Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ma ktoś z Was pomierzonego STXa 14 SCX?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ma ktoś z Was pomierzonego STXa 14 SCX?

Jak w temacie - o pomierzone parametry STXa 14 SCX - pytam, gdyż głośnik grał u mnie parę dni w obudowie BR 10l @ 55Hz i bas był dziwny, podbity. Dzisiaj go wyjąłem, pomierzyłem JIGiem i wyszło mi zupełnie coś innego niż deklaruje producent, a mianowicie (dane ze strony STX / mój pomiar):
    Fs: 52 / 63,5 Hz
    VAS: 17 / 10,3 litra
    Qts: 0,39 / 0,675
    Qms: 1,13 / 2,195
    Qes: 0,61 / 0,975

i tak się zastanawiam czy parametry aż tak się różnią, czy mój JIG znowu oszukuje :)

Poczekaj aż głośnik się wygrzeje. Czasem potrzeba na to kilkanaście godzin grania.

Skomentuj

Mam monitorki na tym głośniku. Objętość i strojenie prawie tak samo i też dziwnie grał na początku ale tak jak pisze bart210, po dłuższym pograniu wszystko się poprawia. Swoja drogą, zawsze myślałem, że całe to wygrzewanie się głośnika to taka trochę "audiofilska ściema" ale przekonałem się (nie tylko na tym SCX'ie), że to faktycznie działa.

Skomentuj

Głośnik grał już kilkadziesiąt godzin, stąd moje zdziwienie odnośnie parametrów.

Edit: Nie głośnik, a głośniki Mam dwie sztuki i pomiary obu dają podobne rezultaty.

Skomentuj

Mozesz T-S-y mierzyc az do smierci a i tak nic Ci to nie da bo glosnika i tak nie zmienisz Zmierz charakterystyke w obudowie i wtedy szukaj Qtc i odpowiedniego strojenia.

Ten glosnik ma faktycznie ''inny'' bas ale to bardzo duza zaleta. Jest szybki i twardy a nie rozlazly jak inne glosniki.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
            Mozesz T-S-y mierzyc az do smierci a i tak nic Ci to nie da bo glosnika i tak nie zmienisz.
            Nie chodzi mi o zmianę głośnika, tylko o fakt takiego 'rozjazdu' parametrów pomiędzy danymi producenta a pomiarem

Co do basu muszę przyznać Ci rację - słucham kolumn w większym pokoju i jest nieźle, chociaż w docelowym miejscu, pokój < 9m˛, bas z tego głośnika najbardziej podoba mi się z obudowy zamkniętej, z lekkim podbiciem niskiego pasma (aktywny Shelving Lowpass ze strony Linkwitza).

Skomentuj

Parametry T-S sa tak naprawde bezuzyteczne, jesli ma sie system pomiarowy to lepiej zmierzyc prawdziwe charakterystyki glosnikow zamiast meczyc sie i mierzyc T-S a potem symulowac co i tak doprowadza do pomiaru w celu weryfikacji symulacji.

A rozbierznosci w tych parametrach sa ogromne. Dostalem kiedys probke glosnika gdzie w danych katalogowych Fs byl z tolerancja +-30%! A ludzie podniecaja sie ze maja 22hz zamiast 25hz!? A ciesza sie poki maja to w katalogu.

Skomentuj

Zamieszczone przez rzymo
                chociaż w docelowym miejscu, pokój < 9m˛, bas z tego głośnika najbardziej podoba mi się z obudowy zamkniętej, z lekkim podbiciem niskiego pasma (aktywny Shelving Lowpass ze strony Linkwitza).
                ? :shock:
                przeciez w zamknietej to on wogole basem nie chcial mi grac :shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                  (...):shock:
                  przeciez w zamknietej to on wogole basem nie chcial mi grac :shock:
                  U mnie bas jest - oczywiście nie najniższy i jest go mniej niż z BR, za to bardziej mi się podoba. W ogóle u mnie w pokoju konstrukcje zamknięte grają dobrze, a BR niebardzo (ciężko ustawić).

Skomentuj

Czaruję...
                  X