Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer dziwny;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer dziwny;)

witam
    jestem na tym forum nowy i od samego poczatku mam juz pytanie do was:)
    Mam w posiadaniu glosniczek niby basowy 25cm firmy KOPPA;/ i chce go wykorzystac...
    Posiadam kino domowe LG HT353SD i satelitki sa mniej wiecej ok... ale subik jest strasznie cienki... nie idzie z niego uzyskac basu...;/ dudni cos bo dudni ale nic wiecej... podlaczalem subwoofer na alphardzie 20cm i byla duza bardzo duza roznica... bas byl miekki.. plynny poprostu bajka... tylko ze to ine moj subwoofer:| I dostalem glosnik formy KOPPA 25cm o mocy RMS niby 75wat... tylko nie ma do niego zadnych parametrow... i nie wiem jaka skrzynie do niego wymodzic zeby ladnie gralo.... jak widzicie po kinie domowym nie jestem audiofilem az do takiego stopnia ze potrrzebuje zlotych zlaczek czy wygluszen z dynamatu... ale chce zeby bylo mniej wiecej do posluchania muzyki mam nadzieje ze dostane jakies cenne wskazowki i rady jak wszystko wyjdzie to postaram sie dodac zdjecia mojej pracy

Mozesz albo zaaplikowac glosniczek w jakas standardowa obudowe (closed 20-30L) albo poskladac JIGa i zmierzyc parametry glosnika. Jak chcesz to chyba lezy u mniej jeden zakurzony jig moge po kosztach sprzedac a to grosze.

Skomentuj

Lepiej 30L wtedy można poeksperymentować z BasReflex. Problem we wzmacniaczu, chcesz go wykorzystać jako pasywny czy aktywny?

Skomentuj

Krzysztofer, daj foto tej koppy:P
        Ma 4 czy 8 ohm ?
        Jak znam życie to qts będzie mega wysoki tak że 25l to za mało zdecydowanie, poniżej 30l bym nie schodził jeśli mowa o zamkniętej, a br bliżej 40l, tym bardziej że to do kina więc mulenie i zejście liczą się najbardziej :P

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          tym bardziej że to do kina więc mulenie i zejście liczą się najbardziej :P
          daj spokój z tym stereotypem (kino=mulenie, muza=szybkość). Posłuchaj sobie hiphopu na "subie do muzyki" :???:

Skomentuj

Przydaloby sie zmierzyc parametry tego glosnika, zeby cos sensownego z niego wycisnac jesli kupno nowego glosnika nie wchodzi w gre. Zeby zmierzyc parametry glosnika nie musisz budowac jiga. Wystarcza dwa przewody, jeden rezystor i dwie wtyczki maly jack. Pomiar zrobisz np. za pomoca ARTA Limp.

Panowie, dobry sub zagra w kinie i z muzyka. Nie ma czegos takiego jak sub do kina, taki sub nazywalby sie ewentualnie "sub gowniany".

Skomentuj

Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
              daj spokój z tym stereotypem (kino=mulenie, muza=szybkość). Posłuchaj sobie hiphopu na "subie do muzyki" :???:
              kino to długi i przeciągnięty bas w większości i tak grające głośniki spisują się w tym najlepiej , a Ty mi tu porównujesz traktor do dziecięcego rowerka , bo przecież i jedno i drugie ma 4 koła...

Zamieszczone przez Pogromca mitow
              Panowie, dobry sub zagra w kinie i z muzyka. Nie ma czegos takiego jak sub do kina, taki sub nazywalby sie ewentualnie "sub gowniany".
              tu nie ma mowy o dobrym subie, nie z tym głośnikiem, nawet jak zmierzysz jego parametry, o ile to w ogóle pomoże...
              Owszem , są suby do kina, które nie dają sobie rady w muzyce, są takie które nie dają sobie rady z kinem , a są też uniwersalne, z tym że sub do tego pierwszego zastosowania zrobić niby najłatwiej.

Skomentuj

Ja juz sam nie wiem jak to jest, majac tonsila GDN 20/80/2 do muzyki byl swietny, do kina taki sredni, majac teraz tiw 250xs uwazam ze jest swietny do muzyki i do kina.

Na pewno wielkosc membrany daja mu tutaj duza przewage, kiedy tonsil musial sie napracowac, namachac zeby wydobyc z siebie na tyle glosny bas by poczuc mozna bylo to w fimie, a raczej na wlasnym ciele, to obserwujac TIW'a przy podobnym natezeniu dzwieku i podobnym efekcie membrana ledwo sie porusza.

Nie wiem nie znam sie na tym, ale uwazam ze mozna zrobic dobrego suba i do muzyki i do kina domowego, a ten impuls itp to chyba troszke pokoloryzowane stwierdzenie ktore spotyka sie na kazdym kroku.

Skomentuj

raffal81, nie porównuj koppy do TIWa ;]

Skomentuj

Jest rzecza oczywista, ze z takiego glosnika nie zrobimy dobrego suba...

Wine za "suby do kina" ponosza ludzie pakujacy liche glosniki do obudowy basrefleks, ktora to od samego urodzenia jest ulomna i tylko dzieki znakomitym glosnikom, mozna osiagnac z tej obudowy satysfakcjonujace brzmienie. Bas refleks to po prostu dzielo ekonomistow, ktore przygarneli do domu prawie wszyscy. Filozofia typu "ma byc dobrze i tanio". Na szczescie sa rozwiazania dajace znacznie lepsze rezultaty, rozwiazania ktore pozwalaja z duzo wiekszym prawdopodobienstwem zrobic sub "do wszystkiego".

Skomentuj

Witam ponownie... Szanowni koledzy... wiem ze z tego glosnika nie zrobie niewiadomo czego ale zeby bylo lepiej niz jest... glosnik jest 4 ohmowy i w kinie tez jest 4 ohmy wzmacniacz jest pasywny... chodzi mi o to zeby dosc nisko schodzil i zeby tak nie dudnilo tylko gralo

Skomentuj

raffal81, nie porównuj koppy do TIWa ;]

No rzecz oczywista ze glosnik gra tu pierwsze skrzypce )) z go.... bata nie ukrecisz czy jakos tak

Co do tego KOPPA to tak ze do puki nie zrobisz i nie sprawdzisz to sie nie przekonasz :)) a moze bedzie lepiej

Skomentuj

Wine za "suby do kina" ponosza ludzie pakujacy liche glosniki do obudowy basrefleks, ktora to od samego urodzenia jest ulomna i tylko dzieki znakomitym glosnikom, mozna osiagnac z tej obudowy satysfakcjonujace brzmienie. Bas refleks to po prostu dzielo ekonomistow, ktore przygarneli do domu prawie wszyscy. Filozofia typu "ma byc dobrze i tanio". Na szczescie sa rozwiazania dajace znacznie lepsze rezultaty, rozwiazania ktore pozwalaja z duzo wiekszym prawdopodobienstwem zrobic sub "do wszystkiego".
                          Toż to spiskowa teoria dziejów Jak się okazuje Pan Helmholtz okazał się ekonomistą który zapragnął rządzić subami w naszych domach
                          Głupoty gadasz - dobry głośnik zagra dobrze i w zamkniętej i w br, kiepski głośnik zagra tak samo kiepsko w jednej jak i w drugiej, ze o trzeciej i czwartej nie wspominając, choć należy pamiętać że jednak parametry odgrywają pewną rolę i niektóre głośniki do inektórych obudów zupełnie nie pasują. Wsadzić ten głośnik do zamkniętej, tak jak sugerujesz tajemniczo ostatnim zdaniem owszem - można, a nawet trzeba - w celach testów, ale nie wnioskowałbym już teraz w której zagra lepiej, choć efektowniej zagra w wentylowanej i tyle. Tak poza tym nie bardzo wiem co chcesz osiągnąć swoimi wywodami w których zupełnie brak konkretnych i rzeczowych rad dla Krzysztofera , a przypominam Ci że to właśnie On założył ten temat w konkretnym celu.

Zamieszczone przez Krzysztofer
                          wzmacniacz jest pasywny...
                          nie nie , tak gwoli dokształcania - o tym czy wzmacniacz jest aktywny czy pasywny nie decyduje to czy wzmacniacz jest w wbudowany w suba czy leży obok , tylko czy posiada aktywne filtry , czy pasywne , a jak sądzę najprawdopodobniej (na 99,99 ampli ma filtry aktywne :)

chodzi mi o to zeby dosc nisko schodzil i zeby tak nie dudnilo tylko gralo
                          skocz do jakiegoś obi, kup płyty wiórowe na dwie obudowy i z pół metra rorki pvc fi 70. Zrób dwie obudowy, jedną ze 30 parę litrów , drugą z 10 litrów większą i pobaw się strojeniami etc. Porównaj je i wybierz aplikację w której wg Ciebie gra najlepiej. Program winisd będzie pomocny - na stronie głównej znajdziesz tutorial :)

Skomentuj

Powod jest taki, aby przestac mowic o subach "dla kina" bo cos takiego nie istnieje. "Lansowanie" kiepskich obudow basrefleks na forach audio jest niemal plaga, z ktora trzeba walczyc :) Jest tylko dobry sub i kiepski sub. Tak, bas refleks to dzielo ekonomistow bo to oni bardzo podchwycili prace Helmholtza. Nie jest to zadna teoria spiskowa, tylko fakty rynkowe. Produkuje i sprzedaje sie w najwiekszej ilosci tego to co daje dobre efekty, jest tanie w produkcjii daje duzy zysk. Dlaczego na rynku tak malo konstrukcji zamknietych? Bo bas refleks daje wiecej basu z mniejszej skrzynki za mniejsza kase mimo, ze dobra obudowa zamknieta kasuje basrefleks niemal kazdym temacie.

Co ma z tego wyciagnac nasz kolega? A no to ze, jego glosnik tak czy inaczej powinien byc zmierzony i na 99% bedzie nadawal sie tylko do obudowy zamknietej. Oczywiscie sa jeszcze inne mozliwosci jak linia transmisyjna, lecz w tym wypadku bez gotowego do zerzniecia projektu amatorowi bedzie trudno wykonac taka obudowe, ktora bedzie poprawnie dzialajaca.

Suma sumarum zaproponuje koledze solidnie wykonana obudowe zamknieta ( kiedys zmieni glosnik na lepszy), a niskie zejscie moze uzupelnic korekcja aktywna, ktora zapewne jest w jego wzmaku kina domowego. Bedzie mial impuls i niskie zejscie, zamiast furkotu, buczenia i dudenienia z lichego basrefleksu.

Skomentuj

Pogromca mitow, zacznijmy od tego - jakie suby z br znasz ?
                              Gadasz dużo i bez sensu , każdy typ obudowy jest dobry, niezależnie czy to zamknięta, br, bp, tl czy cokolwiek innego i dowolne inne konfiguracje pod warunkiem że gra w niej odpowiedni głośnik i tyle. Poza tym czym się różni TL którą tak polecasz od BR ? Bo założenia są te same, zresztą , to jest BR czy TL ?

Bedzie mial impuls i niskie zejscie, zamiast furkotu, buczenia i dudenienia z lichego basrefleksu.
                              znów odniosę się do pierwszego zdania mojej wypowiedzi...

Skomentuj

To ile slyszalem subow i jakich nie ma zadnego znaczenia. Licza sie rozwiazanie techniczne, a te mowia wyraznie czym charakteryzuje sie dana konstrukcja. Jesli twierdzisz, ze obudowa basrefleks, zamknieta, TL czy tuba dziala dokladnie tak samo, ma takie sama parametry i glosnik dziala w nich dokladnie w takich samych warunkach to nie mamy o czym rozmawiac.
                                Ja nie jestem zadnym nauczycielem, mam swoje uszy i analizuje zasady dzialania danych konstrukcji, ktore maja swoje wady i zalety.
                                Nie wiem czemu ma sluzyc ten obrazek? Czy to taki test sprawdzajacy na poziom wiedzy? Ale jesli juz tak bardzo chcesz to udziele Ci odpowiedzi. Obudowa na zalaczonym obrazku ma najwiecej cech linii transmisyjnej, jednak proporcje poczatku kanalu i konca sa zbyt duze. Przy glosniku z duza amplituda pracy moze powstac problem z turbulecja powietrza. Jednakowoz jesli chodzi obudowe linii transmisyjnych nie ma tutaj jednej poprawnej metody jej konstruowania. Sa znane konstrukcje, ktore lacza linie transmisyjna z kanalem basrefleks, dzieki ktorym mozna pozbyc sie antyrezonansow powyzej drugiego rezonansu strojonego tunelu. Brak zainsteresowania linia transmisyjna wiaze sie z tym, nie ma zadnych wzorow i obliczen, ktore zagwarantuja nam poprawne wykonanie takiej konstrukcji. Jedynym wzorem jakim konstruktorzy sie posluguja to rezonans na cwiartke fali lub szostke. Sa jeszcze co prawda arkusze kalkulacyjne Kinga ale obecnie juz nie za darmo. Reszta to opieranie sie na wieloletnich doswiadczeniach, prototypach. Do tego dochodzi wytlumienie, jego ilosc, rodzaj materialu, miejsce ulozenia. Bez pomiarow i kilku prototypow jest niemozliwym wykonanie takiej konstrukcji od zera nie znynajac z gotowych sprawdzonych konstrukcji. Dlatego tak rzadko stosuje sie te konstrukcje, a szczegolnie przez duze firmy ( oczywiscie sa wyjatki, ale sa to firmy produkujace zazwyczaj tylko kolumny z linia transmisyjna ). Jest to bardzo kosztowne, a firma to biznes, zarabianie pieniedzy. Do poprawnie wykonanej obudowy TL, bas refleks nie ma startu, a wynika to z zasady dzialania tych konstrukcji, ktorych opisanie wymagaloby duzej ilosci tekstu, a przeciez mozna o tym poczytac w sieci. Juz nie bede tutaj wspominal o basie z dipoli, bo to wogole zupelnie inna liga ale zaraz znowu moderator sie zdenerwuje i pokasuje moje posty :)
                                Jestesmy na forum DIY gdzie jako zapalency powinnismy wlasnie szukac roznych konstrukcji, sluchac i budowac jak nawiecej aby przekonac sie samemu, ze nie samym basrefleksem "czlowiek zyje".

Skomentuj

Koledzy i znow nie wiem czego sie lapac:| chyba zrobie ponad 30l zamknieta i poslucham:)

Skomentuj

Koledzy i znow nie wiem czego sie lapac:| chyba zrobie ponad 30l zamknieta i poslucham:)
                                    napisałem Ci już :)

skocz do jakiegoś obi, kup płyty wiórowe na dwie obudowy i z pół metra rorki pvc fi 70. Zrób dwie obudowy, jedną ze 30 parę litrów , drugą z 10 litrów większą i pobaw się strojeniami etc. Porównaj je i wybierz aplikację w której wg Ciebie gra najlepiej. Program winisd będzie pomocny - na stronie głównej znajdziesz tutorial :)
                                    [ Dodano: 2009-09-15, 17:17 ]
                                    Pogromca mitow, naucz się czytać ze zrozumieniem to zaczniemy rozmawiać , napisałem wyraźnie i myślę że dość przystępnie, więc dziwię się czemu Twój słowotok ma się nijak do mojego posta. Nie chce mi się Ciebie cytować, odpisywać , podważać i udowadniać czegokolwiek, nie mam na to czasu, tym bardziej że jak widzę po moich poprzednich postach - jest to dość mało skuteczne, więc zawrę tu jedną kluczową myśl - nie ma rozwiązań doskonałych, nie ma czystych konstrukcji, np każda br jest po części TL, a każda TL jest po części br, więc opieranie się tylko na jak to nazwałeś "rozwiązaniach technicznych" nie znając ich podstaw fizycznych i całościowej złożoności jest bezcelowe. A to czego słuchałeś ma jak najbardziej znaczenie, bo głośników nie da się opisać tylko cyferkami, parametry TS które z definicji są wielkim uproszczeniem mogą mieć się nijak do tego jak ten głośnik gra, a nie zapominajmy że tutaj chodzi tylko o jedno - o brzmienie , a reszta jest tylko drogą do tego celu.
                                    Zanim znów zaczniesz snuć jakieś teorie (spiskowe też ) postaraj się o chwile kontemplacji nad powyższym tekstem.

Skomentuj

Coz, jakby to prosto podsumowac... Chodzi o brzmienie, a BR po prostu brzmi gorzej i nie ma tutaj niczego do kontemplacji, no ale co kto woli.

Krzysztofer, zrob solidna obudowe zamknieta, mocno wytlumiona.

Skomentuj

Chodzi o brzmienie, a BR po prostu brzmi gorzej i nie ma tutaj niczego do kontemplacji, no ale co kto woli.
                                        brak mi słów po prostu
                                        Ale dobrze, żyj sobie dalej w swoim małym świecie :)
                                        Może takim i łatwiej w życiu...

mocno wytlumiona
                                        najlepiej na siłę, ile wlezie, żeby głośnik ledwo wchodził :lol: :lol: :lol:
                                        Dobra, ciężka to pokusa by nie śmiać się z tego co piszesz, ale powstrzymam się - ilośc wytłumienia zawsze , ale to zawsze dobiera się eksperymentalnie, pojęcia typu "mocno tłumiona" są bzdurne, bo z założenia wytlumienie powinno leżeć luźno, inaczej tylko zabiera objętość zamiast je pozornie zwiększać.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X