Witam czy jest na forum osoba która projektowala już obudowę tubową? chciałem rozbudować swój zestaw nagłośnieniowy wlaśnie o konstrukcje tubowe a nie bardzo wiem od czego zacząć bo nie mialem jeszcze styczności z techniką tubową (oprócz odsłuchu)proszę o pomoc będe wdzieczny za wszelkie wskazówki i porady pozdrawiam Hubert.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pomoc w budowie tuby.
Collapse
X
-
ps. wszystko powyżej dotyczy rzecz jasna budowy tuby a nie "dres-rury"
No oczywiście już z samego opisu wynika że nie chodzi o car audio chodzi mi o to czy są jakieś programy do symulacji takich obudów i jakie parametry decydują o tym czy dany glośnik nadaje sie do takiej obudowy.
[ Dodano: 2009-10-04, 12:53 ]
Mogłem napisać że chodzi mi o tzw. odwrotki.
Skomentuj
-
Pozwole sobie na odpowiedz publicznie, na forum :) Mam nadzieje, ze Lt_Bri nie bedzie mial nic przeciw temu :)
Jesli chodzi o tuby to poswiecilem im sporo zycia i tak sie zdazylo, ze zaczalem je "czuc" :) Jednym slowem jestem w stanie powiedziec, jak bedzie grala dana tuba na danym glosniku, nim ja uslysze - tylko po wynikach symulacji i korektach symulacji zwiazanych z przeniesieniem idealnego projektu w rzeczywisty, wymagajacy jakichs tam zawsze kompromisow. Naturalnie, tych wykresow jest wiele, to nie tylko charakterystyka odpowiedzi (ta jest, powiedzialbym nawet... drugorzedna). Nieraz sa to kwestie z pozoru kosmetyczne, jednak wierzcie mi, ze nieraz 0,5 kg masy solnej w jakims zakatku tunelu powoduje, ze pasozytnicze rezonanse nagle nie istnieja... hehhehe. Tylko ta kwestia stwierdzenia, gdzie i kiedy takie cos trzeba stosowacNo ale to sa te wlasnie lata doswiadczen...
Hubercie, jesli chodzi o glosniki 15to calowe to musze Cie zmartwic. Faktem jest, ze popelnilem na takich srednicach kilka bardzo poprawnych tub - jednak sa to glosniki "trudne" w takim zastosowaniu. Jesli oczekujesz jednoznacznej odpowiedzi na jedno z Twoich pytan, mianowicie jakie parametry klasyfikuja glosnik do zastosowania w tubie... jesli ma on srednie 15 cali... to musze Cie zmartwic....To musi byc glosnik o wysokim wspolczynniku B*l, wysokim EBP, niskim Qts (taaaaak, wyjatkowo w tej srednicy mozna tego "Qutasa" brac pod uwage) i niskiej Fs. Wyobraz sobie, ze Vas nie bedzie krytyczna wartosciahehehehhe.
Powiem teraz bardzo ogolnie: glosniki o srednicy 15 cali nie nadaja sie do pracy w obudowach tubowych. Wymagaja praktycznie tych samych objetosci co glosniki 18 calowe, a mimo wszystko nie maja takich skokow pojemnosciowych i tak odpowiednich parametrow do pracy z tak wymagajaca obudowa.
Oczywiscie sie pewnie powolasz na takie ewenementy jak tuba "eqtom 2.25" przedstawiona dosc solidnie na: www.elektroda.pl lub jej starsza siostra tuba Eqtom na 2 razy 12" STXa... tylko nie zapominaj, ze poprawna tuba nie zawsze oznacza optymalna tube i optymalne wykorzystanie objetosci paki do wytworzonego cisnienia w funkcji czestotliwosci. Dodam, ze pradziwa satysfakcja z wytworzenia potwora o objetosci rzedu 400 litrow zaczyna sie, kiedy ow zwierzak wytworzy te swoje 140 dB z metra od powiedzmy 45 Hz hehehheheheheczyli trzeba jednak troche wiecej, niz watpliwe 15 cali,...
____
ale jestem juz bardzo pijany i moge sie mylic: buehehehehe
Skomentuj
-
Kilomaxy nie sa wcale takie zle, mam projekt tuby pod ten glosnik i jes conajmniej obiecujacy. W BR za to sobie srednio radza... Istnieje tez pare trickow przy montazu KIL18 w tuby - nalezy odpowiednio wzmocnic membrane (ale to juz poboczna kwestia).
15 cali bedzie ladnie gralo, naturalnie. Popelnilem nawet dosc skomplikowana tube typu W na BSW154II, ktora to Umberto od razu zmontowal i byl bardzo zadowolony. Nie bede wspominal projektu tuby Eqtom 2.25, ktora grala bardzo miodnie i to od 40Hz na dwoch 10 calowcach. Miala jakies 360 litrow brutto, grala ladnie i ... No dobrze, tylko w tubach nie tylko o to chodzi, zeby ladnie graly (bo nawet na 10 calach da sie wyczarowac poprawna tube) - ale zeby parametr "natezenie do litrarzu i masy" byl jak najbardziej korzystny. Po co budowac 400 litrow pudla, ktore da nam okolo 128 dB z metra na 15 calach i to wcale nie od 40Hz, skoro mozna w tej samej objetosci uzyskac 135 dB z przecietnego 18 calowca. Wiecie o co mi chodzi? Jeszcze jest jedna kwestia... satysfakcja. Czlowiek swiadomie lub nie ale zawsze pudlo wytwarzajace dzwiek, a szczegolnie w kwestii basu, bedzie najpierw konsultowal ze swoimi oczami. Jesli te widza ogrom dech i wielka gardziel, to uszy oczekuja automatycznie pogromu i trzesienia ziemi - a tu nagle tylko "pyk pyk"
Powiem Ci, ze jesli dobrze poszukasz to jest szansa kupienia np. takiej Omegi 18 Pro lub Sigmy w cenie ponizej 400 zl, a ktore to glosniki jeszcze niejedno przezyja. Ostatnio tak wyrwalem Omege w super stanie, ktora gra u mnie w domku w BR (i to ladnie gra) za 300 zl. Da sie, tylko nie wiem czy tutaj nie mialem przewagi w postaci niemieckiego ebay-a... obawiam sie, ze to byl glowny klucz do sukcesu... No ale u nas tez sie da.
STX ten nowy 18to calowy... powiem Ci, ze ja go w dobra tube wsadze, okolo 400 litrow brutto bedzie, czyli standard. Powinno dac rade, to dosc solidnie wykonany glosnik z tego co mi relacjonowali. Tania alternatywa z calkiem parametrami, oby tylko termicznie wytrzymywal 800W ciaglej pracy.
Skomentuj
-
Slyszalem rozne opinie, niestety czesto dosc sprzeczne. Trudno mi powiedziec, ogolnie wiadomo jak to z Alphardem bywa... Jesli chodzi o STX to przynajmniej moge powiedziec, ze mam wierne parametry. Chcialem Ci powiedziec dosc stanowczo, ze dobrze grajaca tube mozna policzyc pod dany glosnik tylko i wylacznie wtedy, kiedy jego parametry sa wiarygodne. Nie ma czegos takiego, jak uniwersalna tuba - nieraz to moze i zagrac, ale jak sie trafi na inny zestaw parametrow moze byc totalna klapa. Dlatego jesli juz tuba - to glosnik z jak najwierniej podanymi parametrami. Inaczej to robota bez sensu - zarowno dla tego, kto przenosi cyferki na papier (np. takiego mnie) jak i tego, kto potem to zlozy i sie zawiedzie - bo nie jest tak jak w symulacji.
Program HornResponse zapewnia dokladnosc rzedu 95% jesli chodzi o symulacje / rzeczywiste zachowanie glosnika w danej tubie. Kwestia jest tylko sztuka przeniesienia wyliczonych wartosci w barzdo wiernie oddajacy je projekt, poki co jakos mi sie udaje i wszelkie pomiary wykazywaly gora 5% bledu wzgledem obliczen.
Skomentuj
-
-->tomaszo, to "hornresp" można stosować do odwrotek*?
Pytam się, bo zastanawia mnie czy jest sens męczyć się z tym programem przy innej dość nietypowej konstrukcji (podobnie jak w "odwrotkach" dużo krótszej i z "mniejszym wylotem"** niż typowe tuby).
*w koncu nie jest to "klasyczna" obudowa tubowa
**nawet jak na tubę narożnikową
ps. Hubertoos0222, przepraszam że odrobinę zaśmiecam Ci temat.
Skomentuj
-
W hornesp. licze tuby ladowane od tylu i od przodu. Mowiac NIEPOPRAWNYM SLANGIEM (wiem, jestem upierdliwy od zawsze jesli chodzi o tubowa nomenklature) odwrotki i scoopery. Trzeby "tylko" wiedziec jak to zaimplementowac i potem przeniesc na papier.
Jesli tylko bedzie czas, pomoge. Jednak chcialbym, zebys sie podciagnal przy okazji tej zabawy w temacie - gotowca moge miec za 17 minut, ale... wtedy nie zrozumiesz wielu rzeczy. Program ma Help - w oparciu o to jego Help rozkminilem go w pare dni. Tylko trzeba troche przysiasc :)
Skomentuj
-
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic554539.html
Tutaj masz nawet jakies tam polskie tlumaczenie, choc przy lekkiej znajomosci angielszczyzny nie bedzie Ci potrzebne.
Uuu hehe rzeczywiscie, nie mozna znikad zassac. To powinno dzialac:
http://speedshare.org/download.php?id=D487680B11
http://speedshare.org/download.php?id=DE0492B411
http://speedshare.org/download.php?id=F61F443711
Skomentuj
Skomentuj