Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

co z tym gratem zrobić:)?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co z tym gratem zrobić:)?

Od dłuższego jestem posiadaczem suba Magnat Sub 200A, który kupiłem okazyjnie używany bardzo tanio . Sprzęt mało użytkowany i niezbyt mocno katowany, obudowa w świetnym stanie- tylko mały problem- gra to co najwyżej bardzo przeciętnie. BR z tyłu nie ułatwia ustawiania go w pokoju:), ponadto mimo usilnych zabiegów z regulacją sub bardziej buczy i huczy a nie gra. Kupując go nawet mi się podobał dźwięk, teraz mnie już męczy.
    Nie wiem, czy panel jest na tyle dobry, i czy nie wrzucić tam jakiejś lepszej 20stki zachowując obudowę i panel, czy może zrobić nowe skrzynki do nowego głośnika zachowując ów panel. Trzecim wyjściem jest opchnięcie tegoż ustrojstwa na Alledrogo.pl jakiemuś osobnikowi i konstrukcja suba od podstaw. Orientuje się ktoś z was w tej konstrukcji. Czy mój pomysł z wykorzystaniem panelu od tego suba ma sens? I oczywiście propozycje co do przetwornika, jaki można by zastosować by osiągnąć efekt szybszego, może nie bardzo nisko schodzącego basu mile widziane.
    Wklejam link do przykładowej aukcji z takim subem:

http://www.allegro.pl/item790187910_..._hit_cena.html

nowy sub za drogi nie jest wiec drogo go nie sprzedasz...
    lepiej go rozkrec i zobacz co tam w panelu siedzi

Skomentuj

Takoż tez zrobię. Zrobię foto jego bebechów to może ktoś coś więcej powie. Najbardziej ciekawi mnie właśnie wartość tego panelu, czy nada się do jakiejś konstrukcji na lepszym niż ten fabryczny magnat głośniku.

Skomentuj

podaj dokladna srednice glosniczka i wymiary wewnetrzne obudowy, jak bedzie w miare elektronika to sie wstawi nowy glosnik i powinno grac :wink:

Skomentuj

Kosz głośnika ma dokładnie 20cm średnicy, choć dla pewności dziś to jeszcze sprawdzę.

Wymiary zewnętrzne :
          Wysokość :365 mm, Szerokość : 265 mm, Głębokość : 345 mm.
          Z tego co pamiętam sub jest z 16mm płyty zrobiony więc należałoby odjąć odpowiednie wartości, co daje nam:
          wys- 333mm szer- 233mm gł- 313mm
          czyli litraż to niecałe 25l, przy czym trzeba odjąć objętość bebechów na panelu.

Co tam siedzi sprawdzę dziś i napiszę, byłoby dobrze, gdyby dało radę coś jeszcze z tego panelu wycisnąć w połączeniu z lepszym głośnikiem 20cm.

Skomentuj

no to jak koncowka jest w miare to znowu wielkiego litrazu nie mamy wiec mds08 jesli masz 250zl... :wink:

Skomentuj

Obudowa jak wiadomo problemem nie jest- materiału mam od cholery i jeszcze trochę, coraz bardziej podoba mi się zabawa w DIY i spokojnie bym mógł sobie skrzynki sklepać. No nic, sprawdzę dziś ten panel i wtedy coś więcej będzie można powiedzieć.

Skomentuj

no to pytanie czy nie lepiej sprzedac tego suba i kupic nowego panela jesli moglbys bude od nowa budowac...

Skomentuj

Spróbuj na początek wsadzić do obudowy coś co zmniejszy jej objętość o 5-10litrów i zatkać otwór br. Może zagra ciszej i z gorszym zejściem, ale za to z lepszą kontrolą. Można popróbować z materiałem tłumiącym przy maksymalnym ograniczeniu litrażu.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                    no to pytanie czy nie lepiej sprzedac tego suba i kupic nowego panela jesli moglbys bude od nowa budowac...
                    to jeden z rozważanych wariantów:) myślę że 200zł i raczej nie więcej z tego będzie, więc na panel nie starczy. Budę zbudować mogę i problemu z tym nie będzie, tylko zastanawiam się, czy nie wyciśnie się coś z tego obecnego panelu przy użyciu lepszego przetwornika? To musiałoby być coś, co nie wymaga małej elektrowni do napędzenia i nie jest narzędziem do niszczenia ścian. Jak pisałem, wybieram w tym momencie szybkość basu kosztem zejścia, mój pokój ma 18m2 więc bóg wie czego tam wstawiać nie potrzebuję.
                    Spróbuję też ze zmniejszeniem objętości i zatkaniem BR.

Skomentuj

Fajnie by bylo zobaczyc co tam siedzi w srodku, moze wzmacniacz jest niczego sobie, i mozna by bylo porpsotu kupic jakis lpeszy glosnik, z obudowa mowisz ze nie bedziesz mial problemu :)) i taki MDS08 dlaczego nie tym bardziej ze chyba jest on wersja 4 Ohm

Sprawdz co tam za wzmak siedzi sam jestem ciekaw :)

Skomentuj

Głośnik ma dokładnie 21,5cm, ten, co siedzi obecnie ma oznaczenie na magnesie 4ohm 30W.
                        Poniżej zdjęcia z "rozbieranej" sesji subwoofera:

może ktoś kumaty coś z tego wywnioskuje. Mam sprzęt narazie rozebrany więc jeśli będą pytania to mogę coś jeszcze podejrzeć.

Skomentuj

marjano82 to moze sprzedaj suba i kup lepsze dwie drogi zobaczymy jak z AWXami bedzie a mysle ze ciekawie:)

Na panelu widać że na 99% jest to TDA 7294:) SPrzedaj suba za te 200kilka złotych i to samo za stowke możesz wziąć ode mnie :razz:

Skomentuj

A po czorta mi coś, co już mam:) Sub raczej zostawię jaki jest- chyba bez sensu tracić kasę na ulepszanie tej konstrukcji. I pewnie głośników pod ten panel, tak by je uciągnął lepszych za wiele nie znajdę, które dałyby jakościowy skok. Chyba że się mylę. Myślę że sub pójdzie na aukcję w chwili, kiedy zacznę robić podłogowce. Będzie na dobry początek. :)

[ Dodano: 2009-11-13, 10:30 ]
                            Ponawiam pytanie, czy TDA 7294, czyli to, co obecnie siedzi w tym subie pozwoli na wykonanie konstrukcji lepszej, niż pierwotna wersja fabryczna Magnat SUB 200? Może STX GDN-22-140-8-SCX? Warto dać te niecałe 100 zł za niego? Z tym że, jeśli miałoby to grać bucząc i jednostajnie dudniąc to się nie pisze:) Obudowy oczywiście wykonam we własnym zakresie, materiału jest pod dostatkiem.

Skomentuj

Czaruję...
                            X