Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

1 rząd a kompensancja wzrostu impedancji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

1 rząd a kompensancja wzrostu impedancji

Witam
    Mam małą zagwozdkę chyba bardziej teoretyczną niż praktyczną. Dylemat pojawil sie w trakcie tworzenia podstawkowcow MTM na 13/40/2 oraz 27TFFNC/CG. Założenie było że ma to być D'appolito z udziwnieniem takim, że fitrowanie jest 1 rzędu.
    No i zaczyna się problem, bo przy zastosowaniu kompensacji wzrostu impedancji dla 13/40/2 (24uf i 3,9ohm) wraz z cewką 1mh w zasadzie robi się coraz bliżej 2 rzędu (elektrycznie). Teoretcznie chyba powinno się tutaj rozpatrywać nie tylko zbocza ale także przebieg fazowy, ale to troszke poza moje mozliwości :-).
    Faktem jest, że wszystko zgrało się ładnie z pojedynczym kondensatorem na seasie bez odwracania fazy.
    Czy instnieje prosta odpowiedź na tak niefachowo zadane pytanie?

A które to jest to pytanie, bo nie widzę? :razz:
    Wydaje mi się, że zmniejszając rezystor 3,9 ohm z nieskończoności do zera, przechodzimy płynnie z pierwszego do drugiego rzędu zwrotnicy, ze wszystkimi tego konsekwencjami, głównie chodzi o zmianę fazy. Sprecyzuj pytanie.
    Co do D'Appolito, ponoć charakterystyki głośników muszą w strefie podziału opadać z nachyleniem 18dB/okt, żeby można to było nazwać D'Appolito. Do tego potrzebna jest zwrotnica 2/3 rzędu, raczej bliżej 3 rzędu, bo wykorzystanie naturalnego opadania charakterystyki jest chyba średnim pomysłem? Choć możliwe.

Skomentuj

Zamieszczone przez ptolek
      Wydaje mi się, że zmniejszając rezystor 3,9 ohm z nieskończoności do zera, przechodzimy płynnie z pierwszego do drugiego rzędu zwrotnicy, ze wszystkimi tego konsekwencjami, głównie chodzi o zmianę fazy.
      Dokladnie tak wiec zawodowcy nie uzywaja terminu kompensacja impedancji bo to jest bardzo wzgledny termin. Najwazniejsze sa charakterystyki glosnika.

I rzad moze oznaczac trzy rzeczy:
      1. tylko cewke
      2. charakterystyke elektryczna I rzedu (cewka i linearyzacja impedancji)
      3. charakterystyke glsonika i rzedu (czasami nawet kilkanascie elementow w zwrotnicy.

Co do D'Appolito, ponoć charakterystyki głośników muszą w strefie podziału opadać z nachyleniem 18dB/okt, żeby można to było nazwać D'Appolito.
      Nie koniecznie dokladnie chodzi o filtry nieparzystego rzedu i to o charakterystyki glosnikow! wiec filtry elektryczne moga byc dowolne byle dawaly wymagana stromosc opadania akustycznego.

bo wykorzystanie naturalnego opadania charakterystyki jest chyba średnim pomysłem? Choć możliwe.
      To jest normalne ze niskotonowiec ma zazwyczaj filtr 6dB/okt co razem z naturalnie opadajaca charakterystyka tworzy zbocze 12dB/okt.

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi
        To, że zmiejszajac opór elementu wpiętego równolegle w filtrze zbliżamy się do charakterystyki "pełnej fitracji" danego filtru to oczywiste.
        Czytając pobieżnie to co udało mi się znalezc w sieci nie odnalazlem informacji uwzgledniajacych fitry inne niz 3 rzedu, choc właśnie pamiętam, że gdzieś kiedyś czytałem, że chodzi o "nieparzyste" rzędy, dzieki Irek.
        Ciekawą informacją jest ta, że w D'appolito chodzi tak na prawde i stromość zbocza w sensie ch-ki ostatecznej głośnika. Myślałem, że bardziej chodzi o sprawy odwrócenia fazy przy filtrach parzystych i zwiazane z tym nieprawidłowe przetwarzanie impulsów i rejonu okołopodziałowego.
        Wykorzystanie opadania na skraju pasma moze być dobrym pomysłem o ile słuchamu na wprost zawsze :-)
        Gdybyśmy nie wykorzystywali opadania na skraju to trzeba by niezle kombinować żeby powyrównywać ch-ke nawet tych "łatwiejszych" głośników

Skomentuj

Zamieszczone przez em
          Myślałem, że bardziej chodzi o sprawy odwrócenia fazy przy filtrach parzystych i zwiazane z tym nieprawidłowe przetwarzanie impulsów i rejonu okołopodziałowego.
          Tu tylko pomiary dadza ci odpowiedz. Bo tak samo jak filtry to i sam glosnik kreci faza. Teoretycznie podzial filtrami II zredu powinien skutkowac odwroceniem fazy wysokotonowki ale bardzo czesto zwrotnice maja ja podlaczona w fazie bo tylko tak przebieg sumowania jest prawidlowy.

Skomentuj

Czaruję...
          X