Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton W 100 SC, jak? z czym? itd ;]

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton W 100 SC, jak? z czym? itd ;]

witam. jestem szczęśliwym posiadaczem oto 10-u takich przetworników: http://www.visaton.de/en/chassis_zub.../w100sc_8.html i zastanawiam się z czym je połączyć, z jaką wysokotonówką? interesuje mnie konstrukcja kolumny na 2-ch W 100 SC + do tego jakaś wysokotonówka. chciałbym stworzyć coś na wzór takiej konstrukcji:

za wszelkie propozycję będę bardzo wdzięczny. kolumny będą uzupełniane subem którego już posiadam :) (na BSW 154 ;])

Dołączam się do pytania. Jakie opinie są na temat tych głośniczków. Bo na allegro cena nie wygórowana. Na malutkie monitorki do lapa by się zdały. Może jakieś porównanie do arn116?

Skomentuj

K0Mii, Może G20sc??? a apropo tego głośnika,to bardzo dobra kopólka,jest do tego dobra zwrotnica,no i dokładny rozrys frontu...
      http://www.visaton.com/bilder/weiche...ia2light_w.gif
      http://www.visaton.com/bilder/zeichn...a2light_tz.gif

Skomentuj

SoundStarStudio, myślałem nad tą konstrukcją :) ale ta kopułka kosztuje 160 zł w promocji 130 ;p więc za taką kase można mieć vife, seas-a lub inny popularniejszy przetwornik. dlatego też pytam o opinie :)

Skomentuj

K0Mii, ok,to jest moja propozycja.A będziesz miał możliwość wykonania pomiarów pod projektowanie zwrotnicy pod taki nietypowy zestaw ???

Skomentuj

niestety nie :( nie mam możliwości pomiaru. powód? brak sprzętu pomiarowego :(

Skomentuj

Skopiuj kolumny Alto Line - tam sa dwa W130S ale na tych 10tkach tez bedzie dzialac wbrew pozorom :) Zwrotnica jest ok, konstrukcja jest przeze mnie sprawdzona i gra slicznie. Tylko trzeba zmniejszyc obudowe i podwyzszyc strojenie. Basu z tego nie bedzie, za to ladna srednica i gora, zwrotnice proponuje wykonac na elementach jak w specyfikacji. Mozesz zmodyfikowac sprawe i walnac dodatkowy W100S jako niskotonowka, lub nawet dwa takie (czyli masz uklad rdzennie dwudrozny, zrobilbys 2,5 drogi dodajac dolnoprzepustowy dla sekcji niskotonowej). Efekt - wykorzystasz glosniki, basu z tego i tak nie bedzie ale bedzie lepiej, niz przy dwoch tylko W100S.

Skomentuj

Oo. bardzo dobry pomysł :) na przód 3 x W100SC a tylne tylko na dwóch. wtedy wykorzystam moje 10 sztuk :) myślałem nad obudowa 8 litrów dla dwóch, wiec dla tego jednego 4 litry będą dobre? później w BassBoxie policzę strojenie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez tomaszo
                  Skopiuj kolumny Alto Line - tam sa dwa W130S ale na tych 10tkach tez bedzie dzialac wbrew pozorom Zwrotnica jest ok, konstrukcja jest przeze mnie sprawdzona i gra slicznie.
                  Działać będzie, to oczywiste gorzej że faza się pokaszani

Skomentuj

policzyłem sobie strojenie wyszło ok. 60Hz przy obudowie 4,2 litra. BR średnica 3 cm długość 12 cm :) . co z tą fazą ? jakie zmiany w zwrotce zastosować? :(

Skomentuj

Wiele sie ta faza nie pokaszani, W100S i W130S to bardzo podobne glosniki wbrew pozorom.

Koniecznie musisz wszystkie wykorzystac w dwoch wolnostojakach? Nie moznaby przyinwestowac w wysokotonowki i dorobic centralny i satelity?... Chcesz umiescic po 5 glosnikow W100S na kolumne?... Hmmm.

Skomentuj

nie :) mają być 4 kolumny :) myślałem nad frontami 3 x W100SC i satelity tych samych wymiarow ale tylko na dwoch W100SC:) co do wysokotonowki to chcialbym zeby juz byla zwrotka pod nia bo nie mam mozliwosci zaprojektowania samemu :( jak wyzej wspomnialem nie posiadam systemu pomiarowego i nie zanosi sie zeby w najblizszym czasie go nabylem(stworzylem) ;p

Skomentuj

Czaruję...
                        X