Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

jaki litraz do ew 100?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

jaki litraz do ew 100?

witam :) od dawa lezy mi na szafie alphard ew 100. ostatnio chcialem go podarowac kumplowi lecz on zapytal czy nie zrobie mu do niego obudowy. i tu pojawia sie problem :) nie wiem jaki litraz dac optymalny, sklanial bym sie raczej do obudowy zamnknietej. dodam ze "to cos" bedzie sluzylo jako pseudo sub pod jakims radmorem :twisted: :mrgreen:

stawiam, że było o nim już. Sprawdź poszukaj, u nas i na google.

Skomentuj

szukalem wlasnie i znalazlem tylko jedna informacje zeby wsadzic w 20 litrow closed, ale mi sie wydaje cos za malo jak na 10 cali :P
      tutaj troche parametrow, na pewno w 100% prawdziwe nie sa ale zawsze to jakis punkt zaczepienia :lol:

Impedancja [ohm]: 8
      Pasmo przenoszenia [Hz]: 36 - 5000
      SPL [dB]: 90
      X-max [mm]: 3,5
      Fs [Hz]: 36
      Qts: 0,65
      Qms: 3,69
      Qes: 0,90
      Vas [L]: 63

a wiec slucham waszych opinii :)

Skomentuj

wysoki Qts, na pewno obudowa closed.
        Ja nie wiem jaki litraż ale znana jest świetna metoda.

Zrób obudowę szczelną 40L i sprawdzaj sobie czy gra w niej tak jak ci się podoba. Jak nie to wsadź do środka np: butle 5l z wodą, żeby zmniejszyć objętość. Lub byle co innego i byle w jaki inny sposób zmniejsz litraż i znowu sprawdź czy ci się podoba bas.

Zwrotnicę też musisz mieć, bo panelu (wzmacniacza) raczej nie opłaca się kupować dla tego złoma. Czyli pasywny to będzie.

Chyba że nie chcesz z niego suba robić. Ale jak obudowę znaleźć już wiesz :)

[ Dodano: 2009-10-27, 15:50 ]
        nie zapomnij o wytłumianiu, z lub bez, to też eksperymentalnie.

Skomentuj

Czaruję...
        X