Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa Kolumn - Pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa Kolumn - Pomoc

Witam. Jestem na forum nowy. Właśnie mam zamiar zbudować kolumny podłogowe na głośnikach STX. Obudowy do kolumn mam zamiar zrobić z płyty MDF i będą mieć wymiary: Wysokość-100cm Szerokość-30cm Głębokość-25cm.
    Modele głośników chciałem zamontować takie jak:
    -Nisko-Tonowy GDN-22-300-8-SW
    -Wysoko-Tonowy GDWK-10-200-8-PJ
    -Średnio-Tonowy GDM-14-150-8-SCX lub GDM-14-130-8-SC

Kolumny mają grać w pomieszczeniu (salonie) o powierzchni około 30 metrów kwadratowych. Mają grać dosyć głośno bardzo czysto oraz bas ma być niski ale nie dudniący.
    Co do zwrotnicy to niestety nie potrafię zrobić sam więc pozostaje mi kupić zrobioną na zamówienie...

Mam kilka pytań:
    1. Czy obudowa tzn jej wymiary są odpowiednie do tych głośników?
    2. Czy w środku kolumn muszę zrobić przegrodę aby oddzielić głośniki niskotonowe od pozostałych?
    3. Czy pod moje wymagania głośniki spełnia swoje zadanie? Jedna kolumna ma mieć dwa głośniki niskotonowe...
    4. Ile takie kolumny będą mieć przy zastosowaniu tych głośników watt rms (moc) ?

JCB4.... Za duzo kombinujesz Zaraz i tak wiekszosc Ci napisze ze masz zrobic to pod co jest przede wszystkim zwrotnica zeby to zagralo no i projekt masz pod reka:

http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16331&start=0
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16089&start=0
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15118&start=0

u producenta:
    http://stx.pl/index.php/product/show/id/498

Skomentuj

właśnie miałem napisać takiego samego posta. Dokładnie, za dużo kombinujesz ;d
      Zrób taką konstrukcję jak wyżej ewentualnie zamiast kopułki 10/200 PJ daj lepszą 10/250 AWX tylko zwrotnicy jeszcze nie ma do tego ale lada dzień i się pojawi na stronie stxa.

Skomentuj

Ale dlaczego kombinuje skoro chciałem dać dwa głośniki niskotonowe po prostu?? chciałem zastosować mocniejszy głośnik niż GDN 22-140-8.

Skomentuj

nie martw się, ten scx będzie wystarczający, jeżeli dasz te 2 22-300 to musisz mieć bardzo mocny wzmacniacz zeby to napędził...

Skomentuj

Właśnie mam zamiar kupić wzmacniacz do tego. Na razie właśnie chce zrobić kolumny. Obudowami zajmie się stolarz... Chciałem po prostu dać po dwa niskotonowe...
            Jeśli były by takie kolumny jakie ja bym chciał jakie według mnie były by warte pieniędzy to bym kupił lecz niestety takich niema dlatego chce zrobić sam. Zwrotnice dam najwyżej na zamówienie.

Skomentuj

Posłuchaj, nie kombinuj tylko zrób tak jak Ci napisali przedmówcy. W tych 30tu metrach i tak nie wytrzymasz na uszy przy pokrętle wzmaka ustawionym na godz 12. Z jednym GDNem basu Ci nie zabraknie. Mam taką konstrukcję.

Skomentuj

A czy trzeba odgrodzić niskotonowe od pozostałych głośników??

Skomentuj

PJka nie musi mieć odgrody, natomiast średniak tak.

Skomentuj

Ja nie chce kupować innych głośników niż tych GDN-22-300-8-SW ponieważ ja te głośniki już posiadam (4sztuki nowe) tylko muszę dokupić średnio tonowy oraz wysoko tonowy... Niskotonowe już mam bo kupiłem już jakiś czas temu... dlatego nie chce wydawać kolejnych pieniędzy na innego typu głośniki nisko tonowe...

Głównie chodzi mi o dobór głośników średnio i wysoko tonowych do tych niskotonowych które już mam... Czy to wszystko będzie ładnie czysto grac...

Skomentuj

no i dzieki Twojemu zakupowi nie bedzie Ci to gralo tak jak powinno. oczywiscie mozesz byc zadowolony bo nie sluchales moze poprawnie zlozonego sprzetu, ale nie wykorzystasz tego co zakupiles :wink:

Skomentuj

Ale ja nie rozumiem dlaczego ten głośnik GDN 22-140-8 jest lepszy od dwóch GDN-22-300-8-SW ??

Skomentuj

dlatego ze ten SW jest przeznaczony do subow a nie do kolumn. Dwa ze jest szbszy z lepszym wykopem i lepiej nadaje sie do 3drog :wink: i uwierz ze basu naprawde Ci nie zabraknie majac jednego takiego na kolumne

Skomentuj

To będę musiał pomyśleć nad zamianą tych głośników. Ale czy te kolumny na tych głośnikach będą na tyle głośno aby móc słuchać głośno muzyki tzn np sylwester czy inna tego typu impreza domowa (nie mieszkam w bloku tylko w domu)...

Na tym forum właśnie znalazłem ze ten głośnik jaki mi polecacie jest do maksymalnie 12metrów kwadratowych a napisał to bart210...

Skomentuj

do maksymalnie 12m? :lol: w tym pomieszczeniu to on sie dusi a nie gra... I na domowki napewno Ci starczy zakladajac ze bedziesz mial dobry wzmacniacz do tego

Skomentuj

Zamieszczone przez JCB4
                                Na tym forum właśnie znalazłem ze ten głośnik jaki mi polecacie jest do maksymalnie 12metrów kwadratowych a napisał to bart210.
                                Chyba minimum 12mkw

Skomentuj

gusta gustami ale ja bym nie mogl sluchac dwoch 22scx w 12m...

Skomentuj

Wzmacniacz mam w planach dopiero kupić....
                                    A tam tą wypowiedź bart210 znalazłem właśnie w tym linku:
                                    http://audiomania.info/viewtopic.php?p=162865

A jak z obudowami? Czy te wymiary które podałem mogą być bo dużo ludzi widzę stosuje takie stx i wymiary podobne...

Skomentuj

Zamieszczone przez JCB4
                                      A tam tą wypowiedź bart210 znalazłem właśnie w tym linku:
                                      http://audiomania.info/viewtopic.php?p=162865

A jak z obudowami? Czy te wymiary które podałem mogą być bo dużo ludzi widzę stosuje takie stx i wymiary podobne...
                                      tak tylko że tam jest mowa o subie i to na jednym takim głośniku... Czytaj uważniej, a dokładniej to patrz na tytuły tematów :razz:

Skomentuj

A co myslicie aby zbudowac coś podobnego na wzór kolumn firmy Stx F-360 ?

Ale chyba to zły pomysł...

Myślałem też nad taką koncepcją aby dać po jednym głośniku GDN-27-450-8-SC oraz GDM-17-180-8-SC i GDWK-10-250-8-AK

Mam taką demolkę w głowie już.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X