Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jaki centralny do mojego zestawu?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jaki centralny do mojego zestawu?

Witam!

Potrzebuję porady co zbudować na centrala do kina domowego.
    Za niecały miesiąc będę kupował z akustyka głośniki i inne duperele i do tego czasu muszę zdecydować co z centralnym. Obecnie mam złożone kolumny HDM http://akustyk.com.pl/projekty/HDM.html . Dla mnie grają one wybitnie i wylądują jako surroundy (zestaw 6.1). Z racji, że jestem zauroczony tymi głośnikami jest już postanowione, że na fronty pójdzie HD2 http://akustyk.com.pl/projekty/HD2.html . Problem pozostał tylko z centralnym bo nigdzie nie widzę projektu centralnego na dwóch HDS 180 EXC i wysokim HDS. W ostateczności zrobię tak, że po prostu zbuduję HDM (monitor na jednym HDS 180EXC i wysokim HDS) i obrócę go bokiem. Czy jest powiedziane, że central musi być symetryczny? Kolumny i tak będą miały maskownice więc aspekt wizualny nie jest tu przeważający.

PS. W uzupełnieniu dodam, że całość będzie grała w salonie 33 metry otwartym na 15 metrową kuchnie, za suba dzielnie robi XXLS12 + 2xMB XXLS12, a amplituner to Onkyo 601 (wiem, że to słabe ogniwo, z czasem będzie to zamienione na coś pokroju Onkyo 805).

Pozdrawiam
    Szuler

Zamieszczone przez szuler
    Czy jest powiedziane, że central musi być symetryczny?
    nie :)

W ostateczności zrobię tak, że po prostu zbuduję HDM (monitor na jednym HDS 180EXC i wysokim HDS) i obrócę go bokiem.
    sam tak często robię

Skomentuj

a amplituner to Onkyo 601 (wiem, że to słabe ogniwo, z czasem będzie to zamienione na coś pokroju Onkyo 805).
      Lepiej wykorzystać wyjście pre-aut [jeżeli jest] i kasę wydać na zewnętrzne końcówki mocy [uniamp, sym], zagra to lepiej niż sam amplituner z wysokiej pułki.

Skomentuj

Niestety nie ma tak dobrze, Onkyo 601 nie ma pre-outa, jak go kupowałem nowego to kosztował majątek, miał na ten czas prawie wszystko ale tego bajeru zabrakło..
        A uniampa to bym niezależnie sobie chętnie sprawił ale sam go nie zbuduję, w zakresie moich możliwości jest tylko kupienie gotowca i zapakowanie go do ładnej obudowy :)

Pozdrawiam
        Szuler

Skomentuj

szuler, zrób uni, porównaj z ampli i wtedy myśl o tym czy chcesz je zmieniać czy nie :)

Skomentuj

Ja jestem księgowy z wykształcenia, a nie elektronik - zlutowanie zwrotki do głośnika - ok, ale budowa uniampa to za dużo :).
            W razie posiadania dwóch sprzętów w przypadku gdy ampli nie ma pre-outa, wiąże się to za każdym razem z przekładaniem kabli od głośników - masakra...

Pozdrawiam
            Szuler

[ Dodano: 2009-09-17, 13:24 ]
            No i wszystko poszło szybko, uniamp zakupiony, przy wolnej chwili (jeszcze przed kolumnami) zabuduję go w jakąś obudowę.
            Ale tutaj narzuca mi się ważne pytanie, jak to podłączyć razem bo rezygnować z ampli nie mam absolutnie zamiaru. W grę wchodzi jedynie przełącznik głośnikowy ale tu mały zonk bo nic ciekawego gotowego nie widzę więc pozostaje coś zbudować samemu. Myślałem o jakimś przełączniku mechanicznym gdyż wydaje mi się, że zapewni to lepszą jakość połączenia (jeśli się mylę to mnie wyprowadźcie z błędu) no i będzie dla mnie łatwiejsze. Ale jak zrobić przełącznik (np. dźwigienkowy), który za pomocą JEDNEGO przełącznika przełączy kolumny z ampli do uniampa, przecież taki przełącznik przełączy tylko jeden kanał. Rozwiązał ktoś elegancko ten problem?

Pozdrawiam
            Szuler

Skomentuj

jak to podłączyć razem bo rezygnować z ampli nie mam absolutnie zamiaru.
              W tym modelu amplitunera prawdopodobnie da się wykorzystać wyjście ZONE2 LINE OUT jako pre out ale tylko stereo. Podłączasz do tego wyjścia uniampa a źródło dźwięku przyporządkowujesz do zone2. W ten sposób możesz się przekonać jak zagra uni dostając sygnał z amplitunera.Nie jest to idealne rozwiązanie bo wykorzystujesz ampli tylko w stereo, do kina trzeba wszystko przepinać [jest możliwość wpięcia uniampa w 5.1 na fronty ale każda zmiana źródła wiązała by się z serią operacji na pilocie].
              Nie mam tego amplitunera więc mogę się mylić i to nie zadziała.
              który za pomocą JEDNEGO przełącznika przełączy kolumny z ampli do uniampa, przecież taki przełącznik przełączy tylko jeden kanał.
              Jeszcze zostają kable sygnałowe które też trzeba przekładać, lepiej zrobić osobne stereo albo kombinuj jak wyżej napisałem.

Skomentuj

Zamieszczone przez funiax1
                [jest możliwość wpięcia uniampa w 5.1 na fronty ale każda zmiana źródła wiązała by się z serią operacji na pilocie].
                Możesz rozwinąć tą myśl? Amplituner jest codziennie używany jako źródło dźwięku do telewizora i 6.1 jest używane na codzień.

Jeszcze zostają kable sygnałowe które też trzeba przekładać, lepiej zrobić osobne stereo albo kombinuj jak wyżej napisałem.
                Z kablami sygnałowymi chyba nie ma problemu, bo ze dvd wychodzi po hdmi dźwięk do ampli, a po czinczach idzie sygnał do uniampa..

W najgorszym przypadku zrobię podwójny przełącznik, trudno będzie trzeba przełączyć dwie dźwigienki żeby przełączyć kolumny, tylko muszę jeszcze obmyśleć jak zabezpieczyć się przed włączeniem sprzętu który aktualnie ma odpięte kolumny (jakieś obciążenie dać żeby sprzęt bez kolumn miał opór na wyjściu) - takie zabezpieczenie przeciwimprezowe i alkoholowe :)

Pozdrawiam
                Szuler

Skomentuj

funiax1 napisał/a
                  [jest możliwość wpięcia uniampa w 5.1 na fronty ale każda zmiana źródła wiązała by się z serią operacji na pilocie].

Możesz rozwinąć tą myśl? Amplituner jest codziennie używany jako źródło dźwięku do telewizora i 6.1 jest używane na codzień.
                  Fronty przez uniampa wpięte przez zone2 line out a reszta kanałów do amplitunera, w tym momencie sygnał musi być podawany z dwóch źródeł jednocześnie np. zone2 i tuner sat. Regulacja głośności była by osobna dla frontów i reszty kanałów ,każda zmiana źródła wiąże się ze zmianą w zone2 .Przy takim podłączeniu amplituner noże wyświetlić info że fronty nie są podłączone i nic z tego nie będzie.
                  Takie podłączenie jest mocno przekombinowane i można tak zrobić tylko żeby sprawdzić jak to zagra, na co dzień nie dałoby się tego używać.
                  W najgorszym przypadku zrobię podwójny przełącznik, trudno będzie trzeba przełączyć dwie dźwigienki żeby przełączyć kolumny,
                  A może zrobić to na przekaźnikach które przełączały by kolumny na uniampa po włączeniu go przełącznikiem sieciowym?

Skomentuj

Fronty przez uniampa wpięte przez zone2 line out a reszta kanałów do amplitunera, w tym momencie sygnał musi być podawany z dwóch źródeł jednocześnie np. zone2 i tuner sat...
                    To nie przejdzie z tego prostego powodu, że w momencie grania Zone2, w Zone1 nie ma tyłu :).

A może zrobić to na przekaźnikach które przełączały by kolumny na uniampa po włączeniu go przełącznikiem sieciowym?
                    Chętnie ale nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a w necie nie widzę żadnych schematów czy gotowych pomysłów.. W sumie dziwne, bo przecież chyba nie wszyscy mają ampli z pre-outami i chęcią słuchania stereo w lepszej jakości..

Pozdrawiam
                    Szuler

Skomentuj

Czaruję...
                    X