Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer dziwny;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czytajac to wszystko uswiadomilem sobie dopiero teraz po co robic obudowe testowa )) zanim wykona sie gotowy projekt, jak Takero napisal, cyferkami wszystkiego sie nie opisze, glosnika trzeba posluchac.

Co do TL w niemal kazdej konstrukcji opartej na tej technice, wdac znaczna poprawe w porownaniu z BR jezeli chodzi o zejscie, bynajmniej to moje doswiadczenie, bo przegladajac rozne projekty na TL zwrocilem na to uwage.

Czy cos w tym jest ??

Skomentuj

Zamieszczone przez raffal81
      Czy cos w tym jest ??
      efektywniejsze wykorzystanie energii tylnej strony membrany chociażby, ale wszystkie zalety TL okupione są niestety dośc trudnym projektowaniem , baa - nawet głośnik grający w takiej budzie w optymalny sposób nie jest tak łatwo znaleźć

Skomentuj

Nie bede odpowiadal na przesmiewcze slowa zaczepki, nie moj poziom rozmowy. Ale wracaja co tematu, tak linia transmisyjna oferuje nizsze zejscie od basrefleksu, charakterystyka przetwarzania ponizej czestotliwosci strojenia rownez jest bardziej lagodna i nie tak stroma jak w bas refleksie. Glosnik ma szybsza odpowiedz impulsowa.
        Czy trudno znalesc glosnik do obudowy TL? Tutaj kolega takero pokazuje brak wiedzy. Jest zupelnie inaczej. Optymalny glosnik do obudowy TL znalesc jest o wiele latwiej niz glosnik do bas refleksu. Kazdy konstruktor wie, ze do dobrej obudowy BR potrzeba glosnikow wysokiej jakosci z niskim gts. Do lini nie musimy stosowac takich glosnikow, nawet nie ma takiej potrzeby. Swietnie nadaja sie do tego glosniki ze srednim gts np w granicach 0.4 0.6. Jedyna rzecz na jaka warto zwrocic uwage to mozliwie niska czestotliwosc rezonansowa oraz duzy Xmax.
        Problemy z konstrukcja TL i charakterystyka przetwarzania takich zestawow zaczynaja sie kiedy glosnik umieszczony w TL musi obslugiwac rowniez pasmo sredniotonowe. Tutaj rezonanse i antyrezonanse troche utrudniaja zycie. Jednak jesli chodzi o konstrukcje typowo subbasowe problemow z antyrezonansami i nie ma bo sa one powyzej czestotliwosci odciecia suba. W takim przypadku dostajemy same zalety TL. Bardzo niskie zejscie, kontrola, impuls poza zasiegiem konstrukcji BR. Czasami jednak wielkosc takiej konstrukcji moze byc nieakceptowalna dla uzytkownika.

Skomentuj

Pogromca mitow, odnoszę wrażenie że poza przeczytaniem paru artów z EDW nie miałeś większej styczności z tematem, nie wiele słuchałeś, nie mówiąc już o tym że cokolwiek budowałeś, a już na pewno nie TL...
          W jednym się zgodzę - rozmawiać to my nie mamy o czym, bo Ty znasz ten temat z gazet :)

Skomentuj

Bardzo ciekawa dyskusja tu się narodziła..chłopak chce zaadoptować głośnik koppa co pewnie nie jest górnolotną konstrukcją, a tu spór na temat linii transmisyjnych i tuneli BR. Ja zrobiłbym konstrukcję zamkniętą z 30l i to pewnie zejścia nie będzie miało ale z drugiej strony wykonanie nie przysporzy tyle problemów. A jak masz czas i chęci i bardziej chcesz poeksperymentować to może faktycznie zrobić kabel postarać się pomierzyć. Nie chcę marudzić ale spodziewałbym się po nim raczej wysokiego qts, wtedy chyba lepiej zrobić zamkniętą..w razie czego zawsze dziury możesz potem wywiercić

Skomentuj

GTK, skoro już jest koppa i grać to to nie będzie to niech się choć czegoś tym tanim kosztem nauczy i poeksperymentuje, choć może jednak nie z TL.

Skomentuj

Osobiście nie podjąłbym się wykonania TL. Myślę, że autor tematu też nie jest tym zainteresowany. Znalazłem takie parametry głośnika koppa 10":
                fs : 48
                Qts: 0,85
                Qms: 4,45
                Qes: 1,04
                Vas: 35L

Nie wiem na ile te dane będą podobne do głośnika jaki posiada autor ale już jakiś punkt zaczepienia by był. Dla mnie samą frajdą jest robienie czegoś, myślę, że autor nie spodziewa się Bóg wie czego i co by z tego nie wyszło da mu satysfakcję.

Skomentuj

"wspaniały" głośnik
                  30l będzie mało, pokusiłbym się o najmniej jakieś 40l closed.

Skomentuj

Nie zebym sie powtarzal jak zaciety winyl, ale w 40 litrach mozna spokojnie zawinac tunel strojony na 48hz, a jak nie wyjdzie to zawsze mozna przerobic na obudowe zamknieta. :]

Skomentuj

48hz to przesada jak na 10 cali w ogóle,a z takim qtsem w szczególności :)

Skomentuj

Nie no jasne, 48hz na 10 cali to smiech, teraz wykanczam suba TL na dwoch 13cm gdzie FS sztuki to 42hz, a qts powyej 1 i mimo to brzmi niezle. W koncu TL to mozna powiedziec idea odgrody "nieskonczonej" w ktorej glosnik pracuje dokladnie tak samo jak w desce, tyle ze dostajemy zysk w postaci rezonansu strojenia ukladu oraz odciazenie amplitudy glosnika przy fs tunelu. Jak wiemy w odgrodach wysokie qts jest pozadane, dlatego w TL takie glosniki spisuja sie rowniez dobrze.
                        W sumie jak ktos ma jakies stare meble do pokrojenia (material za free) i duzo czasu to czemu by nie poeksperymentowac...

Skomentuj

Koledzy temat jest do skonczenia:) kupilem bardzo dobry aktywny subik Sony 45w rms wystarcza w zupelnosci:) ale i tak dziekuje za podpowiedzi:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzysztofer
                            bardzo dobry (...) Sony
                            Jedno wyklucza drugie :wink:

Skomentuj

ja sie nie zgodze z tym ze sony nie jest dobry... Jak na moje mozliwosci i pootrzeby to jest jak najbardziej ok... Tak kupilem gotowca... Ale to tylko tymczasowo... Bo i tak bede dzialal nad koppa... Wracajac jednak do sony.. Calkiwm przyzwoicie trzyma dol i bardzo nisko zchodzi... Kich nie zatyka ale bas jest mily dla ucha.. dzieikuje za tak liczne odpowiedzi a do koppy robie skrzynie okolo 37 litrow br

Skomentuj

Zamieszczone przez Krzysztofer
                                a do koppy robie skrzynie okolo 37 litrow br
                                Zamieszczone przez GTK
                                Qts: 0,85
                                więc po co było się pytąć skoro ten parametr dyskwalifikuje obudowę br!

Pogromca mitow, Ty cierpisz na rozdwojenie jaźni ? :)
                                Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                Nie zebym sie powtarzal jak zaciety winyl, ale w 40 litrach mozna spokojnie zawinac tunel strojony na 48hz, a jak nie wyjdzie to zawsze mozna przerobic na obudowe zamknieta. :]
                                Zamieszczone przez Pogromca mitow
                                Nie no jasne, 48hz na 10 cali to smiech

Skomentuj

Ja sądze że czym głośnik basowy ma wyższe FS tym lepiej brzmi a ma gorszą akuteczność w niskich rejestrach, od 10 lat słucham różnych basowców i czym mają niższe FS tym słabiej słychać i grają jednostajnie tylko bardzo niskim basem bo mało słyszalnym i niekonturowym. Oczywiście silny napęd ratuje głośnik z niskim FS ale i tak czym niższe fs np. 28hz tym głosnik ma prodyspozyjce do gorszego zachowania się przy 50-80 hz. Dobre firmy już to dawno zauważyły i pakują ogromny wzmacniacz do subwoofera gdzie głośnik w małej obudowie zamkniętej ma wysoki FS a wzmacniacz koryguje utratę sprawnosci przetwarzania nie tracąc jakości dzwięku głośnika z wyższym FS.

Skomentuj

O to przepraszam... nie widzialem ze ten glosnik ma takie Qts... :roll:

Skomentuj

Czaruję...
                                    X