Czytałem gdzieś na forum że jak się ma subwoofer w obudowie closed to nie ma różnicy czy głośnik jest z przodu czy skierowany w ziemię, a że jak jest bass-reflex to ma znaczenie. Mógłby mi ktoś wytłumaczyć dlaczego tak jest. I czy tak jak jest w konsrukcjach YAMAHY cos takiego pod głośnikiem z wypukłością nie wiem jak to nazwać co ma powodować lepsze rozchodzenie fali sprawdza się czy tylko tak robią zeby fala w podłoge nie waliła.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pytanie o własciwości obudowy closed?
Collapse
X
-
ten wynalazek yamahy umieszczony jest pod głośnikiem i powoduje równomierne promieniowanie fali we wszystkie strony. wyobraź sobie że lejesz wode bezpośrednio na ziemie, bedzie sie rozbryzgiwała na wszystkie strony, a potem lej wode na taką tube woda bedzie łagodnie rozpływała sie na wszystkie strony. Co do kierowania głośnika w ziemie jestem sceptycznie nastawiony. Nie słyszałem nigdy teorii ze w zamknietej nie ma znaczenia gdzie jest głośnik.
-
JA jestem zwolennikiem mimo wszystko tego aby glosnik byl do sluchacza. Wiem i rozumiem rózne teorie ze bas akurat jest najlepszy po kilkukrotnym odbicu ale dla mnie to glosnik ma grac a nie rura czy grom wie co. Ale i tak pomijając akustyke lubie widziec kiedy niskotonowiec wkręca sie jak wiertarka na xmax. Tego widoku z niczym nie zamienie.
Skomentuj
-
Yamaha tym zabiegiem raczej czaruje klienta. Przy tak dlugicha falach nie ma znaczenia co jest pod glosnikiem bo ten "rosplywacz" falowy to na srednie tony bardziej dziala niz na niskie.
Ja jestem zwolennikiem glosnika w strone sluchacza. Wykonywalismy proby z glosnikiem w dol i nieco jakby basu ubywalo a przybywalo podbarwien na kilkuset Hz bo w szczelinie miedzy podloga tworzy sie tuba wzmacniajaca te czestotliwosc. Druga sprawa to ze glosnik skierowany w podloge gra do co najwyzej 100Hz a czasem suba trzeba odcinac na 120-150Hz zaleznie od satelitek.
Obudowa suba bass-reflex czy zamknieta nie ma nic wspolnego ze skierowaniem glosnika. W obydwu przypadkach mozna glosnik skierowac w podloge.
Skomentuj
Skomentuj