Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Podłogówki na seas L18rnx/p i ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Podłogówki na seas L18rnx/p i ?

Witam wszystkich forumowiczów.
    Jakiś czas temu przypadkowo zajżałem na to forum , potem zacząłem trochę czytać w tym temacie i bardzo mnie to zainspirowało to stworzenia własnego projektu. Początkowo zdecydowałem sie na budowę kolumn 3 WAY na przetwornikach rodzimej produkcji Tonsil, jednak czym więcej przeczytałem, to zrezygnowałem z tych głośników. Tylko że teraz po przeglądaniu licznych projektów zrobił mi sie mętlik w głowie.

W kwestii konstrukcji kolumn jestem amatorem (coś tam kiedyś zkleciłem).
    Dlatego też proszę Szanownych Forumowiczów o pomoc.

Moja propozycja to:
    SEAS - L18RNX/P
    SEAS - 27TDFC

Mają to być kolumny podłogowe,pokój 25m/2,słucham różnych gatunków muzyki,oprócz klasyki.
    Oczekuję aby kolumny grały przestrzennym ciepłym,w miarę szczegółowym nie męczącym dźwiękiem,potrafiły zagrać mocnym, głębokim, dobrze kontrolowanym basem.
    Narazie napędzane były by ONKYO TX-SR 501E.

Nieznalazłem takiego zestawienie tych głośników, dlatego proszę o radę.
    Z góry dziękuję wszystkim za wszelka pomoc.

UWAGI MODERATORA
    wmboss, a umiesz czytac regulamin dzialow? tutaj zamieszczmy tylko GOTOWE KONSTRUKCJE
    przenosze...

[ Dodano: 2009-10-25, 17:23 ]
    http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html
    http://www.zaphaudio.com/SR71.html
    http://www.humblehomemadehifi.com/DD8-MkII.html

Skomentuj

Qba Chrobry to podobna kolumna o jakiej myślałem, ale odnośnie konstrukcji żadnych danych.

Pawel S. Przejżałem podane linki i wydaje mi sie ze spróbuje konstrukcji:
      DD8-MkII, tylko zamiast wysokotonowego 27TBFC/G wstawię 27TDFC.

Tylko czy pod tą zwrotnicą z DD8-MkII wysokotonowy 27TDFC dobrze zagra???
      Parametry obu są podobne (jak dlamnie) no ale jestem zielony w tej kwestii.

Pojemność obudowy 24 litry , 35Hz
      BR - Monacora 45TR
      Czy dobrze myślę :?:

Skomentuj

A po co tak kombinować i przerabiać projekt?

Skomentuj

jeżeli:
          parametry TS,
          wykres impedancji
          wykres charakterystyki
          są takie same to możesz śmiało zamienić głośniki, moze się różnią w brzmieniu. Ale czy na plus czy minus to jest pytanie. Ogólnie
          :arrow:
          Zamieszczone przez kombo
          A po co tak kombinować i przerabiać projekt?
          :smile:

Skomentuj

wmboss,
            Gdybyś dobrze się przyjrzał kolumnom Qba Chrobry2 to byś zauważył, że w nich pracuje L18RCY/P a nie L18RNX. Ten drugi średnio się nadaje do dużych objętości - spójrz na wszelkie konstrukcje jakie na nim powstały: kolumny podstawkowe o objętościach 14-16 litrów - nawet Qba ten głośnik stosuje w zestawach Sobieski a nie Chrobry - dlaczego?.
            Na wyżej wymienionej stronie http://www.humblehomemadehifi.com/DD8-MkII.html autor sugeruje, że L18RNX będzie pracował w 24 litrach - pewnie będzie tylko nie napisal co sie dzieje z odpowiedzią impulsową tego głośnika, co się dzieje z basem (przeciąganie itp.) brak wykresów, a jak widzisz sam zbudował podstawkową konstrukcję o małej objętości - dlaczego?.

Skomentuj

tutaj máš zwrotke,s glošnikem 1224. sam na niej pro mně robil Tony Gee.14-18l max.

drát 1,25mm

Skomentuj

ZAKK, robisz monitory? czy podłogowe? jaki wysokotonowy? taki jak w schemacie?

Skomentuj

glošniki jak ve schematě. kolumny DD8-MKII nowá werzia.

Skomentuj

Chyba sie na to zdecyduje, prośba jesli ktoś mógłby zrobić symulację na 20 litrów w Workschopie, byłbym bardzo wdzięczny.
                    Ja niestety jutro jadę do kraju i zostawiam komputer w pracy, a w domu 3 kompy i wszystkie kuleją.
                    Zakk THX

Skomentuj

Czaruję...
                    X