Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mivoc HCM 12T

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mivoc HCM 12T

Szukam głośnika do suba który będzie w miarę uniwersalny kino\muzyka, byłem zdecydowany na XAW310HC ale niestety jest niedostępny, mogę kupić ten http://www.mivoc.com/mivoc/details-e...l=HCM%2012%20T ale nie wiem czy to dobry pomysł, może go ktoś ma w mieszkaniu? lub go testował, bardzo proszę o opinię na ten temat. Pomieszczenie w jakim to ma grać 25m\2 ale połączone z innymi, praktycznie cały parter, napęd sub300 Irka , mam skrzynkę 47 litrów closed i chciałbym ją wykorzystać, br da się wstawić.

To glosnik przeznaczony do malych obudow zamknietych (szczegolnie). Gwarantuje niesamowicie niski bas, lekko slodzony (zmiekczenie) i cudnie kontrolowonany. Sprawdzi sie w w takim pomieszczeniu - tylko nie mozesz oczekiwac natezen zaklocajacych prace serca. Nie o to chodzilo w tym glosniku, to raczej kwestia jakosci.
    Proponuje naprawde solidna skrzynke zamknieta rzedu 30 litrow z solidnym napedem i ewentualnie z korekcja, podbiciem wyrwownujacym charakterystyke, tak, zeby zaczal od okolo 25 Hz. Obowiazkowe odciecie filtrem 12 lub wiecej dB na oktawe ponizej 20 Hz. Jesli to bedzie naped wyzszej klasy satysfakcja gwarantowana!!!

Skomentuj

oooo - tomaszo, dawno tutaj nie zagladales
      ktos na forum go ma/mial - chyba light sound (czy jak on tam ma)

Skomentuj

Ja ich mam jeszcze dość sporo

Poza tym, Barthez oraz Edziaszek mają po sztuce :)) Spytaj ich jak sobie chwalą.

47litrów to już raczej BR można wsadzić, i tak jest szybki, nawet w 55litrach, ale to już obudowa w której nie zyskujemy nic a tracimy na wytrzymałości mocowej. Popieram wszystkie cechy brzmienia o których pisał tomaszo, to szczera prawda. Pisałeś że masz XXLSa, moim zdaniem i tak odczujesz mocno zmianę głośnika.

Skomentuj

Czesc Pawel Zgadza sie, jakos tak wyszlo, ze nie mam na nic czasu ostatnio :)

Ten Mivoc byl w posiadaniu mojego dobrze slyszacego kumpla, ktory nie moze odzalowaj jego sprzedazy. To jest highendowy glosnik, specjalnie dobrany do bardzo trudnych warunkow pracy (mala zamknieta obudowa, w ktorej liniowo siega baaardzo nisko) i wykonany bez kompromisow. Sam chcialem kupic, juz nie sprzedaja jednak (i nie wiem dlaczego, moze napisze mejla do Mivoca?). Dawanie go w BR to lekka profanacja. Tracimy to, co mysleli jego tworcy, kiedy go jeszcze meczyli na papierze - miodny, zmiekczonny lekko, szybki i pieronsko kontrolowany i niski bas w malej obudowie zamknietej. Wychyl wielki, parametry piekne, wykonanie pierwsza klasa - i tylko mu trzeba korekcji i BARDZO solidnego wzmacniacza, zeby pokazal co potrafi. Mivoc nawet udostepnial projekt obudowy z betonu do niego - 15 litrow Z korekcja osiagal 25 Hz z przyzwoitymi natezeniami.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomaszo
            To jest highendowy glosnik, specjalnie dobrany do bardzo trudnych warunkow pracy
            a jak uzylem tego okreslenia w dziale CA to pan marcy$ mnie mocno skrytykowal...

Skomentuj

Chyba nie znam tego pana - ale moze sie zdazylo, ze korzystal z zaslyszanych opinii, a nie swoich wlasnych doswiadczen. Mialem okazje pomacac ten glosnik - wiec jesli chodzi o jakosc wykonania cos powiniedziec moge. Szkoda, ze z macania nie wyszedl zakup bo wlasnie staloby u mnie fikusne, betonowe pudelko z nim w roli glownej.

Skomentuj

tylko mu trzeba korekcji i BARDZO solidnego wzmacniacza, zeby pokazal co potrafi.
                tomaszo, Light Sound czy mogę uznać że SUB300 będzie odpowiednim napędem do tego głośnika?

Zamieszczone przez LightSound
                masz XXLSa, moim zdaniem i tak odczujesz mocno zmianę głośnika.
                XXLS gra sobie w swoim świecie jakby wolniejszym i nie ma zamiaru nadążać za HDSami180 i nie chciał bym żeby z nowym głośnikiem było podobnie, tego się najbardziej obawiam.

Skomentuj

A zgadza się mam tego Mivoca u siebie :grin: Na razie słucham w obudowie testowej pod Unitrą 2x20 W bo nic innego pod ręką nie mam. Testowałem go też w samochodzie na Carpowerze i też jestem zdania że jest to dźwięk Hi-endowy. Nie ma się kompletnie do czego przyczepić. A najfajniejsze w nim jest to że idealnie zgrywa się z resztą toru audio.
                  Kończę robić do niego właściwą obudowę i zaczynam szukanie odpowiedniego wzmacniacza.
                  Kolega LightSound polecał U-dimension. Może ktoś jeszcze zaproponuje coś godnego uwagi?

Skomentuj

tomaszo, Chcesz kupic HCM 12 T? Mam tanio nowe po 500zl szt :) to jak za darmo

Jak coś, pisz na PW - szykuje się większe zamówienie.

a jak uzylem tego okreslenia w dziale CA to pan marcy$ mnie mocno skrytykowal...
                    No bo pewnie słyszał jakiegoś mivoca law256 albo innego oemowego i od razu cały Mivoc ten jest błe. Nie ma co słuchać takich opinii, jedynie marcy$ia zaprosić na odsłuch

Tak jak napisałem na Pw, panel irka będzie odpowiednim wyborem - głośnik ma impedancje w sumie 3 ohm, wiec wykrzesa z irka Panelu jeszcze więcej mocy - a jego panele słyną z dobrej wydajności prądowej i świetnej kontroli. Szykuje się kolejna świetna konstrukcja.
                    XXLS gra sobie w swoim świecie jakby wolniejszym i nie ma zamiaru nadążać za HDSami180 i nie chciał bym żeby z nowym głośnikiem było podobnie, tego się najbardziej obawiam.
                    Przy HCM czuje że to HDSy będa musiały nadążać za subem heh :mrgreen:

Skomentuj

Heheh no nie przesadzajcie, nie jest to az tak szybki bas (jest szybki, ale nie jest to demon szybkosci) - pusccie sobie Primus i posluchajcie co czasem dzieje sie ze stopka. Taka stopke odpala naprawde dobrze chyba tylko Omega 18Pro jak dostanie tak ze 200W mocy.

Glosnik jest highendowy i nie ma o czym dyskutowac. Cena jest takze... highendowa.

LightSound - kurde, miesiac temu bralbym bez zastanowienia. Teraz musze sie zastanowic. Psiakrew... zawsze tak jest.

Panel Irka da rade. Ogolnie trzeba liczyc sie z tym, ze glosnik wchlonie 300W bez wiekszego klopotu w malej obudowie.

Moja propozycja dla tego glosnika wyglada tak: Obudowa rzedu 25 litrow netto, piekny szescianik z tym cudenkiem na froncie, praktycznie tylko sam glosnik widac Obudowa oczywiscie 22mm dechy i mimo wszystko wzmacniana. Tam beda spore cisnienia :)
                      Naped 400W z korekcja przeprowadzona w ten sposob: filtr 24 - 36dB na oktawe tnacy wszystko ponizej 20 Hz, podbicie dla 30 Hz rzedu 6 - 9 dB, dla 40Hz rzedu 3 dB. Mamy linie od 25 Hz przy w miare przyzwoitych natezeniach. W sporym pomieszczeniu zrozumiecie przy tym jak cudnie sluchac do granic slyszalnosci :) Ot tyle i az tyle. I jeszcze czarny lakier fortepianowy z zaokraglonymi rogami. Ludzie, cudo by bylo!!!!

Ile mam czasu, zeby sie zdecydowac lub odmowic?

Skomentuj

I jeszcze czarny lakier fortepianowy z zaokraglonymi rogami. Ludzie, cudo by bylo!!!!
                        :grin: http://www.thilomaurer.de/subwooferproject/closeup1.jpg

Skomentuj

Funiax1 - za ile chcesz toto sprzedac mi powiedz, ze sie tak zapytam wprost i bez ogrodkow. :P Dokladnie tak sobie to wyobrazalem tylko na nieco innych nozkach.

Skomentuj

Funiax1 - za ile chcesz toto sprzedac mi powiedz, ze sie tak zapytam wprost i bez ogrodkow.
                            Hehe to jest w necie znalezione zdjęcie, taka budka do tego mivoca naprawdę pasuje.

Skomentuj

Przykro mi Chlopaki, z mojej strony poki co kupa. Czeka mnie zakup jakiejs fury i tymczasowo Mivoc jest poza planem :/

Skomentuj

Witam
                                Znów powracam :)
                                Ostatnio zdecydowałem się na IT MDS 10DVC za waszymi radami, lecz ostatnio jeden z was zachwiał moją decyzję na korzyść Mivoc HCM 12T (no i myślę co wybrać)
                                Czy to się nada na bloku pokój ok 12^m, raczej zagracony, w najbliższej przyszłości zmieniany na coś wiekszego.
                                Do muzyki rock, metal - zależy mi na szybkim kontrolowanym basie
                                Napędzane prawdopodobnie będzie subem 300 irka
                                Jedno pytanie w jaką to obudowę pakować jest najlepiej w mojej sytuacji, oraż myślałem by zrobić to głośnikiem do dołu (do podłogi).
                                Czekam na rady i opinie :wink:
                                ps
                                cena po jakiej znalazłem mdsa 10 w PL to około 550 + przesyłka a ten 2 tutaj kolega sprzedawał :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mrówek
                                  Czy to się nada na bloku pokój ok 12^m
                                  NIE :lol:
                                  Zamieszczone przez mrówek
                                  w najbliższej przyszłości zmieniany na coś wiekszego.
                                  a to co innego - o ile sasiedzi najpierw ciebie nie dopadna :P

Skomentuj

Pawel S., Nie musi sluchac zawsze na max przeciez. Ja mam bsw 154 w pokoju... 11-12mkw.

Skomentuj

No to wiem że mały pokój ale nie będę słuchał max muzy bo moi domownicy nie przepadają za tym czego słucham, a sąsiadów mam .... :) przynajmniej do 22
                                      Do tego obudowa closed czy z br lepiej się nada ?
                                      Czasem będzie to grało na jakichś mniejszych imprezach

Skomentuj

taki maly ot, nie moglem sie powstrzymac:
                                        Zamieszczone przez Tasior
                                        Pawel S., Nie musi sluchac zawsze na max przeciez. Ja mam bsw 154 w pokoju... 11-12mkw.
                                        damn, a myslalem ze to tylko ze mna cos nie tak, ja mam GDN 30/120/1 w 13m^2, a Ty to juz w ogole 15" lol ;o

moj tam tymczasowo w tym pokoju, docelowo ma stac w 20m^2 okolo...
                                        crap!

Skomentuj

Czaruję...