Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze głosników do Denon AVR 1509

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze głosników do Denon AVR 1509

Witam mam prośbę do posiadacza tego właśnie amplitunera albo do kogoś obytego w temacie. Kupiłem go sobie parę dni temu i planuje poskładać do niego kolumny. Mam odpowiednie narzędzia brakuje mi tylko pomysłu na głośniki , chciał bym żeby wykorzystywały ten amplituner możliwie najlepiej. Planuje zacząć od frontów na które mogę przeznaczyć około 1500 do 2000zł Będę wdzięczny za wszelkiego rodzaju pomysły i uwagi. Sprzęt ma grac w pokoju 23 m^2 bedzie wykorzystywany i do filmów i do słuchania szybszej muzyki

23m^2 nie male pomieszczenie wiec przydaly by sie 3drogi. Do 2000zl mysle zmiescil bys sie w tym: http://www.troelsgravesen.dk/3WClassic.htm Wiecej na temat tej konstrukcji moze Ci powiedziec Michal K. Nonameplum i ktos jeszcze cos podobnego robil, zajrzyj w gotowe konstrukcje.
    Jesli natomiast chcialbys 2drogi to konstrukcja borysa na sph-165kep i 22taf/g mysle zaspokoila by Twoje pomieszczenie ale jesli jest mozliwosc zlozenia 3drog to w to raczej bym poszedl.
    Powiedz jeszcze co do tej pory miales okazje sluchac bo to tez wazne.

[ Dodano: 2009-09-14, 13:01 ]
    Zreszta polecam przejrzec stronki z gotowymi konstrukcjami moze cos Ci wpadnie w oko:)
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079

Skomentuj

Myślę że optymalne będą 3 drogi , ale na pewno nie ze względu na metraż, bo bez przesady :P Ale na środki, za 2000zł głupio nie zrobić 3 dróg :P
      Napisz coś o swoich preferencjach brzmieniowych.

Skomentuj

Też myślałem o 3 drożnych. Najcześciej słucham zespołów typu Iron Maiden i podobne czyli melodyjny metal ale generalnie jestem otwarty na wszelkie nurty i chciał bym żeby kolumny były dość uniwersalne ,jeżeli jest to w ogóle możliwe. Jezeli chodzi o ampli to jest to mój pierwszy wiec jako takiego porównania nie mam. Chodzi o to zeby wyciagnąć z tego ampli jak najwiecej sie da , ale nie przeplacać za głośniki które i tak nie będą mogły się rozwinąć na takim wzmacniaczu. Jeżeli chodzi o walory wizualne to nie jestem wybredny :) prosta konstrukcja bedzie pasowała do moich prostych mebli :) Planuje tez użyć gotową zwrotnicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pimke
          Planuje tez użyć gotową zwrotnicę.
          sprawdzona sprawdzona, typowa pod dany zestaw...

Skomentuj

Prosił bym o porównanie. Narazie mam coś takiego

http://www.rubicon.com.pl/p/index.php?x=02&y=02_4

Ale nie zadowala to w pełni moich potrzeb i myślę żeby w końcu zmajstrować coś samemu :)
            Zabieram się i zabieram ale nie mogę znaleźć dobrego projektu. Co myślicie o czymś takim:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HD3_HDX3.html

Dobrze to zagra na tym wzmacniaczu ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pimke
              Mam odpowiednie narzędzia brakuje mi tylko pomysłu na głośniki , chciał bym żeby wykorzystywały ten amplituner możliwie najlepiej.
              Nie rozumiem dlaczego wszyscy chcą pod ten ampli podłączać 3way, przecież to wzmacniacz wielokanałowy o niewielkiej realnej mocy, dobrego stereo nijak z tego nie będzie.Ja bym robił 2way zwracając szczególną uwagę na dobrą średnice i do tego sub na niezbyt przymulającym głośniku.

Skomentuj

No wlasnie czekam na propozycje . Bo sam do końca niewiem co do tego dobrać , chciał bym żeby to grało możliwie najlepiej . Głównie bede na tym słuchał muzyki , filmy od czasu do czasu , ale planuje zmątowac komplet 5 + 1 . Zacząć chce od podłogówek które dobrze poradzą sobie w stereo , ale docelowo będą działać jako fronty. Pytanie czy warto iść w 3 drogi z takim wzmacniaczem. Przeczytałem już tyle opini ze mam już niezły mętlik w głowie

Skomentuj

Zamieszczone przez Pimke
                  Planuje tez użyć gotową zwrotnicę.
                  Zamieszczone przez dolphin123
                  sprawdzona sprawdzona, typowa pod dany zestaw...
                  no wlasnie napewno nie uniwesalne z allegro. jak chcesz dostac gotowca to odezwij sie na gg jak juz zaczniesz budowac kolumny...

Zamieszczone przez funiax1
                  Nie rozumiem dlaczego wszyscy chcą pod ten ampli podłączać 3way, przecież to wzmacniacz wielokanałowy o niewielkiej realnej mocy, dobrego stereo nijak z tego nie będzie
                  popieram
                  Zamieszczone przez Pimke
                  Pytanie czy warto iść w 3 drogi z takim wzmacniaczem
                  wg mnie nie

na poczatek to bym pozyczyl jakies kolumny od znajomych i zobaczyl ile da sie wycisnac z tego wzmacniacza
                  ale to i tak niewiele da bo ampli kina domowego dziwacznie brzmia w stereo :???:

ja bym dal 5x 13cm
                  no moze max 16cm
                  Zamieszczone przez dolphin123
                  23m^2 nie male pomieszczenie
                  dla stereo robi sie juz wieksze ale dla kina to jest jeszcze dosc male

jednak dalbym normalne nie za drogie kolumny 2 drozne i jak sie spodoba to dorobisz reszte + suba

moze 5x GDN 15/40/5 + DX25?
                  max 300zl na sztuke za czesci + obudowa

Skomentuj

Pytanie czy to zagra lepiej od tych 2,5 way Rubiconów które już mam. Myśle ze ten ampli może zagrać o wiele lepiej na czymś lepszym. Jeszcze jedno pytanie , jeśli zrobię 3 drogi to może dać to tyle basu ze nie będzie trzeba suba ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pimke
                      jeśli zrobię 3 drogi to może dać to tyle basu ze nie będzie trzeba suba ?
                      Masz amplituner a nie wzmacniacz stereo i żeby wykorzystać go zgodnie z jego przeznaczeniem sub ma być, np w filmach dźwięk jest 5.1 dts, dolby digital i ta jedynka to kanał suba i tego nie zmienisz.
                      Zamieszczone przez Pimke
                      Pytanie czy to zagra lepiej od tych 2,5 way Rubiconów które już mam
                      GDN 15\40\5 i DX25 to dobry pomysł pod amplituner i niedrogi.
                      Zamieszczone przez Pimke
                      Myśle ze ten ampli może zagrać o wiele lepiej na czymś lepszym.
                      no to sph165 kep+xt19 lub ten seas co wyżej dolphin123 proponował, kep na świetną średnicę.
                      A na suba TIW lub Miwoc i będzie git.

Skomentuj

Ok chyba jednak zdecyduje sie na te GDN 15/40/5 + DX25?

A gdybym tak wpakował po 2 te GDN 15/40/5 na skrzynie ? Ma to sens ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pimke
                          A gdybym tak wpakował po 2 te GDN 15/40/5 na skrzynie ? Ma to sens ?
                          raczej nie z 2 powodow
                          1. brak gotowej zwrotnicy
                          2. salby amplituner

niby ma ta spora moc ale nawet jezeli by ja mial naprawde to ampli do kina brzmia duzo gorzej niz stereo. zero regulacji konturu czy podbicia basu lub wysokich tonow...

zrob na poczatek stereo i jak sie spodoba o zdecydujesz dalej co robisz
                          no i bez suba sie nie obejdzie :P

Skomentuj

Te Rubicony maja po dwa średniaki na skrzynie a nie radzą sobie najlepiej .
                            Usłysze jeszcze jedną opinie ze te GDNy zagrają lepiej i zabieram sie za składanie.
                            A może by tak zacząć od suba i zobaczyć jak to pójdzie z tymi Rubiconami a potem dorobić jakieś lepsze fronty do tego

Skomentuj

Nie ma co ukrywac, ze to amplituner i zeby go wykorzystac w pelni to nie ma bata trzzeba zrobic zestaw 5.1.

A co do stereo to mozna sie rozczarowac, przewaznie amplitunery 5.1 czy 7.1 i inne nie nadaja sie do sluchania muzyki w stereo, bo nie sa one do tego przeznaczone, wiec lepiej z gory zakladac ze robi sie cos do czego jest ten amplituner przeznaczony czyli 5.1.

Kiedys sie zastanawiallem nad kupnem tego wlasnie amplitunera 5.1 i mialem okazje posluchac muzyki na podobnym u znajomego, powiem tak moj stary denon STEREO gra duzo lepiej niz taki amplituner, ale jak wlaczylismy film w 5.1 to zapomnialem o tym bo do tego wlasnie zostal stworzony i effekt byl swietny.

Dlatego ja bym sie skupil na kinie, i zrobil zestaw 5.1 ktory pozowli wykorzystac ci maximum jezeli chodzi o filmy, ja osobiscie w jakies kompromisy stereo czy kino bym nie szedl, raczej nie wyszlo by chyba nic z tego dobrego :)

To takie moje skromne zdanie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pimke
                                A może by tak zacząć od suba i zobaczyć jak to pójdzie z tymi Rubiconami a potem dorobić jakieś lepsze fronty do tego
                                no mozna sprobowac...
                                ale teraz znowu zacznie sie temat o doborze glosnika itp
                                jedeyny dostepny panel od reki to 200w STX projektu irka
                                no ale niestety nie mam pojecia jaki 10-12" sub 4ohm do niego znalezc :???:

Skomentuj

Ok trzeba zacząć coś robić. Zamawiam te głośniki 2 razy GDN 15/40/5 + DX25 Doradźcie jeszcze tylko dobry głośnik na suba z Tonsila to zaoszczędze na przesyłce , za skrzynie do tego suba i filtr wezmę sie później.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pimke
                                    2 razy GDN 15/40/5
                                    Tzn. 2 na jedną kolumnę? Mam nadzieję, że nie bo będziesz miał problem ze zwrotnicą. Ja mam ten głośniczek w monitorkach połączony z XT25TG i gra naprawdę świetnie. Nie ma zbyt nisko schodzącego basu, ale skoro planujesz złożenie suba to nie będzie z tym problemu.
                                    Jeśli chodzi o wysokotonówkę to niestety nie miałem okazji posłuchać tego GDN'a z DX'em. Za to słuchałem DX'a z GDN-15-100-8 AKX i nie słyszałem jakiejś kolosalnej różnicy między DX a XT. No może XT jest bardziej delikatny i może odrobinę bardziej szczegółowy.

[ Dodano: 2009-10-25, 12:43 ]
                                    Do suba z Tosnila polecałbym GDN 30/120/1 tylko nie wiem czy jest dostępny. Mniejszego nie ma sensu dawać do tak dużego pokoju.

Skomentuj

no ale co z napedem do tego suba? trzeba by poczekac na irka az dojdzie do pelni zdrowia...

Skomentuj

z subem moge poczekać bo złożenie tych frontow pewnie trochę potrwa .

Naprawdę niema szans na zwrotke do 2 GDN 15/40/5 na kolumnę ? Myśle ze ten ampli by sobie z tym poradził , a nawet jeśli nie to dobrze jest mieć coś w zapasie , w przyszłości może sprawie sobie wzmacniacz stereo. Chciał bym żeby ten zestawik potrafił też mocno przywalić :wink:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X