Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

plany suba aktyw na przetworniku jbl

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

plany suba aktyw na przetworniku jbl

Witam
    Od jakiegoś czasu przymierzam się do mojej pierwszej DIY- suba. Narazie wszystko w przymiarkach, uwagi i sugestie mile widziane:)

Planowany przetwornik http://www.allegro.pl/show_item.php?...2+wys%C5%82any. (JBL GTO 1214 4ohm)
    specyfikacja JBL GTO1214 http://manuals.harman.com/JBL/CAR/Bo.../GTO1214TD.pdf

Co do obudowy mam takie typy porostu sypnę linkiem :)
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13678 - głośnikiem do dołu, b-r od przodu,
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14171 - głośnik, kanał b-r od przodu

Napędzać będzie to wzmak yamaha ax-900 lub radmor 5102te dlatego suba wyposażę w wejścia wysoko poziomowe.
    Narazie będzie to grało w moim pokoju około 10m2 lecz zaznaczam że w najbliższym czasie pokój się zamieni i powiększy:)
    Pokój średnioziarnisty, sub będzie stosowany główne do muzyki.

Ze wstępnych obliczeń objętość pudła wyszło mi około 60l czy to nie za mało na taki głośnik?
    Jak sądzicie ?
    Moja 1 konstrukcja chciałbym żeby to "miało ręce i nogi"

Zamieszczone przez mrówek
    Moja 1 konstrukcja chciałbym żeby to "miało ręce i nogi"
    z tego co wyżej piszesz to na 99% nie będzie miało rąk i nóg...

Napędzać będzie to wzmak yamaha ax-900 lub radmor 5102te dlatego suba wyposażę w wejścia wysoko poziomowe.
    widać jaką masz wiedzę, poczytaj troszkę do czego służy wejście wysokopoziomowe... Poza tym takie wzmaki nie nadają sie do napędzania suba. Gdzie wymieniłeś jakiś filtr do tego bo nie widzę?

Dlaczego ten głośnik? Za tą kasę dostaniesz głośnik który zagra na pewno lepiej, poza tym ten głośnik nie nadaje się do domu!

Kolego, ręce opadają, poczytaj pierw troszkę forum zanim zaczniesz tworzyć kolejne tematy tego typu :???:

[ Dodano: 2009-09-24, 12:24 ]
    (żeby nie było że tylko opierdziel dało to pomogę trochę)Do tego pytanie, ile masz kasy na całość? Do jakiej muzyki sub ma być? W jakim pokoju później ma grać(ile metrów)? Jeśli masz trochę kasy to proponuje suba na tym tonsilu z jednego linku z podanych przez Ciebie, jak masz mniej kasy a sub ma być później w pokoju nieco większym to 22scx Ci styknie. Wzmacniacz to koniecznie jakiś panelowy a nie stereo, może być konkretna końcówka typu holton 200 lub 400, ewentualne mostek TDA7294 plus filtr oczywiście... To chyba na tyle z podstaw :razz:

Skomentuj

mrówek, do ceny głośnika dodaj z 500zł na wzmacniacz - panel do suba który jako tako go napędzi....
      Ze wstępnych obliczeń objętość pudła wyszło mi około 60l czy to nie za mało na taki głośnik?
      przecież masz w pdfie optymalny litraż i strojenie, więc o co chodzi ?
      żaden nie nadaje się do napędzania suba , do tego jak wspomniał csbiczek nie wiesz co to jest wejście wysokopoziomowe.
      Narazie będzie to grało w moim pokoju około 10m2 lecz zaznaczam że w najbliższym czasie pokój się zamieni i powiększy:)
      Kup sobie MDSa 10...

Skomentuj

No tak nie wiem to się pytam jak tak przeprowadzę parę , co do tych wejść może coś przekręciłem:P
        Więc wracając do początku to mam sprzęt jaki mam, ja wiem z 600 zł i duży mętlik we łbie i chciałbym tak wykombinować by to działało z tym co jest.
        Znam się jak znam ale licze że coś z tego wyjdzie więc po kolei ??:>
        http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/184 nada sie ?
        Lub z innej beczki co polecacie za gośnik do max 300zl ?, muza rock i metal klasyka z tym to będzie grac

Skomentuj

Więc wracając do początku to mam sprzęt jaki mam, ja wiem z 600 zł i duży mętlik we łbie i chciałbym tak wykombinować by to działało z tym co jest.
          to teraz każdy wie co masz i każdy wie jak pomóc... Napisz konkretnie albo wrzuć fote bo inaczej się nie da...
          http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/184 nada sie ?
          nie
          Lub z innej beczki co polecacie za gośnik do max 300zl ?
          i drugie 300 na wzmaka i wykończenie? Słabo to widzę... Potrzebujesz szybkiego głośnika z wykopem, taki jak np MDS08, do obecnego pokoju się nada ale w tym Twoim docelowym to nie wiem jak zagra bo też się nie dowiedziałem ile ma metrów...

Skomentuj

Tak jeszcze nic nie mam planuję pytam się znajomych to 1 poleca to, 2 poleca tamto, 3 mówi że to i tamto jest do niczego ogarnij to, dałem na forum też nie halo więc... między młotem a kowadłem
            Pokój prostokątny około 20^ jak cena suba przeciągnie się o 150 zł tragedii nie będzie
            Co do głośnika chciałbym jakieś 30 cm

Skomentuj

Tak jeszcze nic nie mam planuję pytam się znajomych to 1 poleca to, 2 poleca tamto, 3 mówi że to i tamto jest do niczego ogarnij to, dałem na forum też nie halo więc...
              i to jest najgorsze... Wszyscy znajomi to znawcy, zawsze tak jest... OD tego jest forum o takiej a nie innej tematyce i dobrze zrobiłeś ze tu napisałeś...

No to tonsil 30/120/1

Skomentuj

ciężko = drogo będzie to napędzić.
                Do takiego pokoju starczy spokojnie 10 cali - MDS 10 mieści się w budżecie , a i łatwo go napędzić.

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                  Do takiego pokoju starczy spokojnie 10 cali - MDS 10 mieści się w budżecie , a i łatwo go napędzić.
                  też może być tylko chyba ciężko dostać co takero?

Skomentuj

csbiczek, zależy :P
                    Poszukać można :P

Skomentuj

mrówek,
                      http://www.audiostereo.pl/Plany_suba...jbl_58148.html
                      tam dostaniesz jeszcze większe ,,zjeby" i zrobią Ci wodę z mózgu :wink: Myślisz że pisząc bzdury na różnych forach ktoś wreszcie Ci przytaknie?

Skomentuj

Hmmm na jednym forum już zjeby dostałem że to wogle nie będzie miało rąk i nóg i wogle że to ble ble ble.
                        Zamieszczone przez csbiczek
                        Myślisz że pisząc bzdury na różnych forach ktoś wreszcie Ci przytaknie?
                        taki chyba jest cel.

Skomentuj

kurde dobrze czasem jest porównać opinie kolegów z rożnych forum :)
                          ale do tematu no Panowie bez ot -.-, puki co przeglądam różne konstrukcje by wybrać se głośnik jak go będę miał wtedy ruszy reszta,
                          elektrode też już sprawdzaliście ??,
                          ten tonsil gdn30/120 wygląda ciekawie, tyle że jakoś znaleźć ni mogę

Skomentuj

Nie na temat...
                            elektrode też już sprawdzaliście ??
                            jak chcę się odmóżdżyć to włączam sobie tanią amerykańską komedię :P

Skomentuj

ten tonsil gdn30/120 wygląda ciekawie, tyle że jakoś znaleźć ni mogę
                              na allegro nie widziałem, pytaj/szukaj u producenta

Skomentuj

Hmmm na jednym forum już zjeby dostałem że to wogle nie będzie miało rąk i nóg i wogle że to ble ble ble.
                                Myślisz że pisząc bzdury na różnych forach ktoś wreszcie Ci przytaknie?
                                taki chyba jest cel.

Nie zrozumcie mnie źle to ze zakładam posty na innym forum czy coś takiego to nie znaczy żę coś tu do waś mam z tymi napisałem by jakiś gośc nie tracił czasu na wytykanie mi co i jak jest źle jak już o tym wiem.

Więc wracając do tematu jak wsio będzie cacy oczywiście fotorelacja będzie tu i elektrodzie też :)

Skomentuj

muza rock i metal klasyka z tym to będzie grac
                                  to wolałbym http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/185

Skomentuj

muza rock i metal klasyka z tym to będzie grac
                                    to wolałbym http://www.stx.pl/index.php/product/show/id/185
                                    Właśnie jeden ze znajomych odradzał mi coś takiego i polecił tego jbla co w opisie, dlatego myślę zapytam się forumowiczów

Skomentuj

Właśnie jeden ze znajomych odradzał mi coś takiego i polecił tego jbla co w opisie, dlatego myślę zapytam się forumowiczów
                                      gratulacje - ten JBL do rocka, metalu i klasyki
                                      Ten kolega to głośniki zna chyba tylko ze zdjęć

Skomentuj

takero napisał/a
                                        też może być tylko chyba ciężko dostać co takero?
                                        No ja wyrwałem za 350zł MDS 10 multidrive :wink: Powiem tak spisuje się kapitalnie w pokoiku 20m a basu jest spory zapas nawet w kinie.

Skomentuj

Czaruję...