Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny pod Nad 302

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny pod Nad 302

Witam, przymierzam się do zrobienia lub zakupu jakiegoś diy audio, lecz niepokoi mnie przesterowanie na obecnym zestawie. Kiedy wchodzi dużo niskiego pasma wzmacniacz nie wytrzymuje i są przesterowania. Dzieję się tak już od połowy głośności. Wzmacniacz ma moc 25 W na kanał, a głośniki wymagają najmniej z 50 W. Myślę, że po prostu wzmacniacz jest za słaby. Oczywiście nawet przy tej połowie głośności jest już nie do wytrzymania w pokoju, lecz niektóre kawałki słucha się fajniej jak jest głośniej. Obecne kolumny to fronty z zestawu akira bk 166. Rozmiary głośników to: niskotonowy 25cm, 2x średnio tonowy około 10cm i wysoko tonowy z kopułką.

Na początku chciałem kolumny podłogowe, lecz teraz kiedy brakuje mi mocy będę musiał się przerzucić na skromne monitorki.

zrealizowanych projektów na tym forum jest multum. Prosił bym o podsunięcie mi jakiegoś pomysłu. Najważniejsza dla mnie jest scena i nisko schodzący bas (słucham najczęściej muzyki filmowej z nastawieniem na orkiestrę).

No chyba, że znajdę jakieś mało wymagające podłogówki, które nie zeżrą mi wzmacniacza.

Liczę na wasze odpowiedzi.
    pozdrowienia.

Eh te NAD-owskie waty. Przyznam, ze całkiem nieżle sobie radzą z dość "prądożernymi" kolumnami takie klocki jak nad 3020, 3240pe i im podobne. Na początek, polecam przejść do sklepu i posłuchać siest sat. Na forum jest projekt zwrotnicy z tym midwooferem i o lata świetlne lepszym tweeterem. Polecam ten zestaw (tonsil + visaton). :wink: No chuba, że dysponujesz większym budżetem? :idea:

Skomentuj

Zamieszczone przez szczupak90
      Myślę, że po prostu wzmacniacz jest za słaby.
      Raczej na pewno jest za slaby.

Na początku chciałem kolumny podłogowe, lecz teraz kiedy brakuje mi mocy będę musiał się przerzucić na skromne monitorki.
      To bardzo bledne myslenie! Slaby wzmacniacz zagra glosniej z duzymi kolumnami niz malymi! Bo duze maja wieksza efektywnosc. Nie jest prawda ze duze kolumny musza miec mocny wzmacniacz bo duza moc zapewnia tylko wieksze maksymalne natezenie dzwieku.

No chyba, że znajdę jakieś mało wymagające podłogówki, które nie zeżrą mi wzmacniacza.
      Masz obecnie ''gigantyczne'' kolumny i to kazde inne wlasnie zezra Ci wzmacniacz, cokolwiek to znaczy.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
        Polecam ten zestaw (tonsil + visaton).
        chyba tonsil + vifa :P

szczupak90, a ile na to masz kasy?

Skomentuj

Kasy nie mam wcale, ale licze na sponsorów - rodziców. A co powiecie o tym zestawie diy z allegro?

Myślałem też o subwooferze, najbardziej mi brakuje niskiego zejścia niskich tonów, a subem bym to nadrobił. Tylko nie wiem czy jest sens pakować suba w kiepskie głośniki.

Skomentuj

Kasy nie mam wcale, ale licze na sponsorów - rodziców
            ale i tak musisz okreslic ile od nich dostaniesz/wyciagniesz
            A co powiecie o tym zestawie diy z allegro?
            ktory? daj link

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
              Kasy nie mam wcale, ale licze na sponsorów - rodziców
              ale i tak musisz okreslic ile od nich dostaniesz/wyciagniesz
              A co powiecie o tym zestawie diy z allegro?
              ktory? daj link
              Nie to forum, sorki, już podaję:

propozycja pierwsza: link
              propozycja druga: link

Oczywiście bardziej finansowo odpowiada mi pierwsza propozycja, jeśli tylko bas schodzi w nich nisko i można z nich uzyskać koncertowe brzmienie jestem na tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                Polecam ten zestaw (tonsil + visaton).
                chyba tonsil + vifa :P
                Ależ oczywiście. Mam nadzieje, że tego nie przeczytają moje tweetery. Z pewnością wzięły by ze mną rozwód. :mrgreen:

szczupak90
                Obie konstrukcje to gnioty. :wink:

Skomentuj

Sercem układu jest zwrotnica (made by –Killer-- allegro ) o nachyleniu 12/12/18/12 dB/oktawę, podział 650/3900 HZ oparta na bardzo wysokiej klasy przetwornikach m.in. Jantzen Audio MKP CROSS CAP, BIPOLARY, CEWKI NAJWYZSZEJ JAKOSCI 99,9% CZYSTOSCI MIEDZI, NISKOOPOROWE RDZENIOWE NA RDZENIACH PROSZKOWYCH I POWIETRZNE.

Wewnątrz znajdują się kable z miedzi beztlenowej OFC 2x2,5mm. Ponadto: sekcja średnio-wysokotonowa wypchana w całości materiałem dźwiękoszczelnym, oddzielona jest od niskotonowej ukośną przegrodą (zapobieganie występowaniu fal stojących).
                  Drugie nie radzę.
                  Pierwsze też nie rewelacja.

Skomentuj

Czemu te konstrukcję DIY to gnioty?

Czyli pierwsze kolumny, te tańsze są lepsze od drugich droższych?

Skomentuj

szczupak90, w pierwszej konstrukcji siedzi GDN SC - czyli najtansza seria. nie polecam
                      w drugiej gdyby byla lepsza zwrotnica to juz moznaby sie zastanowic

ale za te cene to kupisz diory polaris lub empire eass 200 lub 300 :P (czyli 3 drogi na 2x20cm)

szczupak90, a moga byc mniejsze i tansze?

Skomentuj

szczupak90, w pierwszej konstrukcji siedzi GDN SC - czyli najtansza seria. nie polecam
                        w drugiej gdyby byla lepsza zwrotnica to juz moznaby sie zastanowic

ale za te cene to kupisz diory polaris lub empire eass 200 lub 300 :P (czyli 3 drogi na 2x20cm)

szczupak90, a moga byc mniejsze i tansze?
                        Pewnie, że mogą być mniejsze i tańsze, byle by bas schodził nisko, a co to za jedne monitorki?

[ Dodano: 2009-10-06, 18:56 ]
                        Chciałem edytować post lecz nie idzie, zapora 15 minutowa, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.

Do rzeczy, szukałem na allegro coś na temat diory polaris. Jedyny model jaki znalazłem to 180, poobijany model znalazłem nawet za 400zł, te w dobrym stanie chodzą po więcej. Czy to chodzi o ten model?

Skomentuj

Pewnie, że mogą być mniejsze i tańsze, byle by bas schodził nisko, a co to za jedne monitorki?
                          moja konstrukcja na STXach GDWK PJ + GDN 14-50-4 SS
                          no ale z powodu obudowy zamknietej nie bedzie porazajacej ilosci basu :???:

do normalnego sluchania muzyki z bliska sa idealne

Chciałem edytować post lecz nie idzie, zapora 15 minutowa, pierwszy raz się z czymś takim spotkałem.
                          jest po to zeby nie zmieniac swojej wypowiedzi jak ktos ciebie skrytykuje :P

szukałem na allegro coś na temat diory polaris. Jedyny model jaki znalazłem to 180, poobijany model znalazłem nawet za 400zł, te w dobrym stanie chodzą po więcej. Czy to chodzi o ten model?
                          polaris 180 jest na 2xARN 188 i za rozsadne pieniadze (max 500zl) bylbym sklonny cos takiego kupic (do pokoju max 20m2)
                          ale jednak bym wolal poszukac wieksze modele z ARN 226
                          np to http://www.allegro.pl/item764296839_...olumny_gl.html

Skomentuj

moja konstrukcja na STXach GDWK PJ + GDN 14-50-4 SS
                            no ale z powodu obudowy zamknietej nie bedzie porazajacej ilosci basu :???:

do normalnego sluchania muzyki z bliska sa idealne

jest po to zeby nie zmieniac swojej wypowiedzi jak ktos ciebie skrytykuje :P

szukałem na allegro coś na temat diory polaris. Jedyny model jaki znalazłem to 180, poobijany model znalazłem nawet za 400zł, te w dobrym stanie chodzą po więcej. Czy to chodzi o ten model?
                            polaris 180 jest na 2xARN 188 i za rozsadne pieniadze (max 500zl) bylbym sklonny cos takiego kupic (do pokoju max 20m2)
                            ale jednak bym wolal poszukac wieksze modele z ARN 226
                            np to http://www.allegro.pl/item764296839_...olumny_gl.html
                            Więc te monitorki także odpadają, nie mam gdzie ich postawić, moja odległość od kolumny wynosi jakieś 3 m.

Mój pokój ma 30 metrów, lecz na poddaszu i metrów użytkowych wychodzi 17, dodatkowo kolumny stoją na środku pokoju, oczywiście na brzegach.

To co? celować w to: link lub link2

Skomentuj

poczekaj jeszcze na jakas okazje...
                              no i warto by poszukac czegos z wieksza efektywnoscia :roll:

Skomentuj

Rozmiary głośników to: niskotonowy 25cm, 2x średnio tonowy około 10cm i wysoko tonowy z kopułką.
                                A co to za wynalazki co przy takim potencjale glosnikow graja za cicho i maja za malo basu? To przeciez prawie estrada! Teraz kupic kolumny o takim skladzie glosnikow to praktycznie niewykonalne. Wszystkie inne beda wygladac przy nich jak pierdziawki.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  Rozmiary głośników to: niskotonowy 25cm, 2x średnio tonowy około 10cm i wysoko tonowy z kopułką.
                                  A co to za wynalazki co przy takim potencjale glosnikow graja za cicho i maja za malo basu? To przeciez prawie estrada! Teraz kupic kolumny o takim skladzie glosnikow to praktycznie niewykonalne. Wszystkie inne beda wygladac przy nich jak pierdziawki.
                                  Co z tego, ze teraz mam przetwornik basowy o średnicy 25 cm, jeśli jego częstotliwość kończy się gdzieś na 2 tys. Hz, przez co bas jest płytki, kiedy ma zejść niżej to bas znika, może dlatego te przesterowania?

Cały czas chodzi mi po głowie ta diora polaris 180, dlaczego ma być mało efektywna? wypowiedzcie się co do samej aukcji: link W sumie ten obity róg by mi tak nie przeszkadzał, sprzedawca twierdzi, że kolumny są szczelne.

Znalazłem także kolejna parę kolumn DIY i jeśli różnica 300zł jest warta dołożenia to napiszcie mi dlaczego. link

Liczę na was.

Skomentuj

w podobnych cenach mozna wyrwac Tonsil Scherzo 200 w bdb stanie na allegro,
                                    czasem sie trafia Tonsil Maestro 180 za 750 (ale to nie wiem czy Ci ineteresuje)

musialbys sobie poczytac o tych zestawach

Skomentuj

Zamieszczone przez tom3kk
                                      w podobnych cenach mozna wyrwac Tonsil Scherzo 200 w bdb stanie na allegro,
                                      czasem sie trafia Tonsil Maestro 180 za 750 (ale to nie wiem czy Ci ineteresuje)

musialbys sobie poczytac o tych zestawach
                                      Tonsila maestro raczej nie znajdę za 750zł, kiedy nówki są po 1500zł. Tonsil Scherzo 200 - jest jedna para warta uwagi, ale niestety głośnik do wymiany

link

Powyższe diory polaris 180 mam za 500zł z przesyłką kurierem.

Skomentuj

gdzies tydzien temu widzialem maestro 180 za 800zl, za 750 widzialem juz dluzszy czas temu, to sa 'okazje'

Skomentuj

Czaruję...
                                        X