Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanko o zwrotnice, lub dobór głośników.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanko o zwrotnice, lub dobór głośników.

Siemanko, mam pytanie, jest projekt zwrotnicy do bardzo budżetowych 2 dróg z lepszej klasy wysokotonówką (a średni klasy np: GDN-14-100-8-SCX albo czy nadawały by sie np te głośniki na takie monitory)? Słucham głównie jazz funku i starszego hip hopu, chce sobie zrobić jakieś tanie monitorki i może jakiś mały sub na tonsilu GDN 20/40 pod biurko. Jakieś propozycje? Wzmacniacz - Uniamp z pre lampowym. Chce wydać na monitorki <500 zł nie licząc obudów.

W sumie zamiast suba widziały by mi się takie większe monitorki z np: GDN-17-140-8-SCX na dole, a usher UA025-10 albo UA025C-10 nad nim na boku... Która opcja lepsza? (jestem osłuchany dość trochę, ushery dla mnie biją vify i seasy a z tańszych średniotonowych też mi sie scx'y bardzo podobały zawsze. Odrazu pytanie kto by się podjął zaprojektowania zwrotki, albo do kogo mógłbym się zwrócić :P?

przejrzyj sobie to poc co sa zwrotnice najpierw moze cos Ci wpadnie w oko:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=4530&start=0

Albo projekty gotowe z pomiarami:)
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=14079

Skomentuj

Przeglądałem, właśnie, ale nie ma nic co by mi brzemieniem pasowało za taką kase... kieruje sie raczej w strone chęci zaprojektowania własnej... kumpel ma jig'a więc nie będzie najgorzej. W sumie po rozważeniu wszystkich za i przeciw to jednak 2 monitorki i sub to lepsze rozwiązanie bo wieczór mogę suba wyłączyć i słuchać sobie bez denerwowania współ lokatorów. Właściwie mam dwa ARZt'y, może by sie udało połączyć z którymś z tych usherów (chory pomysł w sumie :P, ale tak z ciekawości zapytam co wy na to).

Skomentuj

srednio mi tu arz pasuja... :???: za 500zl zlozysz dobre monitorki, napewno poleca Ci ktorzy sluchali juz tonsila 15 40 5 i vifke dx25 na gore.. Ja smialo moge polecic 15AKX stxa i DX25 na gore

Skomentuj

Nielubie brzemienia DX25, przez 2 lata mnie już męczy. Jestem osłuchany i nie zmieniam kolumn na lepsze tak jak większość, tylko chce coś małego coby można koło kompa postawić. Co by tu do tych usherów przypasować?

Skomentuj

Maniura_pl, na poczatku to zapomnij o subie na tym tosilu - nie oplaca sie
            Zamieszczone przez Maniura_pl
            Nielubie brzemienia DX25, przez 2 lata mnie już męczy
            a to szkoda bo kolega z forum sprzedaje GDN 16/50/6 + DX + zwrotnice :P

a co do zwrotnic to zaden z doswiadczonych forumowiczow nie ma czasu - pora dac szanse mlodym

Skomentuj

W sumie z lekką pomocą też powinienem sobie poradzić z zaprojektowaniem... Ktoś chętny :P? Paweł, co myślisz o połączeniu któregoś z tych dwóch usherów(który by się lepiej nadawał?) z 14-100-8-SCX ?

Skomentuj

W sumie z lekką pomocą też powinienem sobie poradzić z zaprojektowaniem... Ktoś chętny
                powodzenia
                ja bez tygodnia wolnego czasu za to sie nie zabieram a mam wiecej sprzetu niz ty :P

Paweł, co myślisz o połączeniu któregoś z tych dwóch usherów(który by się lepiej nadawał?) z 14-100-8-SCX ?
                jezeli ci pasuje brzmienie to lacz
                jak widac PJtka cieka jest dosc wysoko wiec problemow nawet nie bedzie z laczeniem z 19mm kopolka

Skomentuj

Dobra, głośniki zamówione, jig wyporzyczony a płyty czekają, padło na UA025-10 i 14-100-8-SCX. Jaki charakter miałby mały sub na seleniumie 6W4P albo 10CV4 i czym by to napędzić(chodzi mi o mocne twarde kopyto pod biurkiem :P)?

Skomentuj

jak widac PJtka cieka jest dosc wysoko wiec problemow nawet nie bedzie z laczeniem z 19mm kopolka
                    To że tak jest zrobione nie znaczy przecież od razu, że to optymalne rozwiązanie. ARN z PJką też jest stosunkowo wysoko odcięty, a jak to gra? Sam zresztą bardzo dobrze wiesz - mało dynamicznie, z anemicznym, mało wyrazistym środkiem. Takie tanie midwoofery, żeby dobrze zagrały potrzebują dobrej kopułki, którą można nisko uciąć.

Skomentuj

Caleb, primo - u ciebie PJtka cieta jest 3 rzedem wiec wysoko yoshi raczej jej nie filtrowal...
                      secundo - mimo ze SCXowi sporo jeszcze brakuje do idealu to i tak gra duuuzo lepiej srednica niz ARN 150 :lol:

no ale to nie zmienia faktu ze sama dobra kopolka przenosi caly zestaw conajmniej o polke wyzej

Skomentuj

To super, Ja właśnie z takiego założenia wychodziłem, żeby było tanio i przyjemnie...
                        Słyszał ktoś, jakiegoś suba, na czymś pokroju seleniuma 10CV4?

Skomentuj

Czaruję...
                        X