Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

DIY - rock/metal.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

DIY - rock/metal.

Witam. Ostatnio miałem zamiar brać się za robienie nowych obudów do gdn 13/40/2 i 10/80/7. Stwierdziłem jednak, że raz dwa i tak mi się to znudzi, bo już długi czas mam totemy, tyle że w ~6 litrach ze strojeniem na 55Hz...

INFO:
    Współpracowałyby wraz z Yamahą A-500 (większość userów chyba zna "yamahowskie" brzmienie). Źródło to Marantz CD 53, bądź komputer (soundblaster audigy) z muzyką w formacie FLAC.

INFO2:
    Miejsce w jakim by grały to pokój 8m^2, czyli generalnie kijnia z grzybnią. Odstęp od ściany - kilka cm. Odstęp między kolumnami ~1m. Odstęp od słuchacza, a w tym przypadku mnie również ~1m.

INFO3:
    Nie będę się określać z kasą (więcej info niżej). Na razie chce tylko to wszystko zaprojektować i dobrze przemyśleć, żeby potem nie popełnić jakiegoś głupiego błędu.

WYMAGANIA:
    -kasa - myślę, że nie więcej jak 500zł.
    -ma to dobrze grać w warunkach które zostały wymienione wyżej (pokój, wzmacniacz)
    -mają się sprawdzać głównie w rocku i metalu (bez gubienia i dynamicznie)
    -ma być miękki bas, bez dudnienia, dynamiczny i w miarę dużej ilości, żeby fajnie stopkę było słychać
    -średnica przejrzysta, ma być chociaż trochę lepsza niż w totem mite
    -soprany mają być czyste, wyraźne i nadające się do muzyki w/w
    -dźwięk ma być niemęczący

Co da radę zrobić w tym przypadku?

Masz bardzo duże wymagania, a małe mozliwości ich spełnienia ( mały pokój i specyficzne ustawienie). Czy te 500 zł to na całe kolumny? Czy podobało Ci się granie tych Totemów, szczególnie jeśli chodzi o bas, bo mi nic nie podobało się w ich brzmieniu. Jeśli ten budżet masz na całe kolumny, to ja zrobiłbym taki projekt:
    zostawiam GDN 13/40/2 + kupuję kopułki STX AWX. Obudowa 12 - 15 litrów oz lub b-r. Miękki bas kojarzy mi się z powolnym i wlokącym się, a w rocku bas powinien nadążać za pozostałymi instrumentami, czyli być szybkim stąd też ja zrobiłbym oz, gdyż ten GDN dobrze gra w takiej obudowie.

Skomentuj

A może Visaton SC10N + GDN 13/40/2 ? Czy ten Visaton będzie sporo lepszy od poczciwego GDWK ?

Skomentuj

Zamieszczone przez RzeznikUnitra
        A może Visaton SC10N + GDN 13/40/2 ? Czy ten Visaton będzie sporo lepszy od poczciwego GDWK ?
        za mala roznica jak dla mnie...

RzeznikUnitra, ja bym kupil siesty sat z allegro za 400zl i do tego ewentualnie wymienic z czasem wysokotonowki

Skomentuj

możesz dorzucić vifę do posiadanych tonsilów albo bierz siesty, śmieszna kasa za nie, a są jakby co zwrotnice opracowane żeby te tonsile 15/40/5 połączyć z vifą jakąś.
          ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Siesty mają BR'y z tyłu. Czy zwrotnica tego 1-wszego rzędu (totemowska) będzie ok dla GDN'a 13/40/2 + Visaton? Z tego co pamiętam jest tam cewka chyba 1.70 mH na GDN'a i szeregowo kondensator 2,7 uF firmy Jatzen wraz z rezystorem 3 ohm 10W. Czy potrzebne będą jakieś zmiany ?

Skomentuj

RzeznikUnitra, czytajac poczatkowy post stwierdzilem ze wolisz duzy jakosciowy skok niz bawienie sie co miesiac z nowymi glosnikami...
              tak wiec po co nadal meczysz tego visatona skoro on jest tylko odrobine lepszy od tonsila?

na twoim miejscu skupilbym sie np na DX25 do ktorego pozniej moglbys latwodokupic lepszy woofer....

Skomentuj

ja bym na twoim miejscu zrobił nową konstrukcję na 15akx i dx25, lub do tego gdna dołożyć seasa 27TFF tak jak tu: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1139245.html
                mysle, ze najlepsze wyjscie.

Skomentuj

Na forum są schematy zwrotnic do GDN 15/40/5,8 + DX25 lub XT25TG.

Skomentuj

Czaruję...
                  X