Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Odsłuchy do domowego 'studia'

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Odsłuchy do domowego 'studia'

Witam!

Już kiedyś pytałem o to jednak nie dowiedziałem się za dużo. Mam problem z zestawieniem jakiś kolumn DIY, które będą dobre do obróbki wokalu, coś w rodzaju monitorów studyjnych (chodzi głównie o hip-hop). Chodzi o kolumny podstawkowe do pokoju 15m2, więc cudów nie wymagam. Nie potrzebuje, również odsłuchów typu KRK czy Adam za 3000 zł. Maja nadawać się do 'domowych' warunków.

Na dwie kolumny mogę przeznaczyć maks 500 zł. Do tego będę musiał kupić wzmacniacz, tylko nie wiem jaki nadawałby się. Mogę wydać na niego około 200-250 zł. Czy ktoś mógłby mi pomóc podając głośniki razem ze zwrotnicami? Mogą być także jakieś inne rozwiązania tzn. np jakieś gotowe konstrukcje.

Z góry dziękuje.

do wokalu myśle że będą sie nadawać monitorki na 14 scx i pj a wzmacniacz nalepiej samą koncówkę mocy

Skomentuj

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=753367876

Skomentuj

Zamieszczone przez qqde
        Mogą być także jakieś inne rozwiązania tzn. np jakieś gotowe konstrukcje.
        No więc myślę że lepiej nie zrobisz niż:

-wyrwij z alledrogo monitorki TANNOY'a M1 (za 450zł masz prawie "nówki")
        -to co zostanie(jakieś 300zł) na dobry wzmacniacz zostanie,jakieś ONKYO,YAMAHA....

Taniej napewno też się da kupić te kolumny i wzmacniacz.
        Pracuję w studio i z czystym sumieniem mogę polecić M1 do domowego amatorskiego studyjka .....

Skomentuj

Jako, że mam podobny dylemat zabiorę głos w dyskusji. Mam podobnie założony budżet i planuje coś wykombinować..do 500zł zmieścisz się idealnie z nawiązką z zestawem 14scx+PJ. Inne rozwiązania będą już przekraczać 500zł no chyba, że znajdziesz np używane przetworniki, odłożysz w czasie wykończenie, masz swoje materiały itp. Do dyspozycji masz:
          - Tosnil 15/40 + Vifa DX
          - STX 15 AKX + VIfa DX lub wstęga Monacora lub stx (nie pamiętam dokładnie, który ale chyba ten droższy od PJ)

Do wszystkich tych konstrukcji są zaprojektowane zwrotnice na forum także nie ma problemu

Ostatnio na forum pytałem o monitory studyjne Alesis mkII ale nie uzyskałem opinii na ich temat, można je kupić za 605zł we Wrocławiu, ktoś kiedyś mi je polecał... nie wiem co są warte ale to wykracza trochę ponad budżet, który masz założony. Jeżeli nie masz wzmacniacza przemyśl zakup aktywnych za 700zł używane już powinny się jakieś trafić. Sam jeszcze się nie zdecydowałem co najlepiej zrobić ale takie kombinacje biorę puki co pod uwagę. Może niech się wypowiedzą Ci, którzy słuchali i oni doradzą co będzie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie. Pozdrawiam

Skomentuj

Mialem nieprzyjemnosc sluchac tych monitorow Yamahy i radze sie trzymac od tego z daleka. Ich dzwiek nie ma nic wspolnego z dzwiekiem monitorowym-studyjnym. Tannoy M1 mialem ponad rok czasu w domu, nie wiem nad czym polega ich fenomen? Glosniki zupelnie przecietne, zeby nie powiedziec, ze kiepskie. Plastikowe kosze niskoto-sredniotonowcow, obudowy bywaja zle sklejone, nieszczelne. Te glosniki dopiero po modyfikacjach obudowy i zwrotnicy zaczynaja grac poprawnie.

http://www.allegro.pl/item754613649_..._1_series.html mysle ze nie pojda drozej jak 500 zl

http://www.allegro.pl/item746728417_...520_fv_gw.html

Te modele mialem u siebie w domowym studio, kupilem je za 400zl uzywane wiec cena byla zachecajaca. Jesli komus uda sie kupic je za 500-600 zl to moge je polecic. Dzwiek generalnie poprawny, mozna smialo cos tam na nich sklejac amatorsko. Rzecz ktora mnie w nich wkurzala to strasznie szumiace wzmacniacze ( lm38** juz nie pamietam jaki dokladnie tam siedzial) oraz furkotanie bas refleksu ( ale to akurat norma, w koncu to bas refleks w monitorkach)

Oczywiscie mozna zlozyc cos samemu, nawet z glosnikow STX ale bez solidnych pomiarow ( najlepiej w miejscu w jakim beda uzywane ) trudno cos zdzialac.

Glosniki studyjne to nie jakies magiczne skrzynki, budowa nie roznia sie niczym od glosnikow domowych ( czy to pasywnych czy aktywnych ) jedynie sposob aplikacji glosnikow i ich zgrania jest inny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
              http://www.allegro.pl/ite..._520_fv_gw.html
              http://www.allegro.pl/ite...r_1_series.html mysle ze nie pojda drozej jak 500 zl
              za 550zł tego brać już się na pewno nie opłaca, no chyba, że to coś jest lepsze od mkII, Pogromco mitów znasz mkII, kiedyś sam chyba mi je poleciłeś

Skomentuj

Oczywiscie mozna zlozyc cos samemu, nawet z glosnikow STX ale bez solidnych pomiarow ( najlepiej w miejscu w jakim beda uzywane ) trudno cos zdzialac.
                Jakie pomiary masz na myśli, bo rozumiem że nie chodzi tylko o głośniki?

Skomentuj

Może koledze chodzi o pomiary akustyki wnętrza...ale wg mnie takie coś to już gruba przesada...w jaki sposób tworzysz muzykę? Gracie na jakiś instrumentach czy sample i midi? Nagrywacie wokal osobno i Ty to potem miksujesz ze ścieżkami poprawiasz barwę, poziom itd.?? Jak jest to jakiś niższy poziom to SCX+PJ styknie. Ewentualnie potem posłuchać z subem i sprawdzać jak chodzi, ja też bawię się w midi w abletonie i specjalnie się nie stresuję, że nie mam monitorów studyjnych słucham na kolumnach na słuchawkach na głośniczkach komputerowych jak wszędzie jest w miarę okej to okej, kawałki dobrze by było jakby ładnie chodziły ale były też do odsłuchania na jamniku i taniej wieży

Skomentuj

Myslac o pomiarach mialem na mysli to, ze rzucajac sie na projekt monitorow odsluchowych powinnismy je dostrajac do w miare mozliwosci dobrej adaptacji wnetrza naszego studia domowego. Jasnym jest, ze w domowych warunkach z domowym budzetem ciezko mowic o idealnej adaptacji akustycznej, dlatego tez nalezy tak projektowac i mierzyc nasze glosniki aby uzyskac najbardziej optymalne pasmo przenoszenia glosnikow, ktore stoja w miejscu w jakim beda uzywane. Wyzszych modelach aktywnych glosnikow mamy mozliwosc korekcji pasm czestotliwosci. Czasami to wystarcza czasami nie. Ja musialem przemeblowac caly pokoj aby dzwiek byl bez zarzutu. W niektorych monitorach aktywnych producenci stosuja uklady kalibracji dzwieku przy pomocy mikrofonu dostarczonego z monitorem. Dzieki temu monitory dopasowuja sie do nie zawsze dobrych warunkow w jakich musza pracowac.

Oczywiscie, wszystko zalezy od tego jaka prace wykonujesz w swoim studio. Jesli to zwykle komponowanie muzyki to nie ma wiekszych problemow. Jednak jesli masz zamiar tworzyc cale miksy, a nie daj boze niech Ci przyjdzie pomysl na mastering to juz bedzie wtopa bez odpowiedniego sprzetu i pomieszczenia.

Skomentuj

W niektorych monitorach aktywnych producenci stosuja uklady kalibracji dzwieku przy pomocy mikrofonu dostarczonego z monitorem. Dzieki temu monitory dopasowuja sie do nie zawsze dobrych warunkow w jakich musza pracowac.
                      to jest ten THX?? czy to jeszcze coś innego?

Ja musialem przemeblowac caly pokoj aby dzwiek byl bez zarzutu
                      To ja wpadam do Jawora posłuchać jak to chodzi [żart] :P

Skomentuj

a moglibyście mi jeszcze polecić jakieś konkretne modele wzmacniaczy z przedziału między 150 - 250 zł ?

Skomentuj

Pogromca mitow, chłop chce proste monitorki a ty mu tu wyjeżdzasz z takimi rzeczmi,o masteringu mu opowiadasz jak sam wiesz że to temat rzeka i bez procesorów psychoakustycznych dobrze tego się nie da zrobić,jeszcze na tanim bliskim polu.
                          Tannoy M1 mialem ponad rok czasu w domu, nie wiem nad czym polega ich fenomen? Glosniki zupelnie przecietne, zeby nie powiedziec, ze kiepskie.
                          Właśnie cenić je trzeba za neutralność,i średnice co koledze się napewno przy obróbce vocalu przyda.W studio robię na NS10 i dalekim Tannoyu a 'głuchsze' rzeczy w domu właśnie na m1 i miło się pracuje.

Skomentuj

Czy m1 sa neutralne? Nie wiem, byc moze, dla mnie te glosniki byly po prostu nudne i niewiele na nich bylo slychac. Znacznie lepszymi glosnikami byly Alesisy. Pisze byly bo zmienily juz wlasciciela. Nie moglem zniesc szumu jaki z siebie wydawaly.

GTK gdybym dalej posiadal te monitory to bardzo chetnie zaprosilbym na odsluch :) Aktualnie testuje nowe modele glosnikow STX serii AWX. Jesli sie wykaza, to na nich beda moje domowe monitory studyjne lacznie z alternatywnym odsluchem na Saba Greencone.

Komponowac mozna nawet na pierdach creativa ale jak ktos chce zrobic dobry mix to juz inna para kaloszy.

Co do wzmacniaczy to do "monitorowania" uzywam wzmacniaczy Technicsa, bo sa zupelnie ciche, nie szumia, nie brzecza, dzwiek jest naprawde czysty, maja spora wydajnosc pradowa, znakomite parametry oraz moim zdaniem sa bardzo neutralnie brzmiacymi wzmakami. Oczywiscie tylko w trybie Direct Amp.

Skomentuj

Aktualnie testuje nowe modele glosnikow STX serii AWX
                              I jak to chodzi?

Skomentuj

Nie chce jeszcze wyglaszac ostatecznych osadow. GDN-18-140-8-AWX uwazam za bardzo dobry glosnik, naprawde solidna konstrukcja, moze posluzyc jako nisko-sredniotonowiec w monitorach bliskiego pola. Natomiast z GDWK-10-250-8-AWX nie ma juz tak latwo. Sama barwa i brzmienie tego glosnika jest dobre, jednak spora "gorka" powyzej 9khz moze nastreczyc trudnosci w aplikacji. Chyba, ze komus pasuje rozjasnienie brzmienia ale chyba nie o to chodzi w monitorach studyjnych. Testy trwaja i z pewnoscia z koncowy model bedzie w linii transmisyjnej.

Skomentuj

Testy trwaja i z pewnoscia z koncowy model bedzie w linii transmisyjnej.
                                  Z tymi liniami transmisyjnymi to jakiś konik? :P

Sorry za offtop

Skomentuj

Tak, zdecydowanie. Dla mnie dobra linia transmisyjna gra po prostu lepiej od reszty "skrzynek" popularnych. Ale zeby nie oftopowac to cos z monitorow studyjnych :

www.pmc-speakers.com Glosniki, ktore najczesciej sa uznawane za najlepsze monitory studyjne. Wszystko w liniach transmisyjnych. Zobacz kto uzywa tych sprzetow :)

Skomentuj

No tak...tyle, że to na 150% przekracza budżet autora postu nawet bałem się sprawdzać :P autor tematu coś się nie udziela, może już podjął decyzję co zrobić
                                      PS jak będziesz miał coś zrobione na tych STXach już na zicher daj znać z chęcią bym się wprosił do Ciebie na odsłuch jak nie sprawiłoby to dla Ciebie problemu

Skomentuj

Noł problemo. Jak bedzie co zaprezentowac to zapraszam na odsluch.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X