Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Szerokopasmowy Monacor SPH-30X/8 jako głośniki efektowe

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szerokopasmowy Monacor SPH-30X/8 jako głośniki efektowe

Mam do was szybkie pytanko o sens zastosowania szerokopasmowych Monacorów do tylnych kolumn efektowych - bawić się w to w sumie niskim kosztem czy czy jednak 2 drogi żeby wszelkie świsty były lepiej słyszalne?
    http://allegro.pl/item765128670_mona...nd_hi_end.html

Ewentualnie jaki raczej niedrogi głośnik wysokotonowy na tył do grania z XT19? No chyba że nowe STX'y będąwarte pozbycia się KEP'ów to zrobi się 5.1.
    ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Zapewne pamiętasz, że najlepiej kino domowe robić na tych samych głośnikach dla zachowania tej samej charakterystyki. Generalnie nie jestem już za robieniem mixa głośników w kinie, bo teraz właśnie "jadę" na zestawie 5.0 z różnymi głośnikami na każdej sekcji(front, center i surround). Powiem szczerze, że słychać wyraźnie różnice w brzmieniach. Jeśli ten zestaw na KEP'ie, który teraz robisz ma służyć do słuchania wyłącznie muzyki, to raczej próbowałbym zrobić oddzielny zestaw 5.1 czy 5.0. Te monacory wydają mi się wydaniem niepotrzebnie pieniędzy.

Skomentuj

No tak właśnie sądzę, że mieszanie może popsuć cały efekt, tylko ciężko będzie skompletować tyły na XT19 :/ Nowe są cholernie drogie, a używanych brak.

Poczekam więc na opinie o AWX'ach i może zrobię od nowa od razu 5.1.

Skomentuj

no ale zeby graly awx`y lepiej od kepa troszke srednio mi sie wierzyc chce:)

fajnie jakby powstala 13-15 awxa:P

Skomentuj

Jakby się pojawiły gdzieśXT19 "luzem" to bym kupił żeby KEP'y zostawić bo potrafią szybciutkim i dość głębokim basem pociągnąć. Chyba żeby mieniać je na jakieś Seas'y czy co...

Skomentuj

fajnie jakby powstala 13-15 awxa:P
            Przeciez 18AWX ma tylko wielki kosz. Sd tego glosnika wcale nie jest takie duze :) 18AWX "straszy" wielkoscia ale tak naprawde membrana nie jest duza, dzieki temu glosnik zapedza sie w naprawde dalekie rejony nawet 8khz. Wiec zrobienie 15cm byloby raczej bez sensu. Predzej zyczylbym sobie jakies szerokopasmowki 10 12cm w oparciu o budowe AWX :) Takiego glosnika brakuje w ofercie STX

Skomentuj

spory kosz czyli można ładnie "ukryć" całkiem pojemne skrzynki monitorów na nich. ciekawe jak się ma 2drogi na AWX do 3 drożnych F200.

Skomentuj

Czaruję...
              X