Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8945a

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 8945a

Witam , mam pytanie dotyczace tego glosnika ---> http://loudspeakershop.eu/glosnik-us...45a-p-727.html . W jakim litrazu go umiescic przy b-r ?, bo gdzies wyczytalem , ze jest to wskazane przy tym przetworniku aby zastosowac wlasnie b-r.
    Aaa i jeszcze jedno pytanie czy na tylniej plycie lepiej jest zrobic pochylona scianke czy klocki poprzykrecane ?? Konstrukcja bedzie diy .

Witam ziomka :) Zdecydowanie BR bo współczynnik EBP dla tego usherka wychodzi koło 100...
    Obudowa to jakieś 25-30 litrów strojenie powyżej Fs czyli około 37 do 40Hz Akurat te głośniki są niezłe na basie tylko potrzebują dość dużej budy :)

Zamieszczone przez wardek
    Aaa i jeszcze jedno pytanie czy na tylniej plycie lepiej jest zrobic pochylona scianke czy klocki poprzykrecane ??
    Nie rozumiem... Możesz jaśniej?

Skomentuj

Super dzieki za odpowiedz , co do pytania to chodzi mi o rezonanse. Widzialem , ze sa sposoby aby temu zapobiec robiac pochylona tylnia scianke badz jakies klocki (np kwadraty kola roznych wielkosci przymocowane z tylu) aby nie bylo rownoleglej plyty frontowej i tylniej . Pewnie zrobie gdzie w granicach 27.5L .

Skomentuj

Gdzieś na forum irek to nieźle wytłumaczył. I tak naprawdę takie akcję można robić na równoległych sciankach ale najbardziej oddalonych (góra-dół) na tych front tył nie ma sensu bo sprawę załatwia wytłumienie. I chodzi tu o fale stojące a nie o rezonanse. Na rezonanse lekiem jest dobre usztywnienie obudowy.

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie , mam rure br o 6cm fi oraz 13cm dlugosci , z tego co czytalem to mowili o 18cm czy sprawi do bardzo duzo roznice ??

Skomentuj

No takie, że zmienisz strojenie tzn 27L@6x13cm to 42Hz, a 6x18cm to 37Hz. Projektując obudowę pamiętaj, żeby doliczyć jakieś 3L na głośniki, wzmocnienia itp.

Skomentuj

To lepiej stroic na 42hz czy mniej ?? Jak zrobie na 37 to nie bedzie za duze odciazenie na glosniku ??

Skomentuj

Jeszcze jedno pytanie , mam rure br o 6cm fi oraz 13cm dlugosci
                Przy tej jakości przetworniku chcesz zastosować ten br bo akurat taki masz? no nie przesadzaj :wink: Kup taki jaki powinien być.

Skomentuj

Ok , kupic kawalek rurki to nie problem :) Ale teraz mam wiekszy problem co do tego programu winisd zeby zmiezyc objetosc , jaka srednica i rurka itp ? Czy ktos umie ten program obslugiwac aby mi podac wszystkie potrzebne wymiary do budowy a dokladnie Litraz oraz dlugos/srednica rurki b-r . Z tego co patrzylem to niestety nie ma owego przetwornika w tym wlasnie programie i sie nasowa klopot . Bede bardzo wdzieczny za pomoc

Pozdrawiam

Skomentuj

Obsługę programu masz tutaj http://diyaudio.pl/portal.php?show=21 Musisz w bazie utworzyć nowy głośnik. Parametry spisz stąd http://www.loudspeakershop.eu/glosni...45a-p-727.html

Skomentuj

Ehh , no niestety napisalem , ze "nie ma owego przetwornika " . Wiem , ze parametry mozna znalesc tu a obsluga na tej wlasnie stronie , lecz jak patrzylem program to wole aby zrobil to ktos co juz \mial jakas stycznosc z programem badz umie go szybko i sprytnie obslugiwac . Jak jestes taki madry to bede wdzieczny za parametry z tego wlasnie programu dotyczace podanych przetwornikow :)

Skomentuj

A samemu nie można się nauczyć? :mrgreen: OK. Ja bym to widział tak. Według mnie 27 litrów to stanowczo za dużo. Impuls wychodzi wtedy na poziomie 17ms. Bas będziesz miał bardzo zamulony. Ja proponuje objętość 20 litrów dla tego woofera. Jak kupisz z Polinka BR Φ 68mm i 160mm długi to będziesz miał strojenie na 43Hz i impuls na poziomie 13ms. A jak kupisz BR Φ 68mm i 220mm i przytniesz go do długości 200mm to będziesz miał strojenie 40Hz i impuls 14ms. Musisz zrobić sztywną obudowę (sporo wzmocnień w środku) i dobrze wytłumić ją wełną owczą, watoliną lub filcem szczególnie za głośnikiem i na bocznych ściankach. A tak wogóle to z jaką wysokotonówką chcesz połączyć ten głośnik? Bo z tego co wiem jest tylko jedna gotowa zwrotka do 9930.

Skomentuj

myslalem o 9550 bo widzialem juz gdzies zwrotnice do tych przetwornikow . Co do nisko to bym choba zrobil strojenie pod 40hz co o tym sadzisz ?? Ale i tak trzeba bedzie + jakies 2-3 litry na wzmocnienia itp . Mial bys dla mnie jeszcze jakies uwagi zanim rozpoczne budowe na tych wlasnie przetwornikach ?

Skomentuj

Ale i tak trzeba bedzie + jakies 2-3 litry na wzmocnienia itp . ?
                            Tak. Musisz dodać ze 3l na głośniki i wzmocnienia.

myslalem o 9550 bo widzialem juz gdzies zwrotnice do tych przetwornikow ?
                            Ja nie widziałem zwrotki pod 8945A a 9950. Jest pod 8945P a to zupełnie inny głośnik. Masz gdzieś link do tej zwrotki?

Skomentuj

Chodzilo mi o kolumny Jq myslalem , ze jest gdzies tam zwrotnica(schemat) a faktycznie on to robil poprostu na oko . A masz jakas zwrotnice pod 8945a + wysoko tonowy??

Skomentuj

Jak wcześniej pisałem jest tylko pod 9930. W dziale gotowe projekty zwrotnic http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4...r=asc&start=25 Mniej więcej w połowie strony.

Skomentuj

Tylko ciekaw ktore 9930 :) Poniewaz jest ich pare modeli zreszta zobacz sam :)http://loudspeakershop.eu/advanced_s...keywords=usher

A mial ktos taka kolumne na usherach i jak to gra bo jestem ciekaw ? Wedlug Ciebie w tej cenie to sa dobre przetworniki czy zdecydowal bys sie na cos innego ??

Skomentuj

To jest na 99% ten głośnik http://www.loudspeakershop.eu/glosni...020-p-872.html Ushery to dobre głośniki tylko drogawe niestety.

Skomentuj

No niestety droga firma , choc przyznam , ze w terazniejszych czasach mimo na kryzys , ktorego nie ma :P , wszystko jest drogie i nic nie zrobimy bo $ jest w granicach 2.9 i tego fantu nie przeskoczymy . A wedlug Ciebie co by zagrolo lepiej te ushery , moncor kep czy cos jeszcze innego ?

Skomentuj

Nie miałem Usherów ani KEPa więc Ci nie doradzę nic w tej kwestii.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X