fi 8,2/19,7 cm (może być taki: http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/474 ...? Oczywiście przycięty do 12,7cm. )
                    ocywiscie ze moze byc :) widze stx wprowdzil takie jak w polinku:) te stare byly podobno strasznie łamliwe. Ja moj obcinalem prawie caly i dorabialem go z rury pcv http://img137.imageshack.us/i/zdjcie011i.jpg/ dlugosci Ci teraz nie podam bo nie ma mnie w domu.
                    kondensatory daj takie jakkolega mowil, jantzena tylko na wysokotonowke:) co to lutow to nie ma znaczenia, byle by dobrze byly ze soba polaczone odpowiednie sekcje :)

Skomentuj

Nicolas26, napisałeś że sypie...w jaki sposób...? :mrgreen: Gra mocno "krzykliwie"...? (Ale chyba da się go słuchać...? :mrgreen: ) Jantzen pójdzie na "wysokotonówke", na reszte elektrolity... Mam tylko nadzieje, że będę zadowolony z tego zestawu... :mrgreen:

Edit:
                      Co do cytowania, to na forum, na którym "siedze", nie ma opcji cytowania, więc to z przyzwyczajenia... :mrgreen:

Skomentuj

FlyMolo- Chodzi o to że większość ludzi już nieraz pisała o tym GDWK PJ że on właśnie "sypie". Zaczynając budowę tych kolumienek miałem nadzieje że dla Mi to nie będzie przeszkadzać.Przyzwyczajony jestem do Tonsilowskich kopułek Typy 10/80/7 i 18/80/T. Teraz na razie jak dla mnie ten głośnik ma ciut wyostrzone wysokie tony(nie zawsze to jest złe przez taką pracę brzmienie znacznie się rozjaśniło). Może po wygrzaniu się to zmieni...

Skomentuj

FlyMolo, czyzby siedzisz na elce ? :P bleeeee :mrgreen:
                          Co do Br moj ma dlugosc 14 cm,
                          (Ale chyba da się go słuchać...?
                          zalezy co miales wczesniej :) ale mysle ze jak za ta cene gra calkiem przyzwoicie, po wygrzaniu glosniki graja zdecydowanie cieplej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez slipknot1989
                            po wygrzaniu glosniki graja zdecydowanie cieplej
                            a jak mają grać, zimniej? :razz:

Skomentuj

dla Ciebie moze byc i zimniej :P
                              p.s koniec offtopa :twisted: :mrgreen:

Skomentuj

Nie, nie siedze na elce, na kfd siedze... :mrgreen: (Dzisiaj w szczecinie kupiłem płytki drukowane, 18,5 * 15,5 cm za 5zł/szt. dobra cena...?) Co do tego na czym słucham to są to jak już pisałem stare kolumny fischer'a więc "szału" nie ma... (Ale dostałem w "spadku" razem z kenwood'em, a darowanemu koniowi z zęby się nie zagląda... :mrgreen: )

Skomentuj

FlyMolo, co do laminatu to chyba nie duzo:) bedziesz zadowolony z kolumienek :)

Skomentuj

Dzisiaj z nadmiaru wolnego czasu zrobilem płytki pod zwrotnice... :mrgreen: (Jako że robiłem to pierwszy raz, to wyszły nawet, nawet... :mrgreen: ) Ale nie o tym chciałem. Gadałem dzisiaj z kumplem, i miał pare zastrzeżeń co do projektu. Po pierwsze, napisał, że kondensatory elektrolityczne, nie są do stosowania w zwrotnicach, że poprostu się nie nadają...? Ile w tym prawdy...? I druga kwestia, to głośniki, mówił, żebym nie robił na "chama" 3 way, ze słabych głośników, tylko monitorki, na vifce, i peerles'ie. Troche mnie tym zmartwił szczerze mówiąc, ile w tym prawdy...? Nie chce po raz n'ty zmieniać swych założeń... :cry:

Skomentuj

FlyMolo, jeśli sam nie wiesz co chcesz to nie licz że powiedzą Ci to inni...

Gadałem dzisiaj z kumplem, i miał pare zastrzeżeń co do projektu. Po pierwsze, napisał, że kondensatory elektrolityczne, nie są do stosowania w zwrotnicach, że poprostu się nie nadają...? Ile w tym prawdy...?
                                      najlepsi są właśnie ci znajomi, oczywiście to co napisał to bzdura, kondy bipolarne są stosowane w większości konstrukcji , nawet za grube tysiące czy dziesiątki tysięcy złotych.

I druga kwestia, to głośniki, mówił, żebym nie robił na "chama" 3 way, ze słabych głośników, tylko monitorki, na vifce, i peerles'ie.
                                      coś za coś, albo 2 drogi na lepszych głośnikach,albo 3 drogi na nieco gorszych, nie ma tu rozwiązania lepszego, oba są kompromisami.

Skomentuj

Na wysoki koniecznie suchy. Na reszcie można oszczędzać, i tak nie usłyszysz różnicy...
                                        Pamiętaj tylko że to mają być kondensatory elektrolityczne BIPOLARNE czyli bez ustalonej biegunowości (a nie jak zwykle plus i minus) bo takich zwykłych to naprawdę nie można (grozi wystrzeleniem konda!)

Skomentuj

Sorry za offtop, ale nie chce zakładać nowego tematu - myślał ktoś by te 3 way na stxach wyposażyć w lepszą kopułkę? Choćby vifke dx 25? Za 1000 zł można by zrobić całkiem niezłe kolumny... (tylko nie lapać mnie za słowa! wiem, że te też są niezłe, ze to pojecie wzgledne itp.)

Co do pytania flymono - osobiście wolalbym lepsze dwa niz slabsze 3, ale to zalezy od gusty i preferencji muzycznych. Nie mozna tak komus w ciemno doradzic.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X