Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przerobka/Wymiana glosnikow na inne VK 7810

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przerobka/Wymiana glosnikow na inne VK 7810

Witajcie. Posiadam kolumny VK 7810 front. Wiem co to za sprzęt wiec zapragnąłem wymienić w nim głośniki na jakieś innej firmy (prawdopodobnie stx). I tutaj pada do was pytanie. Jakie głośniki dobrać do tego?? Jaka zwrotnice?? Tak aby to grało przystępnie. Średni i niskotonowy maja taka sama średnicę 17,7 i rozstaw śrub 12,3.Na rysunku są to głośniki 1,2,3. Wysoko tonowy(nr 4) ma średnicę 10,4 a rozstaw śrub 6,8.
    Dodaje poglądowy obrazek.
    http://img504.imageshack.us/img504/655/27592929.jpg

Jeśli o czymś zapomniałem proszę pytać.

maxxx222, prawda jest taka ze lepiej bedzie sprzedac to co masz i zaczac budowe od podstaw
    nawet jakbys chcial wykozystac na sile ta obudowe to jeden glosnik (sredniotonowy) pozostalby taki sam jak w oryginale (nikt nie robi 3 drog na takich rozmiarach glosnikow)

Skomentuj

Tylko ze w obu kolumnach mam spalone wysokie także do sprzedaży sie to nie nadaje :neutral:

Pozostaje mi to zostawić tak jak stoi lub powymieniać głośniki tak by grało to jakoś przyzwoicie.
      Wiem ze średni to jest problem i tego najbardziej się obawiałem.

Nad średnim myślałem by wstawić to GDM-17-180-8-SC (z oferty STX)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxxx222
        Tylko ze w obu kolumnach mam spalone wysokie także do sprzedaży sie to nie nadaje
        to akurat mala inwestycja

Nad średnim myślałem by wstawić to GDM-17-180-8-SC (z oferty STX)
        no przeciez pisalem ze nikt normlany do takich wooferow nie da sredsniotonowca!
        tam poprostu wystarcza 2 drogi!
        tak wiec sredni zostawiasz taki jaki jest a na dol mozesz ewentualnie wsadzic 2x GDN 17 SK (zwrotnica bedzie w blizej nie okreslonej przyszlosci :P )

Skomentuj

To co konkretnie proponujesz?

Skomentuj

napraw wysokotonowki w obecnych kolumnach i sluchaj na nich narazie
            zrob nowe skrzynki pod nowe kolumny i pozniej sprzedasz stare

tylko teraz pytanie czy wystarczy ci jeden glosnik 18cm czy chcesz wiecej/wieksze?

Skomentuj

Te kolumny stoja u brata wpokoju nieuzywane. Ja mam zrobione u siebie slynne trojdrogi na stx. dlatego chcielismy w nich cos wymienic tak aby graly w miare przyzwoicie bo szkoda mi sprzedawac tych skrzynek

Skomentuj

a co ci w nich nie pasowalo?

Skomentuj

Co? Wszystko ;p te kolumny nie nadaja sie do grania takze chce powymieniac w nich glosniki.

Skomentuj

chce powymieniac w nich glosniki.
                    Jedyne wyjście to wymiana frontu i ewentualnie przegród, w ten sposób dopasujesz jakieś głośniki.

Skomentuj

zawsze można zrobić 2 drogi na STX SCX + PJ a głośniki VK zostawić dla wyglądu
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

To rozwiazanie bedzie chyba najodpowiedniejszym lecz Zastanawialem sie jeszcze nad rozwiazaniem wykonania obudowy z membrana bierna. Co wy na to??

Skomentuj

za duza pojemnosc obudowy
                          jak juz pisalem - 2xGDN 17 SK na dol + GDWK PJ (mozesz wsadzic pod twoj front) i na gorze zostawiasz oryginalny glosnik dla wygladu

no tylko ze na zwrotnice poczekasz :P

Skomentuj

Czaruję...
                          X