Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny do 18mkw

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny do 18mkw

Witam
    Mój tata, zarażony już audiofilstwem, chce sobię zbudować kolumny do salonu ok 18 mkw. Nie muszą być mocne, bo słucha dość cicho muzyki, jedynie jakość dźwięku się liczy. Muzyka to głównie spokojniejszy rock, alternatywny, jakieś gitarki, wokale różnie, to jego typy. Budżet do do 500zł na głośniki i elementy na zwrotnice. Konstrukcja może być 2 i 2,5 drożna, ew. 3 drożna ale to tylko stxy w tej cenie pewnie. Proszę o odpowiedź. Z góry dziękuję.

W tej cenie to może 2 drogi na akx-ach tylko nie wiem jak zagrają w tych 18mkw ja mam je w 16 mkw i grają super a muzykę słucham podobną. lub 3 drogi na stx jaki masz napęd

Skomentuj

Np http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12067&highlight=stx

Albo Tonsil GDn 15/40/5 + vifa dx 25. No i http://diyaudio.pl/viewforum.php?f=5

Skomentuj

lub http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15367

Skomentuj

jeszcze mam plan, żeby poczekać i zobaczyć co będzie z tych nowych AWXów.
          Myślę, że ten tonsil 15/40 nie poradzi sobie w 18mkw. Jestem narazie za 18 akx no i moze jak budzet pozwoli to z vifką, no ale ja kasą nie dysponuję, w sumie to mała byłaby różnica w cenie.

Skomentuj

jeżeli będziesz miał możliwość to bież vifke

Skomentuj

a jeszcze takie pytanie:
              lepiej 15akx i vife, czy 18akx + akx?

Skomentuj

do 18 mkw to lepiej 18 akx

Skomentuj

Myślę, że w 15akx będzie lepsza średnica (mam takie) a w 18 bas.
                  Coś kosztem czegoś, lub, ew 15akx i kiedyś mały subik :-P

Skomentuj

Tak ale w 18 jest wystarczająca średnica w połączeniu z kopółką 10 250 akx jest ok

Skomentuj

a jeszcze macie jakieś inne propozycje w tej cenie?

Skomentuj

Peerless SDS164 + Vifa DX25, czyli zestaw S16 z Akustyka, wg cen z loudspeakershop.eu SDS kosztuje 85zł a Vifka 99zł, zwrotka jest w temacie ze zwrotnicami. Opis SDS z innego tematu:

"SDS164 vs 15AKX jeden i drugi zestaw z DX25
                        No i znajomy przy mojej niewielkiej pomocy zrobil zestawik SDS165+DX25 (niedlugo wstawi w gotowe konstrukcje Na razie tylko gora zaaplikowana jak przy zestawie ktory mam DX25+15AKX, SDS164 na razie gra całym pasmem. I po kilku dniach juz mozna wyciagnac wnioski, gdyz gora ta sama wiec na niej sie nie skupialem.

co do dolow: Srednica SDSa jest nieco przymglona, gra poprawnie jednak AKX prezentuje barwniejsza bardziej melodyjna i wysuniętą na przód.. Natomiast na basie jest odwrotnie... Wychodzic to moze tez z wielkosci membrany i litrazu obudowy czesciowo, SDS (25L @45Hz) ma po prostu duzo wiecej ilościowo basu, z wykopem też jest nieco lepiej. I tu wychodzą gusta - jeśli zależy mi na średnicy kupuje AKX, jeśli natomiast nie jest tak ważna a ma zestaw grać głośno i z większą ilością basu kupuje SDSa. "
                        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

jestem ciekaw aplikacji sds164, bo na forum bylo gdzies ze kep bez zwrotki ma duzo basu a srednicy wcale... a wiem ze ze zwrotka kep mial typowa pod moj gust srednice, chirurgiczna nieco z przodu i przy tym zachowyny kontrolowany gleboki bas. niestety pomiarow nie mam na dzien dzisiejszy a w necie znalazlem tylko jedna aplikacje sdsa164 (1,8mH+6,8uF), takze mysle ze warto wziac go na warsztat i pomierzyc by zyskac na srednicy. Ja niestety nie moge sie zebrac do kupy i zlozyc 22taf/g i sdsa, chodz tu bede raczej nisko cial seasa aby gral na srednicy. ESA stosuje sdsa164 w 3drogach po dwa glosniczki na basie i mysle ze moze to calkiem dobrze grac

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi
                            a Vifka 99zł,
                            Hmmm, ja tam widzę 149zł za tą Vifkę http://www.loudspeakershop.eu/glosni...04-p-1681.html

Skomentuj

bo patrzysz na wersję ekranowaną.....w tej chwili nie ma zwykłej wersji...ale pewnie się pojawi
                              Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?p=207413#207413 - nawet bym się nie zastawiał ;p Az mnie skręca jak widze tą cenę.

Skomentuj

tomq88, ogłoszenie już nieaktualne :wink:

Skomentuj

Nie dziwie się To więc chyba ten stx 18 tylko zostaje

Skomentuj

chciałem kupic, lecz bylo za późno ;/

napisałem 2h po dodaniu tematu no i juz poszłoo...

Zastanawiam się czy nie poczekać jeszcze na testy tej nowej 18stki awx.

[ Dodano: 2009-09-30, 15:34 ]
                                      więc ostatecznie zapytam o najlepsze wyjście:
                                      W grę wchodzą 18/130akx + 10/250akx, scx 3way, ew jakieś 2.5 way, lub 2 drogi. budżet tak góra 600zł za wszystko ( glosniki, zwrotnice, br, terminale itd bez obudów). Proszę o pomoc.

[ Dodano: 2009-09-30, 15:38 ]
                                      muzyka będzie dość cicho grała na nich, głównie zalerzy na ładnych wysokich, basu nie musi być dużo.

Skomentuj

dołączam się do pytania, mam podobne wymagania i budżet/

Skomentuj

Czaruję...
                                        X