Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Proszę o pomoc w wyborze głośników do kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Proszę o pomoc w wyborze głośników do kolumn

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem tu nowy więc proszę o wyrozumiałość.

Planuję sobie w niedalekiej przyszłości zrobić kolumny podłogowe 3 drożne.
    Potrzebuje waszej pomocy przy wyborze głośników do mojej przyszłej konstrukcji.
    Na Forum jest dużo projektów na popularnych stx 22-140. Ja jednak nie jestem do nich przekonany i chcę zrobić na lepszych przetwornikach.
    Zależy mi na czystym dzwięku, niskim i dynamicznym basie który potrafi pożądnie kopnąć. Moje aktulane kolumny to altusy 110 i aplituner onkyo HTE 307. Niestety jeden altus padł po podłączeniu do tego amplitunera więc pomyślałem że czas na własny projekt kolumn.

Planuję wydać na całość do 1500zl jednak nie kupię wszytskiego odrazu tylko w "ratach".

Pokój w jakim będą stały ma ok 20m^2. Muzyka której słucham to rock, metal a czasem rożna muzyka która leci w radiu. Nie trawię polskiego hip hopu ani techna.

Jeżeli chodzi o elektronikę i wymiary skrzynek to nie będzie problemu mam znajomego który się na tym zna i mi pomoże wszystko wyliczyć.

Dlatego proszę o pomoc Was którzy na własne uszy słyszeli poszczególne głośniki. Jakie polecacie ??

Pozdrawiam

polecam zrobić Ci coś takiego jak ja sam będę robił niebawem, czyli 22-140 scx, 14-150scx i 10/250awx. Jest to nowa konstrukcja od STXa z duzo lepszą kopułką niż poprzednia i z dobrą zwrotnicą. Nebawem na stronie STXa pojawi się projekt i kit do kupienia bez obudowy. Teraz STX, szczególnie te nowsze głośniki, robi naprawdę dobre, w takiej cenie innego, lepszego 3 way nie zrobisz.

Skomentuj

Ja tez moge polecic 3 drogi na stx-ach a o innych zestawach nic nie moge powiedziec bo nie slyszalem i nie wiem czy znajdziesz cos w te cenie, predzej cos na dwoch drogach pozatym z ta nowa kopulka to bd naprawde jedwbisty zestaw bo pj-ka jest do bani :???:

Skomentuj

Wydaje mi się że jednak da się znaleść lepsze przetworniki a jezeli chodzi o stx to jednak nie chciał bym na nich robic kolumn. Proszę o pomoc jeżeli ktoś miał porównanie na różnych konstrukcjach.

Czytałem troche o Teslach, Tonsilach, ktoś mi powiediział że są jakieś glośniczki tonsila rozmiar 13 ale nie pamiętam jakie to były dokładnie ale podobno ładnie grają, coś czytałem jeszce o peerlsach czy jakoś tak i innych których nie pamiętam.

Dlatego pytam Was ludzi których to jest hobby i mogą się wypowiedzieć o poszczególnych przetwornikach.

Pozdro i czekam na dalsze sugestie :)

Skomentuj

STX jest lepszy od Tonsila i Tesli, kiedyś może STX był słabą, nierozwiniętą firmą i robił takie głośniki jak robił, ale naprawdę to będzie bardzo dobrze wyjscie jakość/cena. Peerlessy raczej nie zmieścisz się w 1500zł, a tonsilowskich 3 dróg to raczej nie ma za dobrych..

Skomentuj

Zamieszczone przez camaro_yenko
            Czytałem troche o Teslach, Tonsilach, ktoś mi powiediział że są jakieś glośniczki tonsila rozmiar 13 ale nie pamiętam jakie to były dokładnie ale podobno ładnie grają
            Mysle ze chodzi ci o projekt Borysa http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic467489.html tylko to jest zestaw 2drozny a nie 3
            Jak miales altusy to pewnie w tym zestawie zabraknie ci basu ale na srednicy i wysokich moga byc leprze lub poruwnywalne co w projekcie 3droznym stx-a (oczywiscie mowa o zestawie z awx-em ktory dopiero bd udostepniony na stronie stx-a)

Skomentuj

Nie wierze, że w przedziale do 1500 zl zrobię kolumny jedynie na STX. Na pewno są jakieś głośniki które mogę zastosować i będą lepiej się spisywały niż te podawane przez Was STX.

A tak wogóle to o jakich awx'ach mówicie bo na stronie jest jakiś GDN-18-140-8-AWX czy to o ten chodzi???

Może jakaś konstrukcja na monacorze??

Skomentuj

Śmiało bym na Twoim miejscu robił to co polecają koledzy wyżej, faktycznie jak ktoś zna STX od strony tych gorszych głośników to może być problem ale sam ostatnio się przekonałem, że chłopaki się rozwijają. Altusy mi nigdy nie przypadły do gustu wg mnie to konstrukcja semi estradowa dobra bo głośna. Jak oczekujesz czegoś lepszego od altusów myślę, że stx sprosta zadaniu

Skomentuj

Z mojej strony zachęcam do 3dróg na stx.

Skomentuj

owszem do 1500zł można zrobić kolumny na przetwornikach lepszych firm np. vifa, peerless, seas, ale nie w 3 drogach. W temacie napisałeś ze chcesz zrobić kolumny 3 drożne i takie tylko i wyłącznie CI proponujemy do 1500zł. Nic innego nie znajdziesz w tej cenie z wyższej półki, a jestem pewny, że ta konstrukcja 3 way stx Cię zadowoli, nawet na słabszej kopułce PJ, ale jak masz taki budżet to dołóż do tej nowej AWX, i poczekaj aż będzie projekt na stronie.

Skomentuj

A tak wogóle to o jakich awx'ach mówicie
                      o tej http://stx.pl/index.php/product/show/id/482
                      +
                      gdm scx
                      +
                      gdn scx
                      a dokladniej mowiac o tym projekcie http://stx.pl/index.php/product/show/id/498

Skomentuj

przeczytalem pierwszego postacamaro_yenko i zstanawialo mnie co ludzie zaproponuja... No i znowu stx jakby kto nie mial jakiego pokoju i jakiej muzyki sluchal... :lol: A wg mnie nie potrzeba Ci 3drog a dobre dwie drogi na 18cm midwooferze ewentualnie na dwoch na kolumne. I do rocka smialo moge poecic sph-165kep, glosnik moge powiedziec stworzony do odsluchu gitary i stopy perkusji... Przede wszystkim wykop i chirurgicznosc w tym glosniku na srednicy. Na gore dalbym 22taf/g i zestawik jak ta lala i zmiescilbys sie w 1500zl nawet dajac 2kepy na kolumne.

Skomentuj

Nareszcie coś poza stx :) dzięki dolphin123 pomyśle o tym tylko nie wiem czy w 2 way będzie odpowiedni basik (po prostu zawsze miałem albo altusy albo za gówniarza robiłem jakieś zwykłe kolumny bez żadnych zwrotnic na głośnikach samochodowych i katowałem metallice :)) i zawsze szklanki drżały w szafach). A że zawsze miałem kiepskie kolumny to teraz chce zrobić sobie coś porządnego.

Teraz pytanie: co mi da że zastosuje dwa sph-165kep na jedną kolumnę ???

I proszę o dalsze sugestie co do przetworników :P

Pozdro!!

Skomentuj

tylko nie wiem czy w 2 way będzie odpowiedni basik (po prostu zawsze miałem albo altusy
                            przyjedz na audioshow lub do kogos innego a zobaczysz ze altusy to prehistoria - te 2 drogi zagraja lepiej i nizej niz wsyzstkie stare altusy

glosniej i wieksza powierzchnia membran=wiecej basu :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              camaro_yenko napisał/a
                              glosniej i wieksza powierzchnia membran=wiecej basu :P
                              oraz większy SPL, czyli zagra głośniej.

Skomentuj

Ok, a co jeszcze byście zaproponowali bo jednak jestem nastawiony na 3 drożne kolumny ? Bo nie chce żeby się okazało że jak już zrobię kolumny to nie będą spełniać moich oczekiwań i potem kombinowanie z subem bedzie.....

Skomentuj

kepy to inna klasa niz altusy gdzie basu jest raczej duzo a nie ma specjalnie jakosci... nie piszemy o nowej serii... ja bym poszedl w dwa kepy na kolumne i dla kazdego 22litry. basu napewno Ci nie zabraknie a jak juz wspomnialem przede wszystkim wykop i stopa perkusji swietna jak dla mnie. Wolalbym zrobic te dwie drogi niz pojsc w slabsze ale trzy drogi... Jesli chodzi o trzy drogi to minimalnie poszedlbym w 3way classic troelsa troche konstrukcji juz powstawo ale to niestety inny budzet..

Skomentuj

dolphin123,
                                    a jest zwrotnica do 2xkep?
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

jest. nie wiem czy tu na forum ale borys ma napewno
                                      i zapytaj jeszcze tu:
                                      http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12880&highlight=kep

Pawel S. moze tez miec i u niego moglbys zwrotki zamowic

Skomentuj

A co powiecie na temat głośnika: GDN-18-140-8-AWX ???

Zastanawiam się nad rozwiązaniem z 2 way na 2x GDN-18-140-8-AWX czy lepiej 2x monacora z postów wyżej???

Stx w sumie jest tańszy a wygląda jak by miał dobrze grać (wizualnie bo nie mam pojęcia co jest na tych wykresach DD)

Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X