Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z górnymi rejestrami w moich kolumnach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z górnymi rejestrami w moich kolumnach

Witam.
    Jakiś czas temu zrobiłem sobie takie kolumny http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=15335
    W międzyczasie kupiłem wzmacniacz stereo Cambridge Audio 640A (wcześniej to była exportowa Diora WS4422 lekko zmodyfikowana). I tak sobie sobie słucham i proszę znajomych o ocenę i sam staram się słuchać innych zestawów. Po jednej z wizyt znajomy stwierdził, że "mało basów" jest. Mi tak też się wydawało, ale nie przeszkadzało mi to w słuchaniu muzyki. Skróciłem więc BR o prawie 1 cm. Teraz jest zdecydowanie lepiej (jeszcze nie policzyłem ile wychodzi strojenie przy takiej długości). Średnie tony są rewelacyjne - tutaj lepiej grają w niżej opisanym zestawie kolegi. Mogę więc powiedzieć, że basy i średnie mam dopasowane w 100% do moich oczekiwań.
    Mam natomiast problem z wysokimi tonami. Od początku odnoszę wrażenie, że VIFA DX25TG05-04 gra na 50-75% swoich możliwości. Stare kolumny Tonsila też grały w wysokich lepiej. Utwierdziłem się w przekonaniu po wizycie u kolegi, który ma firmowe kolumny M-Audio (podpięte pod ONKYO bodajże txsr 501).
    Posłuchałem parę płyt i dochodzę do wniosku, że góra w moich kolumnach jest jakby lekko przytłumiona, jakby grało to właśnie na 50-75% tego co powinno grać.
    Zwrotnica jest w wersji 1 z działu gotowych zwrotnic:

Co mogę zmienić w zwrotnicy, aby Vifa grała lekko "głośniej" - była bardziej "widoczna". Czy rezystor 5,1 ohma w przypadku tej zwrotnicy pracuje jako tłumik? Można go zmienić. Np. na 4,1 - 4,3 lub 4,7 ohma?
    Proszę pomóżcie, bo do "ideału" brakuje tak niewiele :neutral: a ja nie wgryzłem się w temat na tyle, aby samodzielnie modyfikować zwrotnicę.
    Pozdrawiam, Darek.

a nie mozesz na wzmaku dac np +3db na wysokich? i posprawdzac?

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
      a nie mozesz na wzmaku dac np +3db na wysokich? i posprawdzac?
      Mam maksymalnie w prawo soprany.
      Darek.

Skomentuj

Re: Problem z górnymi rejestrami w moich kolumnach

Jeśli masz soprany przekręcone maksymalnie w prawo, to oznacza że masz gust nieco bardziej wysublimowany niż przeciętny użytkownik tego forum. Niestety w tej sytuacji chyba nie potrafimy Ci pomóc.

Zamieszczone przez dareck
        po wizycie u kolegi, który ma firmowe kolumny M-Audio (podpięte pod ONKYO bodajże txsr 501)
        M-Audio (chodzi o kolumny spotykane w marketach, a nie o producenta sprzętu do home recordingu) to marka wykreowana przez dystrybutora między innymi onkyo (E.I.C.) i dodawana do amplitunerów tej firmy. Jest to tani produkt, w żadnym wypadku nie jest sprzętem audiofilskim, więc jako wzorzec dobrego dźwięku nie może być traktowany.
        Dla porównania daję linki do stron dwóch marek, zupełnie ze sobą niezwiązanych:

http://www.m-audio.com/
        http://www.m-audio.pl/

Skomentuj

Nie zmieniaj zwrotnicy tylko swoje przyzwyczajenia. Zwrotnice masz dobra, glosniki tez, tylko w glowie zostal nadmiar wysokich z kolumn tonsila. Kolumny M-audio to rowniez kiepski temat do porownian. Podejzewam ze wszystko jest wporzadku tylko przyzwyczailes sie do dzwieku podbitych wysokich czestotliwosci jak to czesto bywa w slabych kolumnach.
          Wzmacniacz masz dobry, posluchaj troche samplerow audiofilskich, dobrze zrealizowanych nagran, a po czasie stwierdzisz ze wszystko jest ok. Chyba, ze masz wade sluchu? U mlodych ludzi to teraz dosc powszechne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Zygmunt
            M-Audio (chodzi o kolumny spotykane w marketach, a nie o producenta sprzętu do home recordingu) to marka wykreowana przez dystrybutora między innymi onkyo (E.I.C.) i dodawana do amplitunerów tej firmy.
            Tych kolumn słuchałem (wersja 501):
            http://www.m-audio.pl/pokaz/karta/id/5801
            Zgadza się, kolega kupił zestaw M-Audio z Onkyo.
            Zamieszczone przez Pogromca mitow
            Nie zmieniaj zwrotnicy tylko swoje przyzwyczajenia. Zwrotnice masz dobra, glosniki tez, tylko w glowie zostal nadmiar wysokich z kolumn tonsila.
            Może masz rację, bo w tych Tonsilach to grała tylko góra :-)
            Chyba, ze masz wade sluchu? U mlodych ludzi to teraz dosc powszechne.
            Zdefiniuj pojęcie "młody człowiek". Ja mam 39 lat :-) Chociaż czuję się młodo i słuch raczej ok.

[ Dodano: 2009-10-12, 14:26 ]
            Zamieszczone przez Zygmunt
            Jeśli masz soprany przekręcone maksymalnie w prawo, to oznacza że masz gust nieco bardziej wysublimowany niż przeciętny użytkownik tego forum. Niestety w tej sytuacji chyba nie potrafimy Ci pomóc.
            Zygmunt to nie tak. Mi wystarcza do słuchania jak potencjometry basów i sopranów są na 6 (w skali regulacji 1-10). Natomiast dając na max w prawo soprany nawet nie zbliżyłem się do tego co usłyszałem na M-audio. Ok. muszę gdzieś posłuchać jeszcze innych zestawów. Bo to faktycznie nie jest wzór do porównania.
            Darek.

Skomentuj

Zdefiniuj pojęcie "młody człowiek". Ja mam 39 lat :-) Chociaż czuję się młodo i słuch raczej ok.
              A to na jedno wychodzi, z wiekiem sluch "traci" wysokie tony i starszyzna przenosi sie na szerokopasmowce :P Nie no zartuje sobie. Jakos tak sadzilem, ze jestes mloda osoba. Wybacz :)
              tfuu mialo byc mlodsza, bo mloda jestes jak najbardziej :)

Cholerny poniedzialek...

Skomentuj

dareck, ja widze 3 opcje
                1. uszkodzone vify
                2. blad w zwrotnicy
                3. przyzwyczailes sie do "efektownego" grania a nie do plaskiego

sprawdzales na tym wzmacniaczu inne kolumny?
                na probe mozesz zewrzec rezystor - wtedy nie bedzie tlumika i powinno byc glosniej

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                  Wybacz :)
                  tfuu mialo byc mlodsza, bo mloda jestes jak najbardziej :)
                  Cholerny poniedzialek...
                  Spokojnie. Nie mam kompleksów dt. wieku :-)
                  Natomiast jeśli słyszę różnicę w brzmieniu różnych kolumn to jeszcze nie jest tak źle z moim słuchem. Kupując CA 640A v.2 bałem się, że nie usłyszę różnicy między Diorą a CA. A różnica jest i to kolosalna i ja to słyszę. Nawet żona twierdzi, że słyszy jakieś głosy w tle, których wcześniej nie słyszała :wink: Inny problem z CA 640A jest taki, że te wysokie grają naprawdę ładnie ale jak gałka wędruje na godzinę 11 albo 12. Ale wtedy już jest bardzo głośno.
                  Mimo wszystko brakuje mi minimalnie tych Vif w ogólnej scenie... dosłownie tak 10-15% mocniej gdyby grały - nie wiem jak to określić tego co mi brakuje :-(
                  Darek.

[ Dodano: 2009-10-12, 14:56 ]
                  Zamieszczone przez Pawel S.
                  dareck, ja widze 3 opcje
                  1. uszkodzone vify
                  Vify kupiłem w loudspeakers. Raczej powinny być ok. Przyszły nowe - nie wyglądały na używane. Chociaż zdaję sobie sprawę, że mogli mi wysłać uszkodzone np z reklamacji od innego klienta.
                  2. blad w zwrotnicy
                  Paweł, ale błąd w projekcie zwrotnicy, czy w tym co zrobiłem (sprawdzałem już - jest ok, wkleję wieczorem zdjęcia może czegoś nie widzę).
                  sprawdzales na tym wzmacniaczu inne kolumny?
                  na probe mozesz zewrzec rezystor - wtedy nie bedzie tlumika i powinno byc glosniej
                  Nie mam innych kolumn, ale podobny efekt przytłumionych wysokich miałem na Diorze. Więc to nie wina wzmacniacza. Spróbuję zewrzeć rezystor, albo dać mniejszy.
                  Pozdrawiam, Darek.

Skomentuj

Czaruję...
                  X