Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GDN 25/?? - Dylemat, Pomoc w odróżnieniu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil GDN 25/?? - Dylemat, Pomoc w odróżnieniu

Witam posiadam takie głośniczki (wytargałem je z kolumn Sanyo sx800).

Wiem, iż są to głośniki Tonsila, tylko teraz mam dylemat czy są to GDN 25/60 czy może GDN 25/80. A może jeden jest taki a drugi taki? Proszę o pomoc ponieważ potrzebny jest mi dokładny ich model gdyż chce obliczyć wartości na zwrotnicę.

Pozdrawiam.

Robiąc zwrotnicę za pomocą kalkulatora nie ma znaczenia czy to wersja 60, czy 80 bo i tak wyjdzie jedna wielka kupa. Zwrotnice robi się wykonując pomiary za pomocą sprzętu pomiarowego.

Skomentuj

Tzn. co masz na myśli, że nie mam co mierzyć za pomocą programów komputerowych, jeśli tak to jak najlepiej mam to zrobić? Bo jak by co do tych głośników idą jeszcze GDM 10/60/2 i GDWT 9/80. Może jakiś pomysł na zwrotnice? Mimo wszystko nadal zależy mi na konkretnym modelu tych głośników.

Skomentuj

Kalkulatory do obliczania zwrotnic są bardzo kiepskie, na dodatek parametry głośnika podane przez producenta bardzo często różnią się od rzeczywistych parametrów głośnika. A jeśli chcesz w ten sposób zaprojektować zwrotnice do 3-way to na 99,999% nic ciekawego z tego nie wyjdzie. Ostatnio na forum był poruszany temat projektowania zwrotnic na podstawie danych producenta. Koleś, który to robił zarabiał na naiwności i niewiedzy klientów, a mianowicie projektował zwrotnice nie wykonując przy tym pomiarów. Jak się okazało po zmierzeniu takich zwrotnic wychodziły góry i doliny, a zestawy głośnikowe oparte na jego zwrotnicach grały czasem nawet tragicznie.
        Także jeśli chcesz mieć porządną zwrotnicę to albo złóż sobie sprzęt pomiarowy (jest to opisane w artach na forum) lub podeślij komuś głośniki, żeby wykonał za Ciebie zwrotnice.

Skomentuj

No ok. Ale załóżmy iż projektowaniem zwrotnicy nie chce uzyskać super brzmienia i głośnej muzyki, chciałbym po prostu rozdzielić tony między głośnikami, bo moim zdaniem te które były w tych kolumnach (podejrzewam fabryczne(po jednej cewce na głośnik i 2 kondensatory/ na zwrotnice)) moim zdaniem nie rozdzielają tonów tak jak bym chciał, np. moim zdaniem głośnik niskotonowy wytwarza zbyt wiele średnich tonów. Proszę o wyrozumiałość - nie jestem i nie uważam się za jakoś specjalnie obeznaną osobę.

Pozdrawiam.

Skomentuj

To kup uniwersalną zwrotnicę 3-D. Efekt będzie taki sam.

Skomentuj

A tak odpowiadając na zadane pytanie, to ten czarny to raczej 25/80, wyróżnia się szczegółem na środku magnesu:

http://www.da24.republika.pl/tonsil/.../2gdn25801.jpg

Co nie znaczy że ten drugi to nie jest 25/80 - widziałem 25/80 z i bez tego czegoś na środku, natomiast nie widziałem żeby jakikolwiek 25/60 to miał.

Skomentuj

Obie kolumny miały identyczne zwrotnice, a brzmieniem nie różniły się jakoś specjalnie, wiec skoro piszesz iż ten czarny to GDN 25/80 to chyba ten drugi to to samo. Dzięki wielkie :)

Skomentuj

Czaruję...
                X