Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wiele wątpliwośći.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wiele wątpliwośći.

Witajcie, chciał bym nieco odświeżyć swój wątek, ostatnio dość sporo czytałem, wiele się dowiedziałem nowych rzeczy.
    Mam suba 120l na stx 32-450 jak go budowałem to myślałem większy litraż, większy głośnik=lepiej ale tak nie jest.
    Może opiszę swoje wątpliwości a później dokładnie jak jest zbudowany sam sub.
    Mam wrażenie że jest on taki mało dynamiczny, słuchałem ostatnio kilku kupnych subów i mam wrażenie że np. moment w którym perkusista uderza w bęben jest bardzo ładnie odgrywany na tych subach, a u mnie ten dźwięk jest taki nieco ospały, taki trochę niewyraźny, taki zlewający się ze wszystkim innym, ciężko opisywać dzięki słowami...
    A o to zarys mojego suba,
    płyta wiórowa 10mm
    wzmak to mostek na tda 7294
    zasilacz to trafo na 12V wyciągnięte z upsa, bateria kondensatorów 22 000ľ na 16, połaczone 2 szergowo i do nich równolegle 10 000ľ na każdą gałąź napięcie nawet na piosence lil wayna lolipop waha się plus minus się sporo, ta piosenka uważam wykańcza każdy sub. Dałem 45hz na generatorze, i potrzymałem go tak przez chwilkę, napięcie spadło dość szybko do 50V czyli tyle ile wychodzi z transformatora, (2x25) jest też zastosowany dwojnik napięcia więc sam nie wiem czy to nie on tu np wadzi...
    http://www.youtube.com/watch?v=bYX0cx3zUh0
    Sub grał u mnie z tunelem Br teraz słucham go jako zamkniętej konstrukcji i moje odczucia są dość mierne po zatkaniu otworu br, basu po prostu jest mniej, jest cichszy, ośmielił bym się powiedzieć że jest nawet mniej dynamiczny... Sub jest wygłuszony, tylko 8milimetrową wełną na każdej ze ścian.

Powodem kiepskiej jakości dźwięku tego suba jest kiepsa jakość konstrukcji. Wszystko jest w zasadzie źle. Buda za duża + złe strojenie. Płyta wiórowa 10mm to jakieś nieporozumienie. Do takiego dużego głośnika to 22mm lub sklejane 2x18mm. Poza tym nie ma możliwości żeby taki kaszak jak mostek TDA to uciągnął. Musisz kupić coś na tranzystorach.

Skomentuj

Hmm poruszyłeś moim zdaniem świetną kwesitę.... dlaczego kaszak... co w tda jest złego, czym różni się wzmocniona amplituda przez tda a na elementach dyskretnych?
      Płyta wiórowa 10, faktycznie mało, bez dwóch zdań, lipa że to tak na pająka jest ale wydało mi się iż jest to najrozsądniejsza konstrukcja, bo od dołu są przyklejone elementy i przykręcone jeszcze jedną płytą do podłoża.
      A strojenie jakie jest skąd wiesz? przecież nie podałem długości br

Skomentuj

Pytasz czym się różni, odpowiadam: wydajnością prądową. Żeby taką dużą membranę kontrolować to potrzeba prądu i tyle. Do tego dochodzi twoje kombinowane zasilanie. Jakbyś miał normalne trafo 2x24V tak z 200W to może by było lepiej ale wątpię bo kolega ma stx gdn 27-150 i tadek ledwo go buja. Już głupi Holton na jednej parze radzi sobie o niebo lepiej. Przy 4 ohmowych głośnikach dużo lepiej sprawuje się połączenie równoległe TDA lub LM. Pytałeś skąd wiem, że strojenie złe.. zła buda = złe strojenie bo jedno wynika z drugiego. Doradzam ci albo zainwestować w nowy wzmacniacz albo jeśli koszty dla ciebie są za duże to kup tonsila gdn 20/80/2.

Skomentuj

Bo wzmocniona amplituda na dorej końcówce dyskretnej to SR na poziomie parędziesąt wolt, w TDA parunastu, tłumiene na poziomie parędziesiąt bądź ponad 100, w TDA nawet nie wiem :)
          Poza tym duży głośnik=duża masa=długa charakterystyka wdospadowa=równie długie wybrzmiewanie basu. Duży głośnik plus duża obudowa=niskiestrojenie+małe pomieszczenie=niedopasowane możliwości do warunków. Tylko nie pytaj skąd wiem jak nastroiłeś obudwę, bo duża obudowa i za wysokie strojenie to gorzj niż źle.
          Do małego pomieszczenia wcale nie potrzebujemy strasznie niskiego zejścia, bo i tak nie jesteśmy w stanie tego usłyszec. Małe sklepowe pierdziewki mają kikbas dostrojony tak, abyśmy mogli go usłyszec narządem słuchu. Przy tak dużym głośnku musiałbyś dostarczyc porządną moc, tak aby wytworzyc nazwijmy to "perturbacje ciśnienia powietrza". Usłyszysz to jednak bardziej brzuchem niż uchem.
          Wiadomą rzeczą jest, aby usłyszec niskie zejśce odległoś ścian musi byc odpowiednio duża, wynika ona z długości fali i prędkości dźwięku. 50Hz to prawie 7m, a ile ma twój pokój?

A tego trochę nie rozumiem
          Zamieszczone przez pietro54
          zasilacz to trafo na 12V wyciągnięte z upsa,
          napięcie spadło dość szybko do 50V czyli tyle ile wychodzi z transformatora, (2x25)

Skomentuj

Czy SR to oddzielenie tzw szumów od sygnału?
            Tłumienie.. nie wiem co to jest prawdę mówiąc...
            Z wielkością tego głośnika naprawdę wyszedłem jak Zabłocki na mydle...
            Jak policzyłeś że 7m...?
            szukałem tego wzoru ale wszystko co znalazłem to jedynie na obliczanie długości anteny...
            Czy jest jakiś mega tani sposób na poprawienie tego mojego suba? Bo przyznam że kasy ani na wymianę głośnika ani na wymianę wzmaka już po prostu nie mam... Jeżeli nie uda mi się nic wymyślić, to po prostu tak już zostanie:(
            "perturbacje ciśnienia" to ja czuję ale jak odejdę od niego na jakieś 4metry, właściwie to podchodzę do przeciwległej ściany i siadam na parapecie, głowę oddaloną mam od suba o jakieś 4metry, i wyraźnie też czuje zmiany ciśnienia w płucach...
            Chyba najlepszym dla mnie rozwiązaniem było by pożyczyć od kogoś od kogoś wzmacniacz taki ze 300w i posłuchać jak to gra tylko na innym wzmaku...

Sekcja zasilania wygląda tak że jest trafo od upsa a za nim dwójnik napięcia na plus a na minus jest też dwojnik tylko że diody są w nim odwrócone. Wydaje mi się że to nie zasilanie a same tda nie mają takiego powera, bo nawet jak układ gra troszkę ciszej to ten basik nie jest taki wyraźny.

Skomentuj

Wsadz cos do obudowy - butelki z woda, cukier czy chocby jakis worek z piaskiem. Gabka nie zajmie miejsca.

NIe pamietam do jakiej budy powinno sie wsadzac ta 32 ale podejrzewam ze z polowe mniej... w win isd sobie sprawdz strojenie, posluchaj na roznych, jak masz zanisko zestrojone to moze slabo kopac.

Co do zasilacza - nigdy nie spotkalem sie z takim rozwiazaniem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                Wsadz cos do obudowy - butelki z woda, cukier czy chocby jakis worek z piaskiem. Gabka nie zajmie miejsca.
                Lepiej wsadz do tej budy drugi taki glosnik. Choc STX-y zawsze byly mulowate wiec cudow nie bedzie. Wymiana glosnika na jakis twardszy ala estradowy dala by wiecej wykopu.

Sub grał u mnie z tunelem Br teraz słucham go jako zamkniętej konstrukcji i moje odczucia są dość mierne po zatkaniu otworu br, basu po prostu jest mniej, jest cichszy, ośmielił bym się powiedzieć że jest nawet mniej dynamiczny...
                Wszystko sie zgadza takie efekty daje zamkniecie tunelu b-r.

Wzmacniacz to osobna sprawa, za duzo mocy na tym TDA nie osiagasz do wykozystania pelnych mozliwosci glosnika przydalby sie mocniejszy wzmacniacz.

Skomentuj

chyba właśnie o ten wykop chodzi... bo byłem dziś w elektrowordzie udało mi sie zmolestować sprzedawce i słuchałem 4innych subów... moim zdaniem najlepiej grał sub firmy w sumie krzak bo maudio pod tytułem sub 8 miał niby 200w faktycznie jak byłem niedaleko czuć było że ten bas jest taki wyraźniejszy, nie zlewa się z innymi dzwiękami, natomiast uważam że mój bardziej wichrował mi powietrze w płucach... więc myślę że on mógł nie mieć tych 200w... pokombinuję z baniakami wody w środku, zobaczę jaka jest różnica jak mu z połowę przestrzeni zabiorę...

Skomentuj

pietro54, mogl miec 200W. Nie zawsze wieksza moc = glosniej/wieksze cisnienie.

Skomentuj

Czy SR to oddzielenie tzw szumów od sygnału?
                      Tłumienie.. nie wiem co to jest prawdę mówiąc...
                      Z wielkością tego głośnika naprawdę wyszedłem jak Zabłocki na mydle...
                      Jak policzyłeś że 7m...?
                      szukałem tego wzoru ale wszystko co znalazłem to jedynie na obliczanie długości anteny...
                      y

1. Slow Rate to szybkość narastania sygnału. Z basem może wiele wspólnego nie ma, ale jak będziesz robić wzmacniacz pełnopasmowy i owszem
                      2. Współczynik tłumienia to po prostu impedancja wyjściowa wzmacniacza. Im impedancja mniejsza tym wsp. tłumienia większy. Pomaga on "wygasić" głośnik kiedy sygnał już się skończył, a głośnik dalej rezonuje.
                      3. Długość fali to nic innego jak stosuek prędkości fali do częstotliwości więc
                      L(50Hz)=340/50

Też uważam, że powinieneś przede wszystkim ograniczyć pojemność, i rzecz jasna dobrać odpowiednio długą rurkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Tasior
                        Zamieszczone przez januss73
                        1. Slow Rate
                        Slew.
                        Noga jestem z angielskiego :)

Skomentuj

Czyli tak naprawdę jedynym zastosowaniem dla tego mojego suba w tej chwili są jakieś imprezy okolicznościowe, gdzieś na znacznie większą powierzchnie niż mój pokoj 16m^2
                          Dzięki za rady, przy następnej konstrukcji postaram się o tym pamiętać.

[ Dodano: 2009-10-27, 10:31 ]
                          A mam jeszcze jedno pytanko, czy powodem kiepskiej pracy wzmacniacza może być kiepska stabilizacja napięcia?
                          to znaczy mam 81VDC na kondensatorach między plusem a minusem i ok 170VAC ;/

Skomentuj

Czaruję...
                          X