Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny estradowe do (troszke ponad) 1000zł. Proszę o pomoc.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tak mam uraz

Skomentuj

Odpisalem na PW, ale zeby bylo tez jasne wrzuce tutaj fotki. W sumie zalozeniem przy budowie moich paczek bylo to zeby zrobic 2way (czyli tanio) ktory zagra glosno, dobrze, i z basem. Najlepsza opcja to byl glosnik 15" na dol ktory niestety z racji rozmiaru ma pewne braki na srednicy w porownaniu do mniejszych glosnikow. Wybralem alpharda poniewaz jest solidnie zbudowany i cieszyl sie opinia lepiej przetwarzajacego srednice niz 15" STX. (Tak jak koledzy mowia ten stx jest raczej do suba) Niemniej jest to akceptowalne i daje rade. Zestaw do wlasnych potrzeb mozna dostosowac zmieniajac tlumiki na driver. U mnie jest lekko glosniejszy i dotychczas sie to sprawdzalo. Wiadomo ze za te kase ma sie zestaw ktory gra, w miare poprawnie gra, ale nie ma co oczekiwac cudow. OD cudow sa glosniki ktore kosztuja wiecej niz tutaj jedna paczka.

Fota z lampa blyskowa zeby glosniki przeswitywaly spod kraty

Czesc elementow zwrotnic (nie wszystko to do tych paczek:P).. zwrotka jest to filtr 3 rzedu na seleniuma liczony programem visatona, bo filtrowanie cewka alpharda niewiele zmienialo za to zmniejszal sie SPL.

Zwrota bez zamontowanego tlumika

Skomentuj

Napisałem na PW odpowiedź i myślę że się dogadamy

Aha a zapomniałem jeszcze zapytać czy masz przy tych kolumnach gniazda pod statyw?

Skomentuj

Nie, nie ma gniazd pod statyw. Do 15" to troche spore paczki i ja zawsze stawialem je po prostu na scenie lub na ziemi na jakims podwyzszeniu. Gniazda ew mozna zamontowac dodatkowo.

Skomentuj

Wiem że trochę minęło, ale chciałbym poinformować jak się moja przygoda zakończyła

Głośnik STX'a mi sie spalił, ale dałem do regeneracji i okazało się że on nie ma 500W tylko 60W.

Cewka w STX GDE-32-500-8-SE jest od GDN 32-60, wiec STX poprostu wkręcił klientów.

Kolumny z STX'a poszły na odsłuch pod powermixer Azusy PMX-6s (ona ich nie spali :) )

A zakupiłem dwie kolumienki: img Stage Line PAB-15HQ

Nówki od autoryzowanego dilera, i nawet dostałem rabat (za co dziękuje :) )

No to na tyle POZDRO

Skomentuj

500W to on może nie ma ale nie uwierzę że ma 60W. Kto niby ci to sprawdził?

Skomentuj

Moge ci wysłać foty cewki spalonej.

Cewka jest od GDN-...-60 (głośnika 60W)

Skomentuj

Ochara, i myslisz ze taka sama cewka w roznych warunkach (glosnikach) przyjmie tyle samo mocy zanim sie spali? Jak jest lepsze chlodzenie to wytrzyma wieksza moc itp.

Skomentuj

Ochara ja miałem ale odwrotną sytuację z tym, że nie spaliłem tych Stage Line PAB-15HQ
                    lecz coś zaczęło w nich brzęczeć i oddałem sprzedawcy. Kupiłem STX PA-600 i jestem bardzo zadowolony z jakości dźwięku. Te Stage Line PAB-15HQ mają wysokie takie, że męczą na dłuższą chwilę a STX a driver jest super. Teraz PA 600 zasilam LX800 więc dostają średnio po 400 na jedną i już mają ponad 20 imprezek za sobą.
                    Najważniejsze to to że STX są około 2 razy głośniejsze no i lepsza jakość.

p.s. kto Ci zrobił pomiar mocy cewki spalonej? Musiał to być szaman wizjoner gdyż nie istnieje żadna metoda na taki pomiar gdyż moc głośnika określa kilknaście prarametrów a nie tylko cewka więc musiałbyć to amator do n-tej potęgi :lol: :lol: :lol:

Skomentuj

Pewnie "elektronik" puscil stale przez cewke i zrobil z niej grzalke hahaha:P...

Ochara, znalezles sposob jak zmarnowac kase niepotrzebnie :) trzeba bylo wziasc te STXy o ktorych pisze kolega jesli juz nie chciales dobrych paczek ode mnie :)

Te "stageliny"
                      SPL 94dB
                      MOC 150W ...
                      Te parametry w polaczeniu z 15" glosnikiem sa conajmniej smieszne :)
                      Cuz tak 300zl mozna by dac za sztuke jesli maja w miare kulturalna barwe

Skomentuj

Czaruję...
                      X