Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

ARN6688

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

ARN6688

Witam!
    Mam pomysł na taniego suba, wytyczną jest niska cena. Wymysliłem coś takiego:
    2 głośniki ARN 6688 w obudowie zamknietej w objetości 30 litry, pracujace w trybie isobaric.
    f3 wychodzi 42,4Hz impuls wg symulacji niecale 7ms.Cena głosnika to 41zł Zastanawia mnie czy ktoś miał do czynienia z tym głosnikiem bo jego Fs=34 Hz czy to dane prawdziwe?
    Co myslicie o takiej konfiguracji?

Pomysł całkiem dobry ale sprawdzi się tylko w niewielkim pomieszczeniu. Co do parametrów, to ja niestety ich nie mierzyłem...

Skomentuj

arn6688 w isobaric no co ty, tego nie można zrobić bo z tego wynika ze dla jednego głośnika chcesz zastosować 60 litrów to stanowczo za dużo , isobaric 15 litrów to juzco innego by było

ale poco wogóle sie pchać w taki układ, to niema sensu, głosniki są mało efektywne a ten układ obniza efektywnosc o 3 db stosue sie go w przyapdku np subwoferów d osamochodu poto zeby zmniejszyć obudowe 2-krotnie

z drugiej strony niewiem czy taki rozwiazanie ogólnie ma sens , dwa głośniki czyli dwa razy większa moc zestawu równowazy sie z odjętymi 3 db z powodu isobaic, pasmo przenoszenia wyglada tak samo jak w przypadku jednego głosnika w takiej obudowie , lecz moc mamy mniejszą 2 razy a efektywnośc subwofera o 3 db wieksza wiec głosnośc i tu i tu pozostaje na tym samym poziomie, tylko w przy[adku jednegogłosnika mamy mneijsze koszty i tracimy 2 razy mniej mocy

jak wiadomo kombinacje z odległościa głośników (pojemnoscia komory między membranami) dadzą lepsze lub gorsze efekty niż zastosowanie jednego glosnika ale bez tej operacji róznica musi istnieć tylko w brzmieniu bo inaczej to by było kompletnie nie opłacalne , a czy to brzmienie jest warte wiekszych kosztów ... sam niewiem bo nierobiłem isobarica

Skomentuj

Mnie meczy ten isobaric, kusi mnie mała obudowa, tzn w sumie nie jest duzo mniejsza bo drugi głosnik musi być środku, o tym że stosowana w samochodach to wiem, czesto w autach widac głośniki wywalone magnesami w góre.. o tym ze obniża efektywność nie wiedziałem, wzmacniacz da rade, to ma grac w małym pokoju.
        Z obudowa gorzej bo juz mam zrobiona 40 litrowa i chce ja gdzieś wykorzystac
        W takim razie zmieniam pytanie: [/b] Czy jeden taki głośnik jest warty uwagi? [/b]

Skomentuj

Budzik chyba nie kumasz o co chodzi w tym pomyśle. Tu isobaric się sprawdza z dwóch powodów jak nigdzie indziej. Po pierwsze masz jakby dla jednego głośnika 60L więc może on nizej zejść , obudowa jest zamknięta więc impuls będzie jeszcze lepszy niż w mniejszej obudowie , najlepiej jest przecież przy Qtc = 0,5 ale to wymaga zwykle duzej obudowy. Po drugie ch-ka mocowa będzie taka jak dla obudowy 30L no bo taka jest w rzeczywistości. Zatem są same plusy :).

Oczywiście można dać mniejszą obudowe jeżeli nie odbija się to wyraźnie na ch-ce przenoszenia , bo od pewnego momentu zbytnie zmniejszanie obudowy zamknietej powoduje dosyć szybki wzrost f3.

Skomentuj

pisałem ze nigdy tego czegoś nierobiłem wiec moglem sie mylic , przewaznie każdy planował isobaric żeby zmniejszyć obudowe bez tracenia na charakterystyce

mówisz że same plucy ale czy warto tracić 3 db i to jeszcze w mao efektywnych głosnikach na rzecz paru hz

Skomentuj

heh dobrze yoshi ze to napisales bo zwatpilem i juz myslalem ze moj pomysl jest bezsensu. A własnie robie to pod katem wlasnie takim jak piszesz w 60 litrach jeden schodzi do 44Hz ,60 litrów to za duzo wiec wymysliłem zeby dac dwa głosniki i o polowe zminiejszyc bude. Teraz pytanie ile zastoswać miejsca miedzy głosnikami?
              Czy jeżeli jeden głośnik bedzie zamontowany normalnie na zewnatrz obudowy, a drugi tyłem do niego tj tak że ich magnesy beda sie stykały, to czy dobrze mysle że sub bedzie wtedy ekranowany i bedzie mógł stac niedaleko tv?

Skomentuj

Dobrze myślisz, że sub będzie ekranowany ale wpłynie to niestety takrze na zmiane parametrów (niestety nie wiem w jakim stopniu- to trzeba by było zmierzyć) dlatego trzeba pozostawić pomiędzy magnesami stosunkowo dużą odległość (10-15cm)
                Jeśli nie przeszkadza Ci widok "dupy" głośnika do możesz dać pierścień rozdzielający pomiędzy głośniki(np. z płyty 22mm) i zamocować je przód do przodu, ale ja bardziej bym polecał jeden za drugim (obudowę i tak masz za dużą).
                P.S. Zajrzyj do działu konstrukcje jak ja to zrobiłem

Skomentuj

a policzyłeś jaka będzie objętosć powietrza między głośnikami jak będą obrócone do siebie magnesami. to takze bardzo mocno odbija sie na charakterystyce i na impulsie

Skomentuj

Bez przesady. Objętość powietrza będzie na tyle mała, że śmiało można ją pominąć w obliczeniach (zwłaszcza, że to obudowa zamknięta).

Skomentuj

Coś gdzieś czytałem o ilości powietrza ze litr w normalnych warunkach waży iles tam gramów..ehh nie pamietam. Ale zrobie ta konstrukcje i napisze jak sie sprawuje. Tylko to potrwa jakiś czas.

Skomentuj

O ile dobrze pamiętam (kiedyś obliczałem) to litr powietrza przy temperaturae 20 stopni waży ok 0,5g

Skomentuj

Tu chodziło o dodanie do masy membrany.

Skomentuj

Tu chodziło o dodanie do masy membrany.
                            Nie rozumiem tego zdania.

Skomentuj

Każdy litr powietrza między membranami zwiększa mase membrany o 5g czy 7 nie pamiętam. czyli zmiejsza fs.

[ Dodano: 2004-11-15, 20:53 ]
                              Każdy litr powietrza między membranami zwiększa mase membrany o 5g czy 7 nie pamiętam. czyli zmiejsza fs. Moge się mylić.

Skomentuj

Nie o 5g, ale o 0,5g.

Skomentuj

1 litr to ok 1,2g... chyba, że coś źle liczę...

Skomentuj

zaraz zaraz objetość powietrza powoduje zwiększenia masy membrany, a to obniża fs?? hmm to zwiększe objętość powietrza aż bede miał fs przy 10Hz :P. A tak na poważnie to jeżeli głośniki bede chciał umieścić jeden za drugim to objętość powietrza to ok 5 litrów=3,5 grama. To o ile spada Fs? Czy Bassbox uwzględnia te obniżenie Fs?

Skomentuj

Prosto sprawdzić- porównaj to z jednym głośnikiem w 2 razy większej obudowie. Albo zmień litrzaż koimory izobarycznej to 488l i sprawdź co się zmieni.

Skomentuj

każdy by chciał zmniejszac fs ale kontrola i efektywnośc idzie w zapomnienie , bravo

Skomentuj

Czaruję...