Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny na średnie sale.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny na średnie sale.

Witam.
    Chciałbym zrobić kolumny na średnie sale ok 50 - 100mkw.

Mam kilka typów
    1. 2xGDS 30-200 + GDWT 18-200
    2. 2xGDE 25 + d800 albo sellenium
    3. 1xGDE 25 + d500
    4. 1xGDN 30-400 + d800 (na 2xGDN nie mam funduszy)

chciałbym zmieścić się w 1000zł. nadstawki oczywiście będą wspierane basami. myślicie że ta 3 albo 4 propozycja by wystarczała ? jeśli nie będą wyrabiały dorobię jeszcze dwie takie same (kiedyś) np. 4 sztuki GDE + d500

Pierwszą opcję sobie daruj,reszta może być.

Skomentuj

Tak myślałem.

Zdecydowałem się na opcję z 1x30-400 + d800 i do tego później dorobię basy na 15" b&c

[ Dodano: 2009-10-31, 13:12 ]
      będzie dobrze na większe sale ? ok. 100 mkw ?

[ Dodano: 2009-10-31, 16:46 ]
      I oczywiście (kiedys) kolumny będą podparte basami b&c 15".

Czy taki zestaw spokojnie wystarczy na sale do 100mkw (nie wiecej) i małe domówki,18-nastki,grille itp. ?

Skomentuj

ja mam GDN 30 - 400 + d 500 ti i ci powiem ze na srednich salach basu nie brakuje ale na wiekszych i plenerze to juz tak .. Wiec teraz czekam tylko na kuriera z dwoma pieknymi gdn 38 -550 :)

[ Dodano: 2009-10-31, 19:00 ]
        i te "domowki" i grile to naglosnisz nimi totalnie :) ja zawsze musialem przyciszac bo ludzie mowili ze sie dogadac nie mozna... :)

Skomentuj

No i o to mi chodzi. A na jakiej największej sali je testowałeś i na jakiej dawały radę ? głównie chodzi mi o takie sale do ok. 80-100 mkw nie więcej

Skomentuj

na sali gimnastycznej je testowalem... echo bylo jak cholera a tak do 100 mkw to ci spokojnie starcza i nawet bas jakis bedzie... ale subem na wieksze sale lub plenery to juz trzeba sie wspierac. :) milego budowania!:)

Skomentuj

Własnie nie mam zamiaru nimi grać na większych salach niż takie sale gimnastyczne do 100mkw no i basy jakieś będą przynajmniej na 15".

A plenerów to nie mam zamiaru nagłaśniać, ale takie imprezy na świeżym powietrzu typu imprezy przy ognisku ale tam dużo nie trzeba to nie koncert

a więc biorę się za budowę. jak coś jakby nie spełniły moich oczekiwań ale mam nadzieję że tak nie będzie to zrobię jeszcze dwie takie same GDN 30-400 + d800 i wtedy juz powinno być okej :)

i powiedz mi jeszcze ile minimalnie do tych nadstawek zapakować mocy ? a raczej do jakiej końcówki jej podpiąć ? oczywiście w 8ohm

[ Dodano: 2009-11-01, 13:57 ]
              no i róznica będzie taka że nie będzie to d500 tylko d800 więc będzie parę db głośniej

i jeszcze sprawa zwrotnicy? ty dzielisz pasywnie czy aktywnie ?

Skomentuj

ja uzywam koncowki "no name" . Lezal u kolegi to postanowilem go kupic....Jako ze jestem elektornikiem (uczacym sie -Technikum) to na oko jest to koncowka esradowa ok 2x 200W . Ale powiem ci ze z ciekawosci podpielem pod unitre ws 503 . Stary polski dobry wzacniacz (2x 45w) i powiem ci ze spokojnie dawal sobie rade z tymi kolumnami. I wedlug mnie d 500 w takiej konfiguracji jest wystarczajacy ale jak chcesz d 800 to prosze bardzo

A za Zwrotnice to niektorzy stwierdza ze jestem d**** i nie mam uszu ale jest to "zwrotka pasywna" mianowice. driver przez kondensator 2,2 uF a GDN leci calym pasmem.... Taka "zwrotka" jest min. cieciem kosztow :( i powiem ze gra to calkiem przyzwoicie :)

Skomentuj

Zamieszczone przez konrad_ziele
                  ja mam GDN 30 - 400 + d 500 ti i ci powiem ze na srednich salach basu nie brakuje
                  No chyba zwariowałeś,ten głośnik nie wytwarza basu,chyba że mówimy tu o 60Hz w wielkiej budzie...ale nie polecam go nawet tak męczyć bo uszkodzi się mechanicznie. To że STX pakuje je w kolumny pełnopasmowe nie oznacza że można je tak katować. GDN-30-400 i GDN-25-300 to głośniki do nadstawek i bez suba pukają a nie grają basem.

Maciek.M,nadstawka na GDN-30-400 i d800 w zupełności starczy na 100mk i nawet na mały plenerek,ognisko itp. Co do subów to powiem Ci że mógłbyś do nich zrobić suby na 2x 15" bo parowane z jednym to będzie za mało basu,nadstawki go zagłuszą :)

Wzmacniacz na jednego GDN-a daj 300W,w zupełności starczy. Zwrotnica to już twój wybór,przy aktywnej masz więcej możliwości ale za to drożej,opłaca się to wtedy kiedy masz więcej sprzętu.

Co do wyższości d800 nad d500 to nie będzie to głośniej a będzie lepiej grać :) i tak będziesz musiał wyrównać pasmo żeby było ok,więc czy to będzie d500 czy d800 nie ma różnicy w głośności...chyba że lubisz gdy wysokie tony zagłuszają resztę pasma.

[ Dodano: 2009-11-01, 14:54 ]
                  Zamieszczone przez konrad_ziele
                  A za Zwrotnice to niektorzy stwierdza ze jestem d**** i nie mam uszu ale jest to "zwrotka pasywna" mianowice. driver przez kondensator 2,2 uF a GDN leci calym pasmem.... Taka "zwrotka" jest min. cieciem kosztow :( i powiem ze gra to calkiem przyzwoicie :)
                  I nie masz rezystora chociaż na d500? no to faktycznie mają rację ci co mówią że "nie masz uszu". A taki rezystor ile kosztuje? 1,50zł?

Skomentuj

mialem na poczatku pod rezystorem ale dal mnie lepiej gra bez niego.... kwestia gustu... a co do tego ze na salach basu nie brakuje. fakt nie jest to bas potezny ale cos to on daje.... wiec daltego robie suba.... :)

Skomentuj

No to marian co Ty proponujesz ?

I oczywiście nadstawki będą podpierane dwoma subami 15".

I jeszcze jedna sprawa to co lepiej zagra z tym midbasem ? d500 czy d800 mi odpowiadałby d500 wiadomo - tańszy ale jeśli d800 będzie dużo lepszy to go kupię. co proponujecie ? i czy moze być ten mniejszy horn z stx-a do którego kolwiek driverka?

Skomentuj

Co proponuję to już napisałem,a co zagra lepiej? oczywiście że d800. Co do horna to STX nie podaje danych dotyczących częstotliwości,jedynie kąt promieniowania,wybierz więc odpowiadający najlepiej twoim wymaganiom.

Skomentuj

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1465845.html - co myślicie o tym ? co prawda okazyjna cena ale ponoć ten driver sellenium jest porównywalny z d500 ? nadstawki za cene glosnikow i krat wiec bardzo okazyjnie. Brać ?

Skomentuj

Cena w miarę,ale nic nie napisał o zwrotnicy...i dlaczego obudowa zamknięta.

Skomentuj

jutro się skontaktuje z gościem.

ale napisał do kolumn nie zbędne są basy.

Tutaj jest wiecej http://www.allegro.pl/show_item.php?item=802411895

[ Dodano: 2009-11-02, 15:17 ]
                              Marian - dzwoniłem dzisiaj i zwrotnica jest ok z tego co mówił nachylenie 12db/okt. GDN nie leci pełnym pasmem podział jest na aukcji. Obudowa zamknięta dlatego, bo ma bas i jakieś peavay pro coś tam i próbował poprawić wokal dodając te nadstawki. I nie chciał zrobić jakichś "krów".

I umówiłem się z nim tak że kupię od niego nadstawki (dlatego ze sa w cenie glosników, czyli 600zł stargowałem) i odsłucham je na salce i jak będą grać ok to dostawie taką obudowę a jak nie bardzo to przerobię (zrobię nową) obudowę bass relfex ok. 45l / 60Hz i np. jak bede grał na mniejszych salach to bez potrzeby targać gabarytowy sub jak nadstawki same pochulają basem. A tak czy tak (kiedyś) zrobię sub.

albo: kupię mocniejszą końcówkę i zrobię jeszcze jeden taki zestaw np. GDN 30-400 + sellenium d220 lub d800 a zamknięte będą takim podparciem w wysokich tonach

bo raczej obudowy closed 28litrów nie da sie przerobić na bass-reflex;/

Skomentuj

Czaruję...
                              X