Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa subwoofera do domu:dobieranie obudowy tonsil 20/100

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa subwoofera do domu:dobieranie obudowy tonsil 20/100

Witam

Zamierzam złożyć sobie subwoofer, ma on być głównie do użytku domowego ewentualnie do kina domowego, chciałbym napędzić go wzmacniaczem THOMSON PA 3511 T jest to konstrukcja unitry wyprodukowana dla thomsona a dokładniej UNITRA WS-403.Pokój w którym będzie używany ma gdzieś 5x5m.Z tego co widzę to popularne na forum są subwoofery typu bass reflex na głośnikach tonsila więc też kierował bym się tym. Tylko problem tkwi w tym ze nie mam tym doświadczenia i proszę Was o rade przede wszystkim na który głośnik się zdecydować, jak zaplanować sobie obudowę bo jak już wiem ile będzie miał kosz głośnika cm to sobie dobiere litraż ale nie wiem jaki ta obudowa ma mieć kształt w którym miejscu ma być umieszczony tunel bass reflexu bo z dobraniem długości może sobie jakoś poradzę, jaką zwrotnicę zastosować.Dużo się mówi o programie WinISD ale raczej sobie z nim nie poradzę bo nie znam na tyle angielskiego.Głośnik który mam na oku to Tonsil 20/100 i do niego obudowę 28litrów tylko jaki ta obudowa ma mieć kształt i w którym miejscu umieścić tunel BR i jaką zwrotnice do niego dobrać.

Jeżeli jest na forum projekt subwoofera który byś cie mi doradzili to odniósł bym się do niego.

Bardzo proszę o cierpliwość, bo nie mam w tym doświadczenia a nie mam kogoś takiego kto by mi w tym pomógł.

Pozdrawiam, i jeszcze raz proszę o wyrozumiałość, Piotrek

piotrek1994, na poczatek to poprzegladaj gotowe konstrukcje i zobacz jakie glosniki sa uzywane i jak wygladaja subwoofery

Zamieszczone przez piotrek1994
    Zamierzam złożyć sobie subwoofer, ma on być głównie do użytku domowego ewentualnie do kina domowego, chciałbym napędzić go wzmacniaczem THOMSON PA 3511
    no i tu jest pierwszy problem - jak ty chcesz wzmacniaczem stereo napedzac i suba i kolumny?
    nie da sie tak
    potrzebujesz zrobic osobny wzmacniacz do suba. tak wiec koszta beda juz wieksze

Głośnik który mam na oku to Tonsil 20/100 i do niego obudowę 28litrów
    czy slyszales ten glosnik? wg mnie on sie nie nadaje do suba. a jak miales na mysli GDN 20/100/3 to pisz to dokladnie bo to zupelnie rozne glosniki :!:

ile masz pieniedzy na calego suba?

Skomentuj

Tym wzmacniaczem będę napędzał tylko suba .A co do głośnika to przeglądłem dużo projektów i dalej nie mogę się zdecydować nie upieram się przy tym ze to musi być tonsil 20/100/3.Doradzcie mi jaki głośnik wybrać i jaką obudowę,zwrotnice do niego zastosować .
      Budżet to około 350zł.

Skomentuj

Jeśli wzmacniacz ma być tylko do suba to i tak jest za słaby. Żeby sub grał na przyzwoitym poziomie to potrzebujesz:
        - dobry głośnik min. 10''. GDN 20/100/3 "zgubi się" w tak dużym pokoju.
        - panel do suba, który uciągnie ten głośnik. W takim panelu oprócz wzmacniacza jest niezbędny filtr aktywny.
        Innej możliwości nie ma.

Skomentuj

Tym wzmacniaczem będę napędzał tylko suba
          no to i tak on nadaje sie chyba jedynie do ARN 200-09 bo mocy za malo

Doradzcie mi jaki głośnik wybrać i jaką obudowę,zwrotnice do niego zastosować .
          obudowa zalezy od glosnika. a filtr aktywny

kasy troche malo jak na pozadnego suba :???:
          jakbys zrobil sam elektronike to bys sie moze wyrobil z kasa. ale raczej watpie zebys cos potrafil :???:

Skomentuj

A może TDA plus STX scx? Tylko czy piotrek1994 da rede sklepać Tadeusza...

Skomentuj

no ale do 25m2? :???:
              to juz lepiej na poczatek kupic ARNa 200-09 + filtr z kompa

Skomentuj

Czaruję...
              X