Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośniki tubowe (horns)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośniki tubowe (horns)

Witam. Jestem świeży w świecie audio, wiec moja wiedza jest na razie uboga. Chciałbym w niedalekiej przyszłości, gdy zdobędę potrzebną wiedzę i umiejętności, zbudować głośniki tubowe na wzór Avantgarde Acoustic Trio Classico lub Ferguson Hill FH001.
    Planuję, aby głośniki były mniejsze niż wymienione wyżej ze względu na ograniczone miejsce.
    Potrzebna mi jest Wasza pomoc. Jak obliczyć długość, wielkość i kształt tuby? Znalazłem pewną stronę: http://fullrangedriver.com/singledriver/hornshape.html
    lecz za bardzo nie rozumiem podanych tam wzorów.
    Jakie Waszym zdaniem rozwiązanie będzie lepsze, zastosowanie 3 driverów (wysoko, średnio i nisko-średnio tonowych jak w przypadku Avantgarde Acoustic) czy jednego Drivera full range np. Lowther A45?
    Bardzo prosze o pomoc i a nie irytacje. Pozdrawiam.

Wiem, ze moj wpis zabrzmi grubansko i niemile ale odpusc sobie jesli masz uboga wiedze. Tuby to chyba najtrudniejsza dziedzina audio. Porywanie sie na samodzielne zaprojektowanie tuby poprawnej tuby i jej wykonanie na wzor np. Avantgarde Acoustic Trio to czyste szalenstwo. Szczegolnie Avantgarde poniewaz sa to tuby aktywne, korzystajace ze specjalnych glosnikow. Zaprojektowanie takich tub jest bardzo bardzo trudne, a jej wykonanie wcale nie latwiejsze. Jesli tak bardzo chcesz sprobowac glosnikow tubowych moze lepiej pomyl o skopiowaniu gotowego projektu tub obciazonych od tylu. Jest sporo takich projektow na glosnikach Fostexa, czy Lowthera.
    Nie zrozum mnie zle, ale rzuciles sie na naprawde szeroka i gleboka wode, szczegolnie nie majac wiedzy ani doswiadczenia w tym temacie.

Skomentuj

Niedobrze to wygląda, tego się obawiałem. Może jakieś namiary na ludzi, którzy mogli by coś takiego wykonać? Szczerze mówiąc najbardziej zależy mi na ni tym niezwykłym designie. Chciałbym zbliżoną kopie do avantgarde acoustic, oczywiście nie o takich właściwościach dźwiękowych, ale jednak na driverach z wyższej półki.

Skomentuj

http://www.audiostereo.pl/Tuby_i_wav...are_58343.html

Pan Jacek dysponuje bardzo duza wiedza na temat tub. Byc moze moglby pomoc w rozwiazaniu problemu.

Wydaje mi sie, ze nieco zachlysneles sie samym wygladem tub, nie majac wiadomosci jak to sie buduje, jak to brzmi, ile to kosztuje. Mnie rowniez podobaja sie takie glosniki, ale wole chodzic twardo po ziemi. Bez kilku tysiakow nawet nie ma co myslec o zrobieniu w przyblizeniu czegos takiego jak Avantgarde. Nie mowiac juz o tym jak to zabrzmi, bo przeciez to ma grac, nie tylko wygladac.

W kazdym razie zycze powodzenia i wytrwalosci :) Albo 6 w lotto i zakupu oryginalow.

Skomentuj

Wielkie dzięki za pomoc :wink:

Skomentuj

Czaruję...
          X