Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil Altus 110

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil Altus 110

Witam. Posiadam zestaw Tonsil Altus 110. W obydwu kolumnach posypały się zawieszenia piankowe (ze starości) w głośnikach niskotonowych GDN 25/40/3 (8 Ω). Mam pytanko - na co wymienić te głośniki?
    ORYGINAŁ

http://www.skleptonsil.pl/go/_info/?id=740

czy ZAMIENNIK

http://www.allegro.pl/item739767318_...n_25_40_3.html

Zamiennik jest prawie połowę tańszy a jeśliby nie było różnicy to poco przepłacać. Wyczytałem także, że można zastosować GDN 25/60.
    Są także zestawy naprawcze - ale nigdy wcześniej nie regenerowałem głośników więc raczej regeneracja odpada - chyba, że ktoś może mi polecić dobrą firmę zajmującą się tym.
    pozdrawiam
    sikador

jeśli już chcesz coś z nimi robić to albo regenerować albo dać nowe oryginały, te zamienniki to jest chiński kibel a jak nie chiński to i tak kibel z innego kraju :wink: :wink: :wink:

Skomentuj

Albo wymień na TYLKO I WYŁĄCZNIE ORYGINAŁ, albo napraw samo zawieszenie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez sikador
        Zamiennik jest prawie połowę tańszy a jeśliby nie było różnicy to poco przepłacać
        Jedyne co maja wspólnego z oryginałem to wymiar, ( a i to nie zawsze)

Skomentuj

Tylko ORYGINAŁ!

Skomentuj

sikador, wejdz na forum tonsila http://www.tonsil-meble.pl/forum/ i zapytaj czy dziala juz serwis. za troche mniej niz nowe glosniki bedziesz mial w 100% zgodne z oryginalem :P
            lub jak ma byc tanio to je sam napraw (troche drozej wyjdzie jak je komus wyslesz)

Skomentuj

Serdecznie dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Najprawdopodobniej zdecyduje się na zakup oryginalnych głośników.
              Jeszcze tylko jedno pytanko:
              Czy na bazie tych ALTUSÓW można zbudować kino domowe? tzn. dorobić centralny + 2 głośniki na tył i sub do tego. Czy może dać sobie spokój i poskładać coś na SYXach a altusy zostawić niech graja w stereo!?
              pozdrowionka

Skomentuj

sikador, po co Ci kino na altusach ? :>
                Dość droga zabawa nie uzasadniona względami odsłuchowymi :)

Skomentuj

Słuchałem kiedyś takie Altusy u kolegi. Nie regeneruj tego kolego, bo to nie gra. Żeby to zagrało, to trzeba powymieniać w nich prawie wszystko, a za to już zbudujesz świetne kolumny. Odkładaj kasę chłopaki zrobią zwrotkę do STX 18AWX i kopułki AWX to na 101% ten zestaw zmiecie te Altusy.

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18
                    na 101% ten zestaw zmiecie te Altusy.
                    chyba żartujesz :)
                    zagra pod pewnymi względami lepiej, ale nie nazwalbym tego zmieceniem :P jeśli chodzi o osiągi w natężeniach i basie to nie ma porównania.
                    Co nie zmienia faktu że na pewno nie robilbym na nich kina...

Skomentuj

Czy na bazie tych ALTUSÓW można zbudować kino domowe?
                      Oczywiście :) Powiem więcej, całkiem niechcący popełniłem kiedyś taki "zestaw". Akurat zalegały Altki 110 w domu a wynikła nagła potrzeba obejrzenia materiału w DTS i DD.

Na froncie były altki 110, centralny i tyły voice kraft zakupione na allegro za około 100pln, nowe w pudełku (odrazu widać, że zestaw iście studencki ;> ).

Grało to nawet znośnie, przy dużej ilości piwa i mocno przekręconej gałce głośności dawało bardzo dobry efekt :).

Nawet przez chwile testowałem dodatkowo subwoofer na STX 22" i gdyby nie to że można go było ustawić głośniej od altków to w zasadzie nie byłoby go słychać.

Altki 110 mają dość wysoką efektywność, przez co na amplitunerze trzeba zrobić paru decybelową korektę na centralny i tyły. Bez tego każda scena gdzie "coś" się dzieje i pracują wszystkie głośniki, dociera tylko z przodu.

Bass jest dudniący i dość niezgrabny, ale jak scena ma pokazać że coś jest duże i buczy to altki nadają się do tego rewelacyjnie ;> (np. Star Wars).

W pomieszczeniu 25m2 były sceny gdzie czuło się ciśnienie w powietrzu (biedni sąsiedzi).

Moje altki 110 mają regenerowany głośnik niskotonowy i na dniach chyba zrobię regeneracje średniotonówek, bo pianka już stara a koszt u dobrego specjalisty w Lublinie to 50pln (na oryginalnych częściach tonsila).

Ogólnie Altusy 110 to głośniki bez przyszłości, ale ja się je ma to czemu nie spróbować zregenerować membran i pobawić się chwilkę. Zawsze można wynieść na imprezkę ... bez strachu, że się zepsują .

Na kino raczej się nie nadają, chyba że pomieszczenie ma mieć w 50-60m2 to może wtedy ma to jakieś uzasadnienie.

Skomentuj

sikador wywal to za okno czy do kosza, a za pieniądze które miał byś kupić nowe głośniki kup jakieś używane lepsze kolumny. Regeneracja nigdy nie zrobi z tego oryginału bo się parametry pozmieniają głośników.
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                          bo się parametry pozmieniają głośników.
                          Masz racje, ale przy tej jakości głośnikach i zwrotnicy 1rzędu, nie wydaje mi się, aby było słychać różnicę.

ORYGINAŁ
                          Staraj się zachować oryginalne części. Ale nie przepłacaj. Ładowanie w te głośniki kasy daje niewymierne korzyści. Dlatego rób jak najtaniej i jak najbliżej oryginału.
                          W perspektywie czasu wymiana kolumn głośnikowych wskazana

Skomentuj

takero może źle się wyraziłem, chodziło mi, że zmiecie pod względem jakości dźwięku te Altusy. Na głośność Altus górą to wiadome. Na basie Stx też powinien być lepszy, bo w tym Altusie niby membrana 25cm, a to nie gra... Ale zadudni jednostajnym basem głośniej wiadomo.

Skomentuj

Na basie Stx też powinien być lepszy, bo w tym Altusie niby membrana 25cm, a to nie gra... Ale zadudni jednostajnym basem głośniej wiadomo.
                              Ty w ogóle słuchałes jednego i drugiego ?

Skomentuj

Nie słuchałem tego nowego AWX a Altusy 110 słuchałem i wiem jak to tandetnie gra. Przypuszczam, że dobrze zrobiony monitorek na AWX i jakiejś dobrej kopułce zagra milion razy lepiej. No albo nie wiem może kolega miał jakieś dojechane te altusy, ale centralnie kiedyś miałem mini wieżę LG i tam były jakieś beznadziejne głośniki z czerwonymi membranami i na basie grało to dużo lepiej, niż te altusy. Kolega miał Altusy pod wzmacniaczem Diora WS-442 i kablem do kompa podpięte, pokój ~15m2 Ja sam mam Altusy 300 pod Yamahą A-720 i grają dużo lepiej, niż te 110 kolegi, ale szału też nie ma bas mocny, ale twardy kopiący, a w 110 taki płytki(pukanie zamiast basu dlatego zdawało mi się, że jest go bardzo mało) Trochę zestawów już przesłuchałem, więc coś tam mogę powiedzieć :wink: Małe arny 150 2 na kolumnę + jakiś gdwk tonsila podpięte pod wzmacniacz BASF dosłownie miażdżyły basem i w ogóle zejściem w porównaniu z tymi Altusami.

Skomentuj

pukanie zamiast basu dlatego zdawało mi się, że jest go bardzo mało
                                  Nie wiem czy ten twój kolega ma zepsuty wzmacniacz, czy kolumny ale coś na pewno ma nie tak.

To co opisujesz nie pasuje do Altusów 110.

Skomentuj

Kolega ma po prostu dziadowski wzmacniacz. Też kiedyś miałem Diorę z serii WS-4xx i wg. mnie te wzmacniacze w ogóle nie mają głębokiego basu, za to mają buuuuczący i dudniący. Zresztą sam zasilacz 2x4700uF jest słabiutki, więc o głębokim basie można zapomnieć. Yamaha to oczywiście inna klasa. Pod tym wzmakiem Altusy 110 na 200% zagrałyby lepiej.

Skomentuj

elvis18, coś tam musiało być nie tak bo jakiegoś specjalnego zejścia nie mają ,ale barwą i wykopem miażdżą, nie wiem co to musiało być jeśli mówisz że grały monotonnie i wieża LG grała lepiej dołem ;]

Skomentuj

U mojej siostry stoją Altusy 140, a na nich ARN-150+PJ. Basu ilościowo jest naprawdę porównywalna ilość - żadnej przepaści nie ma, a nawet zejście jest lepsze w monitorach. Wręcz się nie mogłem nadziwić jak te Tesle w dużym pomieszczeniu grają (jakies 30m^2) w porównaniu do moich 12m^2. U mnie basu praktycznie nie było. Jedyną przewagą Altusów jest ich sporo większa skuteczność.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X