Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy już najwyższy czas się leczyć czy to normalnezjawisko?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy już najwyższy czas się leczyć czy to normalnezjawisko?

Witam dziś eksperymentowałem troszkę z subem w moim systemie którego mam podłączonego do wyjścia wysokonapięciowego we wzmaku pod wyjście B a kolumienki pod wyjście A tak że mogę sobię przełączać czy sub ma grać czy same monitorki i tu mi się coś zaczęło dziać z moją psychiką bo coś mi się wydawało że jak gra sub to jakość dźwięku w monitorach się pogarsza. Więc dla pewności że to tylko omam wyłączyłem suba z sieci i znowu przełanczałem najpierw wyjście A a potem A i B i znowu to samo wrażenie że gorzej gra jak są włączone oba wyjścia. Żeby być pewnym że to nie choroba (audiofilia ) poprosiłem moją żonkę żeby popstrykała mi a ja usiadłem tyłem żeby nie wiedzieć jakie jest wyjście i tu ku mojemu zaskoczeniu po 30s słuchania bez problemu odgadłem jak jest ustawiony selektor po prostu na samym wyjściu A grało inaczej głębia i te smaczki była wyraźniejsza.
    Dla eksperymentu zamieniliśmy się miejscami z żonką i tu największe zdziwienie też stwierdziła że w tym momencie gra lepiej a to było właśnie wyjście A.

Proszę o wypowiedź czy ktoś z was robił już taki test , a jeśli nie to niech spróbuje i się wypowie. Co powoduje pogorszenie dzwięku na obydwóch wyjścach?

Co to za wzmacniacz? Selektor zwykły obrotowy, czy na przekaźnikach?

Skomentuj

toma085, Moim zdaniem powinenłeś mieć suba podłączonego pod wejście A razem z monitorkami.Przecież włączając równocześnie wejście A i B dzielisz sygnał z jednych koncówek na dwa.Prawdopodobnie dochodzi do dzielenia rezystancji wyjściowej.Odłącz suba od wzmacniacza i sprawdz jeszcze raz......

Skomentuj

Mam w opisie Denon PMA 860, chyba na przekaźnikach bo słychać jak pstrykają jak się przełącza a poza tym są w środku koło wyjść dwa to na pewno te.

Skomentuj

Zamieszczone przez SoundStarStudio
          toma085, Moim zdaniem powinenłeś mieć suba podłączonego pod wejście A razem z monitorkami.Przecież włączając równocześnie wejście A i B dzielisz sygnał z jednych koncówek na dwa
          A powiedz mi jaka jest różnica w takim podłączeniu? żadna.

Skomentuj

Po zalaczeniu A+B czyli kolumn i suba koncowka mocy obciazona jest dodatkowym kablem (pojemnosc) idacym do suba i jego impedancja wejsciowa (tu duzo zalezy od wejscie hi-in). Widocznie koncowka jest na tyle kiepska ze jest na to wrazliwa.

Ja bym najpierw zajal sie wejsciem hi-in w subie, napisz co to za sub?

Posluchaj roznicy, przy podlaczonym samym kablu od suba (odlacz go od wejscie hi-in) a potem przy podlaczeniu hi-in tylko do jednego kanalu.

Skomentuj

marian, poco ten twój post wogóle???.irek, ci już wyjaśnił o co chodzi.I dalej mówisz że nie ma róznicy???.

Skomentuj

irek, Sub to intertechnik MDS10" Multidrive podpięty pod wzmak NO Name (pisaliśmy już o nim) jest na 4 tranach Toshiby oddaje około 150W(bynajmniej tak napisali na nim)
                Może rzeczywiście to wina wejścia wysokonapięciowego w panelu może warto by było wyprowadzić ze wzmacniacza wyjście na suba normalne nisko napięciowe i podłączyć przez chinch co o tym myślicie mam gdzieś schemat jak zrobić takie wyjście ale czy to nie zaowocuje w ten sam sposób.

A jaka może być przyczyna że słuchać lekki brum z odległości około 70cm w głośniku a gdy dotknę potencjimetra palcem to ustaje całkowicie.

Skomentuj

Czaruję...
                X