Szukam głośnika do suba który będzie w miarę uniwersalny kino\muzyka, byłem zdecydowany na XAW310HC ale niestety jest niedostępny, mogę kupić ten http://www.mivoc.com/mivoc/details-e...l=HCM%2012%20T ale nie wiem czy to dobry pomysł, może go ktoś ma w mieszkaniu? lub go testował, bardzo proszę o opinię na ten temat. Pomieszczenie w jakim to ma grać 25m\2 ale połączone z innymi, praktycznie cały parter, napęd sub300 Irka , mam skrzynkę 47 litrów closed i chciałbym ją wykorzystać, br da się wstawić.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Mivoc HCM 12T
Collapse
X
-
To glosnik przeznaczony do malych obudow zamknietych (szczegolnie). Gwarantuje niesamowicie niski bas, lekko slodzony (zmiekczenie) i cudnie kontrolowonany. Sprawdzi sie w w takim pomieszczeniu - tylko nie mozesz oczekiwac natezen zaklocajacych prace serca. Nie o to chodzilo w tym glosniku, to raczej kwestia jakosci.
Proponuje naprawde solidna skrzynke zamknieta rzedu 30 litrow z solidnym napedem i ewentualnie z korekcja, podbiciem wyrwownujacym charakterystyke, tak, zeby zaczal od okolo 25 Hz. Obowiazkowe odciecie filtrem 12 lub wiecej dB na oktawe ponizej 20 Hz. Jesli to bedzie naped wyzszej klasy satysfakcja gwarantowana!!!
-
Ja ich mam jeszcze dość sporo
Poza tym, Barthez oraz Edziaszek mają po sztuce :)) Spytaj ich jak sobie chwalą.
47litrów to już raczej BR można wsadzić, i tak jest szybki, nawet w 55litrach, ale to już obudowa w której nie zyskujemy nic a tracimy na wytrzymałości mocowej. Popieram wszystkie cechy brzmienia o których pisał tomaszo, to szczera prawda. Pisałeś że masz XXLSa, moim zdaniem i tak odczujesz mocno zmianę głośnika.
Skomentuj
-
Czesc PawelZgadza sie, jakos tak wyszlo, ze nie mam na nic czasu ostatnio :)
Ten Mivoc byl w posiadaniu mojego dobrze slyszacego kumpla, ktory nie moze odzalowaj jego sprzedazy. To jest highendowy glosnik, specjalnie dobrany do bardzo trudnych warunkow pracy (mala zamknieta obudowa, w ktorej liniowo siega baaardzo nisko) i wykonany bez kompromisow. Sam chcialem kupic, juz nie sprzedaja jednak (i nie wiem dlaczego, moze napisze mejla do Mivoca?). Dawanie go w BR to lekka profanacja. Tracimy to, co mysleli jego tworcy, kiedy go jeszcze meczyli na papierze - miodny, zmiekczonny lekko, szybki i pieronsko kontrolowany i niski bas w malej obudowie zamknietej. Wychyl wielki, parametry piekne, wykonanie pierwsza klasa - i tylko mu trzeba korekcji i BARDZO solidnego wzmacniacza, zeby pokazal co potrafi. Mivoc nawet udostepnial projekt obudowy z betonu do niego - 15 litrowZ korekcja osiagal 25 Hz z przyzwoitymi natezeniami.
Skomentuj
-
Chyba nie znam tego pana - ale moze sie zdazylo, ze korzystal z zaslyszanych opinii, a nie swoich wlasnych doswiadczen. Mialem okazje pomacac ten glosnik - wiec jesli chodzi o jakosc wykonania cos powiniedziec moge. Szkoda, ze z macania nie wyszedl zakup bo wlasnie staloby u mnie fikusne, betonowe pudelko z nim w roli glownej.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomaszotylko mu trzeba korekcji i BARDZO solidnego wzmacniacza, zeby pokazal co potrafi.
Zamieszczone przez LightSoundmasz XXLSa, moim zdaniem i tak odczujesz mocno zmianę głośnika.
Skomentuj
-
A zgadza się mam tego Mivoca u siebie :grin: Na razie słucham w obudowie testowej pod Unitrą 2x20 W bo nic innego pod ręką nie mam. Testowałem go też w samochodzie na Carpowerze i też jestem zdania że jest to dźwięk Hi-endowy. Nie ma się kompletnie do czego przyczepić. A najfajniejsze w nim jest to że idealnie zgrywa się z resztą toru audio.
Kończę robić do niego właściwą obudowę i zaczynam szukanie odpowiedniego wzmacniacza.
Kolega LightSound polecał U-dimension. Może ktoś jeszcze zaproponuje coś godnego uwagi?
Skomentuj
-
tomaszo, Chcesz kupic HCM 12 T? Mam tanio nowe po 500zl szt :) to jak za darmo
Jak coś, pisz na PW - szykuje się większe zamówienie.
a jak uzylem tego okreslenia w dziale CA to pan marcy$ mnie mocno skrytykowal...
Tak jak napisałem na Pw, panel irka będzie odpowiednim wyborem - głośnik ma impedancje w sumie 3 ohm, wiec wykrzesa z irka Panelu jeszcze więcej mocy - a jego panele słyną z dobrej wydajności prądowej i świetnej kontroli. Szykuje się kolejna świetna konstrukcja.
XXLS gra sobie w swoim świecie jakby wolniejszym i nie ma zamiaru nadążać za HDSami180 i nie chciał bym żeby z nowym głośnikiem było podobnie, tego się najbardziej obawiam.
Skomentuj
-
Heheh no nie przesadzajcie, nie jest to az tak szybki bas (jest szybki, ale nie jest to demon szybkosci) - pusccie sobie Primus i posluchajcie co czasem dzieje sie ze stopka. Taka stopke odpala naprawde dobrze chyba tylko Omega 18Pro jak dostanie tak ze 200W mocy.
Glosnik jest highendowy i nie ma o czym dyskutowac. Cena jest takze... highendowa.
LightSound - kurde, miesiac temu bralbym bez zastanowienia. Teraz musze sie zastanowic. Psiakrew... zawsze tak jest.
Panel Irka da rade. Ogolnie trzeba liczyc sie z tym, ze glosnik wchlonie 300W bez wiekszego klopotu w malej obudowie.
Moja propozycja dla tego glosnika wyglada tak: Obudowa rzedu 25 litrow netto, piekny szescianik z tym cudenkiem na froncie, praktycznie tylko sam glosnik widacObudowa oczywiscie 22mm dechy i mimo wszystko wzmacniana. Tam beda spore cisnienia :)
Naped 400W z korekcja przeprowadzona w ten sposob: filtr 24 - 36dB na oktawe tnacy wszystko ponizej 20 Hz, podbicie dla 30 Hz rzedu 6 - 9 dB, dla 40Hz rzedu 3 dB. Mamy linie od 25 Hz przy w miare przyzwoitych natezeniach. W sporym pomieszczeniu zrozumiecie przy tym jak cudnie sluchac do granic slyszalnosci :) Ot tyle i az tyle. I jeszcze czarny lakier fortepianowy z zaokraglonymi rogami. Ludzie, cudo by bylo!!!!
Ile mam czasu, zeby sie zdecydowac lub odmowic?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez tomaszoI jeszcze czarny lakier fortepianowy z zaokraglonymi rogami. Ludzie, cudo by bylo!!!!
Skomentuj
-
Witam
Znów powracam :)
Ostatnio zdecydowałem się na IT MDS 10DVC za waszymi radami, lecz ostatnio jeden z was zachwiał moją decyzję na korzyść Mivoc HCM 12T (no i myślę co wybrać)
Czy to się nada na bloku pokój ok 12^m, raczej zagracony, w najbliższej przyszłości zmieniany na coś wiekszego.
Do muzyki rock, metal - zależy mi na szybkim kontrolowanym basie
Napędzane prawdopodobnie będzie subem 300 irka
Jedno pytanie w jaką to obudowę pakować jest najlepiej w mojej sytuacji, oraż myślałem by zrobić to głośnikiem do dołu (do podłogi).
Czekam na rady i opinie :wink:
ps
cena po jakiej znalazłem mdsa 10 w PL to około 550 + przesyłka a ten 2 tutaj kolega sprzedawał :)
Skomentuj
-
taki maly ot, nie moglem sie powstrzymac:
Zamieszczone przez TasiorPawel S., Nie musi sluchac zawsze na max przeciez. Ja mam bsw 154 w pokoju... 11-12mkw.
moj tam tymczasowo w tym pokoju, docelowo ma stac w 20m^2 okolo...
crap!
Skomentuj
Skomentuj