Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w budowie tuby.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w budowie tuby.

Witam czy jest na forum osoba która projektowala już obudowę tubową? chciałem rozbudować swój zestaw nagłośnieniowy wlaśnie o konstrukcje tubowe a nie bardzo wiem od czego zacząć bo nie mialem jeszcze styczności z techniką tubową (oprócz odsłuchu)proszę o pomoc będe wdzieczny za wszelkie wskazówki i porady pozdrawiam Hubert.

A są tut tacy, np. taki tomaszo.

Tylko zanim zaczniesz męczyć tych ludzi, dobrze by było żebyś liznął troszku teorii (np. poczytał jakichś artykułów Bruca Edgara) po to żeby sensownie sformułować ew. pytania.

ps. wszystko powyżej dotyczy rzecz jasna budowy tuby a nie "dres-rury"

Skomentuj

ps. wszystko powyżej dotyczy rzecz jasna budowy tuby a nie "dres-rury"
      No oczywiście już z samego opisu wynika że nie chodzi o car audio chodzi mi o to czy są jakieś programy do symulacji takich obudów i jakie parametry decydują o tym czy dany glośnik nadaje sie do takiej obudowy.

[ Dodano: 2009-10-04, 12:53 ]
      Mogłem napisać że chodzi mi o tzw. odwrotki.

Skomentuj

Już chciałem poradzić programiki pokroju "hornresp", tyle że odwrotka chyba niewiele ma wspólnego z klasyczną tubą, więc na niewiele się tu zdadzą...

Skomentuj

Możesz rozwinąć swoją wypowiedź dodam że tuby nagłaśnialyby tylko plener.

Skomentuj

Nie ma sensu robić tub,są za ciężkie,mają specyficzny dźwięk (to już kwestia gustu) i jest problem z fazą. Lepiej,taniej i łatwiej jest używać zwykłych paczek lub mniej kombinowanych.

Skomentuj

Zależy mi na dość dużym zasięgu i nagłośnieniu jak największej powierzchni a z br to może być ciężko transportem sie nie przejmuje a dzwięk z odwrotek już slyszalem i to jest to czego potrzebuje

Skomentuj

Pozwole sobie na odpowiedz publicznie, na forum :) Mam nadzieje, ze Lt_Bri nie bedzie mial nic przeciw temu :)

Jesli chodzi o tuby to poswiecilem im sporo zycia i tak sie zdazylo, ze zaczalem je "czuc" :) Jednym slowem jestem w stanie powiedziec, jak bedzie grala dana tuba na danym glosniku, nim ja uslysze - tylko po wynikach symulacji i korektach symulacji zwiazanych z przeniesieniem idealnego projektu w rzeczywisty, wymagajacy jakichs tam zawsze kompromisow. Naturalnie, tych wykresow jest wiele, to nie tylko charakterystyka odpowiedzi (ta jest, powiedzialbym nawet... drugorzedna). Nieraz sa to kwestie z pozoru kosmetyczne, jednak wierzcie mi, ze nieraz 0,5 kg masy solnej w jakims zakatku tunelu powoduje, ze pasozytnicze rezonanse nagle nie istnieja... hehhehe. Tylko ta kwestia stwierdzenia, gdzie i kiedy takie cos trzeba stosowac No ale to sa te wlasnie lata doswiadczen...

Hubercie, jesli chodzi o glosniki 15to calowe to musze Cie zmartwic. Faktem jest, ze popelnilem na takich srednicach kilka bardzo poprawnych tub - jednak sa to glosniki "trudne" w takim zastosowaniu. Jesli oczekujesz jednoznacznej odpowiedzi na jedno z Twoich pytan, mianowicie jakie parametry klasyfikuja glosnik do zastosowania w tubie... jesli ma on srednie 15 cali... to musze Cie zmartwic....To musi byc glosnik o wysokim wspolczynniku B*l, wysokim EBP, niskim Qts (taaaaak, wyjatkowo w tej srednicy mozna tego "Qutasa" brac pod uwage) i niskiej Fs. Wyobraz sobie, ze Vas nie bedzie krytyczna wartoscia hehehehhe.
                Powiem teraz bardzo ogolnie: glosniki o srednicy 15 cali nie nadaja sie do pracy w obudowach tubowych. Wymagaja praktycznie tych samych objetosci co glosniki 18 calowe, a mimo wszystko nie maja takich skokow pojemnosciowych i tak odpowiednich parametrow do pracy z tak wymagajaca obudowa.
                Oczywiscie sie pewnie powolasz na takie ewenementy jak tuba "eqtom 2.25" przedstawiona dosc solidnie na: www.elektroda.pl lub jej starsza siostra tuba Eqtom na 2 razy 12" STXa... tylko nie zapominaj, ze poprawna tuba nie zawsze oznacza optymalna tube i optymalne wykorzystanie objetosci paki do wytworzonego cisnienia w funkcji czestotliwosci. Dodam, ze pradziwa satysfakcja z wytworzenia potwora o objetosci rzedu 400 litrow zaczyna sie, kiedy ow zwierzak wytworzy te swoje 140 dB z metra od powiedzmy 45 Hz hehehhehehehe czyli trzeba jednak troche wiecej, niz watpliwe 15 cali,...

____
                ale jestem juz bardzo pijany i moge sie mylic : buehehehehe

Skomentuj

A ja sie powołam na tuby Polaudio które słyszalem i były one właśnie na głośnikach 15 cali. Tomaszo jakie tanie 18" polecasz do tuby na 18 sound mnie nie stać na kilomax-a też może ta 18 stx-a lub Alphard hanibal????

Skomentuj

Zamieszczone przez Hubertoos0222
                    mnie nie stać na kilomax-a
                    I dobrze,wyjęte z tub wyglądały jak szmata (tak słyszałem,miał je w tubach gość z elki).

Skomentuj

Kilomaxy nie sa wcale takie zle, mam projekt tuby pod ten glosnik i jes conajmniej obiecujacy. W BR za to sobie srednio radza... Istnieje tez pare trickow przy montazu KIL18 w tuby - nalezy odpowiednio wzmocnic membrane (ale to juz poboczna kwestia).

15 cali bedzie ladnie gralo, naturalnie. Popelnilem nawet dosc skomplikowana tube typu W na BSW154II, ktora to Umberto od razu zmontowal i byl bardzo zadowolony. Nie bede wspominal projektu tuby Eqtom 2.25, ktora grala bardzo miodnie i to od 40Hz na dwoch 10 calowcach. Miala jakies 360 litrow brutto, grala ladnie i ... No dobrze, tylko w tubach nie tylko o to chodzi, zeby ladnie graly (bo nawet na 10 calach da sie wyczarowac poprawna tube) - ale zeby parametr "natezenie do litrarzu i masy" byl jak najbardziej korzystny. Po co budowac 400 litrow pudla, ktore da nam okolo 128 dB z metra na 15 calach i to wcale nie od 40Hz, skoro mozna w tej samej objetosci uzyskac 135 dB z przecietnego 18 calowca. Wiecie o co mi chodzi? Jeszcze jest jedna kwestia... satysfakcja. Czlowiek swiadomie lub nie ale zawsze pudlo wytwarzajace dzwiek, a szczegolnie w kwestii basu, bedzie najpierw konsultowal ze swoimi oczami. Jesli te widza ogrom dech i wielka gardziel, to uszy oczekuja automatycznie pogromu i trzesienia ziemi - a tu nagle tylko "pyk pyk"

Powiem Ci, ze jesli dobrze poszukasz to jest szansa kupienia np. takiej Omegi 18 Pro lub Sigmy w cenie ponizej 400 zl, a ktore to glosniki jeszcze niejedno przezyja. Ostatnio tak wyrwalem Omege w super stanie, ktora gra u mnie w domku w BR (i to ladnie gra) za 300 zl. Da sie, tylko nie wiem czy tutaj nie mialem przewagi w postaci niemieckiego ebay-a... obawiam sie, ze to byl glowny klucz do sukcesu... No ale u nas tez sie da.

STX ten nowy 18to calowy... powiem Ci, ze ja go w dobra tube wsadze, okolo 400 litrow brutto bedzie, czyli standard. Powinno dac rade, to dosc solidnie wykonany glosnik z tego co mi relacjonowali. Tania alternatywa z calkiem parametrami, oby tylko termicznie wytrzymywal 800W ciaglej pracy.

Skomentuj

A ten alpierd jest coś wart??? rownież chętnie bym coś wystrugal na tym stx-e

Skomentuj

Slyszalem rozne opinie, niestety czesto dosc sprzeczne. Trudno mi powiedziec, ogolnie wiadomo jak to z Alphardem bywa... Jesli chodzi o STX to przynajmniej moge powiedziec, ze mam wierne parametry. Chcialem Ci powiedziec dosc stanowczo, ze dobrze grajaca tube mozna policzyc pod dany glosnik tylko i wylacznie wtedy, kiedy jego parametry sa wiarygodne. Nie ma czegos takiego, jak uniwersalna tuba - nieraz to moze i zagrac, ale jak sie trafi na inny zestaw parametrow moze byc totalna klapa. Dlatego jesli juz tuba - to glosnik z jak najwierniej podanymi parametrami. Inaczej to robota bez sensu - zarowno dla tego, kto przenosi cyferki na papier (np. takiego mnie) jak i tego, kto potem to zlozy i sie zawiedzie - bo nie jest tak jak w symulacji.

Program HornResponse zapewnia dokladnosc rzedu 95% jesli chodzi o symulacje / rzeczywiste zachowanie glosnika w danej tubie. Kwestia jest tylko sztuka przeniesienia wyliczonych wartosci w barzdo wiernie oddajacy je projekt, poki co jakos mi sie udaje i wszelkie pomiary wykazywaly gora 5% bledu wzgledem obliczen.

Skomentuj

Ok to pomóglbyś zaprojektować tube pod tego stx-a?

Skomentuj

-->tomaszo, to "hornresp" można stosować do odwrotek*?
                              Pytam się, bo zastanawia mnie czy jest sens męczyć się z tym programem przy innej dość nietypowej konstrukcji (podobnie jak w "odwrotkach" dużo krótszej i z "mniejszym wylotem"** niż typowe tuby).

*w koncu nie jest to "klasyczna" obudowa tubowa
                              **nawet jak na tubę narożnikową

ps. Hubertoos0222, przepraszam że odrobinę zaśmiecam Ci temat.

Skomentuj

Jakie zaśmiecanie wszystko jest na temat :wink:

Skomentuj

W hornesp. licze tuby ladowane od tylu i od przodu. Mowiac NIEPOPRAWNYM SLANGIEM (wiem, jestem upierdliwy od zawsze jesli chodzi o tubowa nomenklature) odwrotki i scoopery. Trzeby "tylko" wiedziec jak to zaimplementowac i potem przeniesc na papier.

Jesli tylko bedzie czas, pomoge. Jednak chcialbym, zebys sie podciagnal przy okazji tej zabawy w temacie - gotowca moge miec za 17 minut, ale... wtedy nie zrozumiesz wielu rzeczy. Program ma Help - w oparciu o to jego Help rozkminilem go w pare dni. Tylko trzeba troche przysiasc :)

Skomentuj

Ok czy moglbyś podeslać mi instalkę bo nie mogę ściągnąć tego programu z neta ?

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic554539.html

Tutaj masz nawet jakies tam polskie tlumaczenie, choc przy lekkiej znajomosci angielszczyzny nie bedzie Ci potrzebne.

Uuu hehe rzeczywiscie, nie mozna znikad zassac. To powinno dzialac:

http://speedshare.org/download.php?id=D487680B11

http://speedshare.org/download.php?id=DE0492B411

http://speedshare.org/download.php?id=F61F443711

Skomentuj

Ok działa

[ Dodano: 2009-10-06, 17:25 ]
                                        Tylko jak to teraz obsłużyć i zinterpretować?

Skomentuj

Czaruję...