Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer , problem

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer , problem

Wlasciwie to jestem w etapie poczatkowy , ale podobno checi to polowa sukcesu. Jestem w trakcie budowy kolumny na uhserach zapewne pamietacie nie daleki temat . Teraz mam pytanie bo jest problem a nawet dwa . pierwszy dotyczy tego , czy jezeli bede mial ushery to jest sens robic sub , czy w ogole jest jakis sens robic sub?? drugie jest pytaniem podzielonym na dwie czesci a wiec . Jakis czas temtu dostalem wzmacniacz Jamo (nizej na fotce) Nowy i teraz jest pytanie czy go sprzedac czy wsadzic w bude ?
    Aha no i teraz ciekawosta ile on moze byc wart ??
    I na koniec zapytam sie z ciekawosci . Jak widac na zalaczonym obrazku jest wejscie l i p
    a zeby podlaczyc sub z ampitunera wychodzi zolte out subwoofer . Jezeli bede chcial podlaczyc amp z subem to jak ?? nie ma przeciez kabla 2cinch na 1 . A jacka zeby miec 2 cinch nie ma gdzie podlaczyc i jest problem . Niby mam specialny kabel sub 1cinch na 1 tylko co dalej jak to podlaczyc ??
    http://img121.imageshack.us/gal.php?g=img2498t.jpg

wardek,
    Ja bym osobiście go nie sprzedawał. Ciężko jest dostać panel dobry jakościowo za dobre pieniądze. Może się kiedyś przyda np jak zabraknie basu z usherów.
    Był taki ostatnio na allegro za 160zł i się nie sprzedał. Ten wg. mnie powinien mieć ok 120W. Ja mam jego młodszego brata. Z głośnikiem 80W sobie radzi. A cinch podłączasz tylko 1. W to wejście które będzie grać a podejrzewam, że będzie grać na dwóch. U mnie jest podpisane, że w przypadku mono podpiąć pod lewy.
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

1. o jakich usherach mowa ?
      2. dobrego suba zawsze jest sens robić :)
      3. do jakiś 10 cali ten wzmak powinien wystarczyć , a do 8 zdecydowanie :P pytanie jak z np kontrolą
      4. nie ma znaczenia, możesz tylko jednym kablem podłączyć, w tym panelu i tak jest sumowanie L i P

[ Dodano: 2009-09-24, 21:36 ]
      przypatrzyłem się temu panelowi i wygląda on raczej cieniutko...
      Wygląda jak mostek scalaków , sądząc po niskim napięciu zasilania pewnie na 4R.
      Nieco ponad 100w ma jak sądzę .

Skomentuj

Moze ktos troche jasniej opisac takie padlaczenia . Ja zrobilem tak jak mowicie i nici . Poprostu nie dziala . Jak podlacze jacka na l i p to dziala bo z ciekawosci podlaczylem . To nie wiem jak z tym cinch ? A jaki glosnik polecacie ? Chodzi mi o ushery 8945a oraz wysoko tnowy 20.

Skomentuj

wardek, pisz nieco logiczniej. Mam rozumieć że jak podłączysz pod L i P na raz to działa , a jak pod tylko jedno - L lub P to już nie chce działać ?

Skomentuj

Macie pomysły. Niezapomnij tylko o znoszeniu się fali w pokoju jeśli to ma pomagać innemu zespołowi głośników. Dokładnie niwiem ale kolega mi mówił o odwracaniu sie fali o 180 stopni w zmacniaczach, pewnie chodziło o przedwzmacniacz.?

Skomentuj

Zamieszczone przez Maldenbrot
              Macie pomysły
              do czego to sie ma miec? :twisted:
              to chyba normale ze sub musi grac w tej samej fazie co ewentualne satelity lub inne kolumny,bo basu nie uświadczysz. Stosuje sie takie odwrocenie fazy w filtrach aktywnych. Kolega Wardek takowe ma :P

Skomentuj

Przepraszam za moja pisownie lecz post zostal napisany na zajeciach w szkole z telefony bez klawiatuty quwerty , wiec ciezko jest odpowidac panu profesorowi na pytanie i zarazem stosowac dokladna pisownie.
                A dokladnie wracajac do tematu jest to tak :
                Jezeli polacze cinch z amp na cinch na panelu to wzmacniacz nie dziala (prosze nie pisac mi o nie ustawieniu funkcji podlaczenia wzmacniacza bo takie cos bylo brane pod uwage)
                Druga smieszna sytuacja jest nastepujaca . Jezeli jack wejdzie podlaczony i wychodza z niego kable (czerwony,bialy) prawa i lewa to automatycznie glosnik zaczyna dzialac :P
                Szczerze przyznam , ze troche dziwny jest to fakt lecz nadal nie wiem czemu taki blus ma miejsce xD
                Ahh a moze ktos bedzie mi wdzieczny udzielic informacji jaki glosnik uzyc ? Aby byl w rozadnych pieniadza i dawal sobie swietnie rade przy takim panelu.
                Czekam na propozycje :)

Ps mam nadzieje , ze tekst napisany powyzej bedzie bardziej zrozumialy bo juz napisany na komputerze.

Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez wardek
                  sub z ampitunera wychodzi zolte out subwoofer
                  na pewno jest to out do suba?
                  a jaki to jest amplituner?
                  (prosze nie pisac mi o nie ustawieniu funkcji podlaczenia wzmacniacza bo takie cos bylo brane pod uwage)
                  sorry ale muszę: masz ustawione sub: on albo coś w tym stylu?
                  Jezeli jack wejdzie podlaczony i wychodza z niego kable (czerwony,bialy) prawa i lewa to automatycznie glosnik zaczyna dzialac
                  skąd?
                  Ahh a moze ktos bedzie mi wdzieczny udzielic informacji jaki glosnik uzyc ?
                  najpierw uruchom panel później będziemy myśleć...
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jest ustawione sub on :)

Ampituner sony ma wyjscie na subwoofer i powinno wszystko dzialac.

Jack zostal podlaczony z dvd .

Napewno jest to wyjscie aby podlaczyc panel subwoofera z ampitunerem

Skomentuj

zobacz jeszcze częstotliwość odcięcia suba, ja u siebie tak miałem, że ustawiłem na 50Hz i się dziwiłem czemu tak cicho gra....po przestawieniu na 150Hz zaczęło działać a resztę doregulowałem na panelu
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                      X