Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomiary TS Phase Aliante 12 SI - różnice

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomiary TS Phase Aliante 12 SI - różnice

Witam. Chcę zbudować subwoofer (BR) na głośniku jak w temacie i zadałem sobie trud żeby go pomierzyć (Speaker workshop). Ku mojemu zdziwieniu zmierzone parametry mocno odbiegają od tych podanych przez producenta. Głośnik został wygrzany a pomiary były wykonywane nie "na zimno". Nie wiem które z parametrów brać do zaprojektowania obudowy - oczywiście zmierzone są lepsze bo "prawdziwe" ale rozbieżności są tak duże że cieżko mi uwierzyć w te wartości.

Pytanie - jest jakiś prosty sposób na weryfikacje moich pomiarów? Może ktoś juz taki głośnik mierzył?

Tak na marginesie dodam że głośnik praktycznie nie reagował na mase dodaną w granicach 20g. Dopiero ok. 240 g dało wyraźne przesunięcie punktu rezonansu!

0,2 kg? a to zagadka, no to dodaj tyle ile ci wyszło w "properties" i dalej postępuj zgodnie z zasadami i tutorialami,
    Parametry TS nie są aż tak mocno potrzebne do zaprojektowania zwrotnicy.

[ Dodano: 2009-11-02, 15:58 ]
    niektóre dane musisz sam wprowadzić, te które znasz.
    No i mi z pomiarów wychodzą bardzo podobne parametry TS.

Skomentuj

Rades, juz wiele razy doswiadczeni forumowicze pisali ze SW nie radzi sobie z duzymi glosnikami...
      tak wiec jednak zaufalbym danym producenta

Skomentuj

Rades, juz wiele razy doswiadczeni forumowicze pisali ze SW nie radzi sobie z duzymi glosnikami...
        tak wiec jednak zaufalbym danym producenta
        I tej informacji mi zabrakło :-( Czasem trudno znaleźć odpowiedź nie czytając wszystkiego od deski do deski.

Dzięki za pomoc Panowie!

Skomentuj

Witam

Mam podobny problem tylko z Cervin Vega V-Max 12,2.
          Przy dociążeniu głośnika cięzarkiem 30g wykresy różniły sie zaledwie o około 2,5Hz. Twoje wyniki w porównaniu z moimi sa całkiem zbieżne :wink: może to dzieki ciężarkowi 0,24 kg :grin:

Skomentuj

oooooooooooooo wielkie zdziwienie!!!
            skoro Mms wynosi 196 gram to nic dziwnego ze dodanie 20 gram niewiele zmienia
            wlaczcie czasem myslenie, a nie tylko kopiowanie z tutoriali...
            a btw to nie sw ma problemy tylko slabe karty dzwiekowe

Skomentuj

Zamieszczone przez Kipard
              Witam

Mam podobny problem tylko z Cervin Vega V-Max 12,2.
              Przy dociążeniu głośnika cięzarkiem 30g wykresy różniły sie zaledwie o około 2,5Hz. Twoje wyniki w porównaniu z moimi sa całkiem zbieżne :wink: może to dzieki ciężarkowi 0,24 kg :grin:
              to sobie załóż nowy temat
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Przy tak poszarpanym wykresie impedancji to nie dziwne ze zle sa wyliczane parametry.
                Niestety SW bardzo kiepsko mierzy impedancje.

Skomentuj

djrobo i lklukasz jeżeli chcecie poradzić to zastanówcie sie nad tym co i w jaki sposób piszecie. Zdawało mi sie że strony tj. diyaudio sa po to żeby pomóc a nie żeby czytać przemądrzałe i obrażliwe wypowiedzi które do nikąd nie prowadzą.

Skomentuj

Kipard, masz racje , moja wypowiedz byla nie na miejscu
                    zapomnialem ze na stronach diyaudio ludzie ktorym chce sie myslec maja pomagac tym, ktorym sie myslec nie chce. wszystko chcecie dostac na dloni, zero wlasnego wysilku...
                    oczywiscie moja uwaga ze 20g to za malo dla 196 g masy drgajacej by uzyskac spadek fs o 25-50% do nikad nie prowadzi...

Skomentuj

Czaruję...
                    X