Panowie Dziś rozmowaiłem z Łukaszem, twierdzi on że nawet Beyma Power 15 mnie nie zaspokoi, jedyne co jest w stanie mnie zadowolic do 18 Calowa Estradówka
musze sie wtracic
subwoofer zostal wykonany wg standardow ktore u mnie obowiazuja czyli wzmacnaicz oparty o mostek tda + filtr 40-120 hz subsonic na 30 hz trafo to 200W torroid dajacy po wyprostowaniu 39 V filtrowany 10 000uF
obudowa w granicach 50 l wykonana z mdfu i wiorowy ze wzmocnieniami wew
panel zrobiony na 2,2mm blasze alu ryflowanej glosnik jak wiemy beyma calops oklejona fornirem + pare moich patentow wewnetrznych
odliczajac paliwo (po trafo jechalem do bydgoszczy) i inne koszta zarobilem na nim niecale 70 zł ale duzo ludzi wie na forum ze nie robie tego dla kasy ale to tez nie wazne jak ostatnio mowi pan w reklamie
subwoofer jest wykonany wg wszystkich standardów ktore obowiazuja u mnie ale nie o to jest porblemem
kolega ma w domku kolumny ktore sam modyfikowal oparte o glosniki 888 i stare z altonow na estradowych przetwornikach na parcianych zawieszeniach faza obu kolumn rozni sie mozna powiedziec ze sprzet jest estradowy wiec tu nalezalo by zacząć zmiany
ty nie kupuj suba nawet na powerze 15 bo ci nie o to chodzi ty nie chcesz miec nizszego zejscia bo jest ci ono nie potrzbne ta kase ktora masz przeznaczyc w woofer zrob sobie pozadne kolumny estradowe oparte o jakies 15 calowe woofery + tubka i naprawde zagra ladniej i glosniej jak pojedynczy wooferek chodzi ci o maxymalne spl, pozatym wez sie za wymiane sprzetu sterujesz tym 27 W piecem z starej toski, a nie tedy droga szkoda ze wczesniej mnie nie zaprosiles na odsluchy moglibysmy uniknac wielu przykrych slow i rozmow
ja juz wiem czego ty oczekujesz i nie jest to brzmienie subwoofera!!!!!! a napewno nie niskie jego zejscie tak tylko przypomne ze niskie zejscie nie laczy sie z wiekszym basem a jedynie poszerzeniem pasma i realistyczniejszym oddawaniem muzyki
ps Sorka ze wypowiedzialem sie teraz ale mam taki nawał pracy ze nie mam czasu nawet na ten piekny chmielowy plyn o ktorym pan mowi w tej reklamie ze to nie ważne
nawte teraz narazam sie na opryskliwe uwagi wspolmieszkancow coz zycie
umberto moja poraca od rana do nocy polega na konstruowaniu wzmacniaczy i glosnikow. Jak zrobie nowego suba 800W na 18calowym glosniku to go mecze caly dzien na fula siedzac przy nim i sluchajac z bliska czy cos gdzies nie trzeszczy czy stuka. Wlasnie sluchanie samego suba jest mniej meczace niz pelnopasmowej kolumny.
Irek Twojej roboty nie tylko ja Ci zazdroszcze, ale ciekawe czy w normalnej rozmowie trzeba do Ciebie krzyczeć :P
Podzielam zdanie umberta bo takze nie wierze że Lukasz wali ścieme (brzydko nazywając).
Co do beymy-wiem na co stać mniej efektywny i gorszy głośnik niż beyma i przy mocy 150W w pokoju 15m^2 robi porządek.
pozdrawiam
Irek ja Ci szczerze zazdroszcze,naprawde szczerze.A co do zmęczenia to tak,masz racje.Sub mniej męczy ale to nie znaczy że nie potrafi doprowadzić do bólu głowy.Przeżywam to co jakiś czas Ale to bez znaczenia.
PZDR
Po zatym byłem na odsłuchu suba na głośniku Beyma 18G400 i powiem ci ze troche wymiata basem:)
A ztego co mi wiadomo Bass z subwoofera powinien dominować nas basem z kolumn
a mi sie wydaje ze Ty nie szukasz suba tylko kickbassu (to tak w car audio) on faktycznie zagluszy ale pracuje duzo wyzej niz subwoofer i ma udezenie... i o ile sie nie myle to chyba na zadnej typowiej albo wypasionej dyskotece nie masz subwooferow pracujacych w tym samamy pasmie co w domku.
TatoTurbo Jesteś Człowiekiem który chyba mnie zrozumiał, KickBass to podobno w skrócie Bass Dyskotekowy, Łup, Łup, i Tego właśnie potrzebuje :)
Jak mieć taki porządny KickBass ( Do Techno chyba o to Chodzi)
no to kup sobie ta Beyma 18G400 i bedziesz mial kick bassu co niemiara a najlepiej zrob sobie kolumienki na jakichs 38kach i tubowych wysokich ;]
pozdro
Na estradzie i w naglosnieniu liczy sie efektywnosc i tzw. kop. A kop to nic innego jak ok 100Hz mocno zaznaczone. Nie ma znaczenia ze ponizej 50Hz jest zupelna pustka wazne ze jest ten kop. Czestotliwosci niskie bardzo zadko pojawiaja sie w muzyce czy naglosnieniu imprez dlatego nie wymaga sie od kolumn ich przenoszenia. W domu to co innego sluchamy roznej muzyki i czasem lubimy jak 30Hz zatrzesie dzwiami i oknami. Ostatnio mierzylem zestaw naglosnienia firmy HK o nazwie LUCAS600 w ktorym subbas jest na 12calowym glosniku estradowym i b-r strojony na ok60Hz a sam wzmacniacz odcina subsonickiem pasmo <60Hz. Dlatego tam nie ma niskiego basu. Wiec spytacie jak to wogule gra. A gra niesamowicie basu jest duzo az za duzo ale ma on taka moc ze jeszcze nie slyszalem takiego wykopu z tak malego glosnika. I wcale nie czuc ze nisko nie schodzi gra bardzo miekko. Szczeki na opadly. Glosnik zawodowy za 140$ z Qts=0,19 i wzmak 300W. Bede porownywal go z Beyma POWER12 ktora juz do mnie jedzie.
Niknie temat rasowych subwooferów,niestety A ja tam wole ten kick z podłogówek i reszte w dół z rasowego suba.To jest jazda!Co do kick bass to Beyma sie sprawdzi wyśmienicie,to pewne więc ryzyko żadne.Ona właśnie w takim zakresie kopie niesamowicie.
PZDR
Po co ci sub? za te pieniadze kup lepiej jeszcze jedna pare zeusow...tobie nie chodzi o niski bas wiec po co cie sub ? zastanow sie nad tym o co ci chozi bo przeczysz sam sobie...
potrzebny Ci wykop jak na dyskotekach wiec niski bas mija sie z celem...wszyscy ci to pisza..
kup te 4 zeusy i ciesz sie "jakoscia" jaka cie zadowoli...
juz mi mnie nudzi ta ciagla gadka...
juz tyle napisano o zeusach ze powinno byc wszystko jasne...
Skomentuj