Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dylematy ;)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dylematy ;)

Serdecznie witam

mam chrapkę na naprawde dobre kolumny, mam umiejętności, sprzęt i troszeczkę kasy na to jako początkujący pokornie przejrzałem tę kopalnię wiedzy jaką jest to forum, ale chciałem poprosić doświadczonych kolegów o garść informacji, luźnych sugestii :

1. rozmiar pokoju w którym miałyby pracować to 10 m.kw (2,7m x 3,7m)
    2. kolumny mają służyć nie tylko do słuchania, ale też do pracy dźwiękiem (bardziej referencyjne brzmienie)
    3. większość czasu będą grały, gdy będę siedział przy biurku i komponował (biurko zbuduję nowe)
    4. zasilanie- wzmacniacz będzie dokupiony pod kolumny :)
    5. jak rozumiem nie mam co liczyć na spore trójdrożne stojące kolumny - pewnie dla mnie będą odpowiednie małe paczki, na podstawkach na biurku (jaki litraż mają mieć?)
    6. które głośniki polecicie (niekoniecznie krajowe), tak, bym mógł się rozeznać i podyskutować na temat projektu :)

z góry dziękuję za pomoc,

pozdrawam,

Art

nie podałeś jedej bardzo ważnej sprawy :razz:
    ile masz na to kasy? :razz:

Skomentuj

hmmm
      no wiesz, powiedzmy że jeżeli w sumie mogłyby głośniki i zwrotnice kosztować z 1500 zł nie licząc reszty materiałów, ale zachowując przyzwoitą jakość, to byłoby super... natomiast zdaję sobie sprawę że paczki muszą swoje kosztować i najwyżej zrobi się to na raty...

Skomentuj

hmm... seas?

Skomentuj

trzeba dac konkretne projekty Pawle napewno duzo osob poleci:
          ER18RNX i 27TBFC/G lub 27TFF

Tylko nie wiem czy sens jest dawanie 18tki do tego pokoju... Kepy w takim pomieszczeniu sie strasznie duzily i niestety na dole graly tak slabo jak pod lampa na 2xEL34...

Ja do takiego pokoju zrobilbym:
          AL130 + XT25 lub 27TDFC, ale niestety w obu przypadkach trzeba wyslac glosniczki komus kto zaprojektuje zwrotke.. Seweryn robil al130 i xt25 ale niestety zwrotka nie jest udostepniona... W kazdym badz razie wg mnie AL130 i 27TDFC moglyby to byc najlepsze monitorki na forum z 13cm midwooferem

Skomentuj

Hmmm...
            czyli mamy wstępnie określone:
            Visaton AL130 i Seas 27TDFC - koszt jakieś 1 tys zł za głośniki- to cena mieszcząca się w budżecie, i nie spowoduje kilku "cichych dni" w konfrontacji z żoną :)))))
            Ale martwi mnie temat zwrotnic i wysyłania głośników- raczej zrezygnuję z takiej opcji-jak rozumiem nie można kupić gotowca takiego urządzenia, albo ściągnąć projektu do wykonania :)
            Czy jest możliwy jakiś taki zestaw głośników w podobnej cenie, by nie było problemów ze zrobieniem zwrotnic?

dziękuję za pomoc :)

Art

Skomentuj

moze Dayton RS125 + Seas 22 ?, na necie jest do tego caly projekt.

http://www.rjbaudio.com/Microbe%20SE/microbe%20SE.html

i jezeli to maja byc monitorki, ktore chcesz postawic na biurku, to nie powinny miec wiecej niz 6L.....

Skomentuj

Aarth, Co do zwrotnicy,mogę pomóc,pomierzyć i zaprojektować,mieszkam niedaleko.

Skomentuj

A może monitory na Seas L18RNX i 27TBFC/G projektu Zapha. Tu masz wszystko jak na tacy http://www.zaphaudio.com/audio-speaker17.html Za komplet głośników w Polinku zapłacisz trochę ponad 900zł.

Skomentuj

dołączam sie do pytania kolegi z tym za ja bym inwestował w podłogókwi na dzien dzisiejszy wybranym projkektem jest ER18RNX i 27TBFC/G

Skomentuj

Na stronie seasa jest jeszcze swiezy projekt mimir.
                      Podobno fajny ale jeszcze malo o nim opinii w sieci.
                      Jednak 27tdfc i er18rnx to chyba najbardziej dopieszczony projekt.
                      Sam jestem ciekaw jak mi to zagra :smile:
                      Robie wlasnie w wersji podlogowej w budzie 20l.

Jak by ktos nie wiedzial: http://www.geocities.com/woove99/Spk...18RNX_2Way.htm

Skomentuj

20 litrów nie zaduzo??:> optymalnie dedykowane jest 16 l

Skomentuj

lars233, dziękuję za linka, oglądałem wczoraj tę stronę, ale ja wiele z tego nie rozumiem :)

Szanowni Koledzy proponują cztery wyjścia, na coś muszę się zdecydować:
                          -Visaton AL130 i Seas 27TDFC
                          -Dayton RS125 + Seas 22
                          -Seas L18RNX i 27TBFC/G projektu Zapha
                          -27tdfc i er18rnx

jeśli Kolega SoundStarStudio by się wypowiedział w sprawie zwrotnic do tych zestawów, a reszta doświadczonych kolegów doradzi co będzie lepsze do słuchania, rocka, elektroniki i trochę popu, oraz będzie na tyle szczegółowe, żeby dało się miksować muzykę (komponuję) to super :)
                          Muszę mieć bowiem wystarczający zapas argumentów dla żony :) hahahahaha
                          Z góry dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Do 3 ostatnich masz już gotowe zwrotki. RS125 wymaga najmniejszej obudowy. @ ostatnie projekty mają 18cm woofery więc więcej basu może z tego być, ale niekoniecznie w 6 litrach.

Tak więc jesli możesz dać obudowę 10 litrów to zrób ER18/27tbfc/g (http://audiohobby.pl/topic/1/215#koniec) i zestrój ją membrana bierną. Zobacz w gootwych kontrukcjach mój projekt.

Jesli nie masz az tyle miejsca, to RS125/22taf/g.

Pozdrawiam

Skomentuj

Jeżeli rozumiem, to najpierw mam się zdecydować jaki planuję litraż kolumn, potem dobrać do tego zestaw głośników, a na końcu jak już będę miał obudowę, z głośnikami, to się mierzy zwrotnice?

Zakładam obudowy ok 10 l. (czy większe do pokoju 10 m.kw. mają sens?).

Muszę przegryźć temat tych czterech propozycji głośników, ale mam jeszcze pytanie - czy to prawda że im obudowa cięższa (gęstrza) tym lepiej to ustrojstwo działa? Tzn czy nie lepiej paczki zrobić nie ze zwykłej hdf 18.mm, ale użyć płyty o podwyższonej gęstości są takie chyba 22 mm, i pokryć to twrzywem typu Corian- mieszanka mieonych kamieni i żywicy (do budowy blatów kuchennych) zamist wszechobecnych fornirów ?

:)

Skomentuj

Aarth, Jeżeli chodzi o zwrotnice to możesz do mnie zawsze podjechać,wykonam pomiary w docelowych obudowach(nie masz daleko).Dysponując pomiarami nie jest problemem zaprojektować trzy zwrotnice,każdą z nich odsłuchać i wybrać najlepszą.

Poprawne działanie zwrotnicy zależy również od umiejscowienia głośników na przedniej ściance,od frezów pod nimi i jej wymiarów.

Do trzech ostatnich masz dobrze zaprojektowane zwrotnice,które można skonfrontować u mnie pomiarami.

Skomentuj

Zakładam obudowy ok 10 l. (czy większe do pokoju 10 m.kw. mają sens?).
                                  litraż obudowy nie dobiera się do wielkości pokoju tylko do konkretnego głośnika jeśli postawisz na jakość dzwięku to zdecydowanie zestawy SEAS tu mają byt i nie musisz się martwić że basu zabraknie.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                    Tylko nie wiem czy sens jest dawanie 18tki do tego pokoju... Kepy w takim pomieszczeniu sie strasznie duzily i niestety na dole graly tak slabo jak pod lampa na 2xEL34...
                                    u mnie w 11 mkw kepy sie nie "dusiły", basu bylo sporo i to calkiem dobrego az bylem miło zadziwiony. Tak samo jak sub na es 300 lub na bsw 154. W wiekszym pomieszczeniu pewnie by bylo lepiej - ale to nie znaczy ze w 10 mkw nie zagra dobrze.

Skomentuj

Tasior niestety nie przy kazdym ustawieniu kepy graly dobrze w tym pomieszczeniu, a patrzac na ich gre w wiekszym smialo stwierdze ze szkoda ich dawac do malego pomieszczenia bo nie wykorzystasz tego co potrafia...

Aarth, na Twoim miejscu skorzystalbym z pomocy SoundStarStudio i dal mu glosniczki do pomierzenia. Jak pisalem wczesniej- al130 i 27tdfc to moglyby byc jedne z najlepszych monitorkow tej wielkosci...

Chyba ze membrana bierna... i :
                                      Zamieszczone przez mor den siur
                                      Tak więc jesli możesz dać obudowę 10 litrów to zrób ER18/27tbfc/g (http://audiohobby.pl/topic/1/215#koniec) i zestrój ją membrana bierną. Zobacz w gootwych kontrukcjach mój projekt.

Skomentuj

Zamieszczone przez Aarth
                                        czy nie lepiej paczki zrobić nie ze zwykłej hdf 18.mm, ale użyć płyty o podwyższonej gęstości są takie chyba 22 mm, i pokryć to twrzywem typu Corian- mieszanka mieonych kamieni i żywicy (do budowy blatów kuchennych) zamist wszechobecnych fornirów ?
                                        Nie będzie żadnej słyszalnej różnicy między płytą 18mm, a jakimiś supermateriałami. Nie warto się w takie coś bawić tym bardziej, że obudowa będzie stosunkowo mała, a co za tym idzie, sztywniejsza. Moje monitory mają 9l i nie mają żadnych wzmocnień (oprócz tego, że ścianki boczne mają ok. 20mm). Kolumna jest bardzo sztywna i nie wpada w żadne rezonanse. Dla świętego spokoju możesz wstawić do środka poprzeczne wzmocnienie, ale zabawa w mielone kamienie jest kompletnie bez sensu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X