Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Behringer PMH3000 i Stx pa-300 i f-110 do hali 40x25m

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Behringer PMH3000 i Stx pa-300 i f-110 do hali 40x25m

Witam

Chcę nagłośnić halę opisaną w poniższym rysynku poglądowym. Myślałem nad radiowęzłem ale wyjdzie bardzo drogo aby jako tako grało. Pomyśłałem że można spróbować w ten sposób.

Generalnie hala jest podzielona na strefę dla klientów oraz pracowników. W tle ma lecieć muzyka, czasami w trakcie wycieczek lub zwiedzających halę należy opowiadać coś przez mikrofon więc dobrze byłoby aby dzwięk był w miarę wyraźny. Poza tym muzyka ma też brzmieć w miare przyjemnie- może w tej konfiguracji dałoby się usłyczeć bas?

Głośniki podwieszone ok 4 m nad ziemią do konstrucji dachu. Całość podłączona do miksera( ma ponoć 2x200W przy 4 ohm prawdziwej mocy więc do normalnego słuchania powinno wystarczyć). Ewentaualnie dokupiłbym jakąś końcówke gdyby nie wyrabiał.

Proszę o opinie na temat tego rozwiązania. Kwota na całość to ok 2000zł

http://www.fothost.pl/show.php/26002...i1960.jpg.html

Nie ma takich kolumn jak pa-300...

F-110 mogą być,są małe,tanie i jako tako grają,jednak w zalezności jakiej kubatury jest ta hala to zastanowił bym się nad f-130. O basie nie myśl bo nie ma sensu,bas by tylko męczył ludzi.

Kwestia podłączenia: kolumny mają po 8 ohm,więc wychodzi 8ohm jeśli będziesz chciał podłączyć po 4 kolumny "na stronę",musiał byś mieć wtedy mocny wzmacniacz,np. 200W przy 8ohmah. Inaczej jest z kolumnami pa-400 (bo pewnie o te Ci chodziło),one mają po 4 ohmy,więc jeśli dasz 4 kolumny to wyjdzie 4ohmy...jednak to i tak nie zmienia faktu że potrzebny będzie mocniejszy wzmacniacz,przynajmniej 300W przy 4 ohmach.

Myślę że połączenia głośników znasz odnośnie wartości "ohm"? jeśli łączysz głośniki szeregowo to daje wtedy 2x więcej ohm,a jeśli równolegle to 2x mniej.

Skomentuj

są pa-300: http://www.allegro.pl/item802025494_...ie_sztuki.html i do tego 8 ohm :)

Skomentuj

Sory,ale to chyba nie są kolumny STX-a skoro ich nie ma na stronie,pierwszy raz o takich kolumnach słyszę.

Skomentuj

to teraz zgłupiałem- może to jakieś "prototypowe" wersje? W końcu sprzedaje je konto STX.

A co generalnie myślicie o taki zestaweie? czy może jednak lepiej zrobić instalacje radiowęzłową?- ale wtedy koszta nawet wyższe a efekt?

prosze o opinie

Skomentuj

Czaruję...
          X