Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Vifa + Tonsil ,nie pogryzą się?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Vifa + Tonsil ,nie pogryzą się?

Witam.. W moim pokoju stoją juz aż za długo altusy 300(tyle że na 30/80/2) i tak sobie pomyślałem czyby nie zrobić nowej skrzynki coś na kształt sonus faber. Z boku zamontować tonsila a na froncie vify wysokotonowy tc26 http://meniscusaudio.com/images/TC26SF05-06.pdf ,oraz średniotonowy tc14 http://www.tymphany.com/files/produc...C14SG49-04.pdf które dostałem za bezcen i chciałbym je jakoś wykożystać
    Myślicie że opłaca mi się montować tego tonsila (obudowa do niego ok 66l, dla vify 10l z oddzielną komorą na tc26), Jaka będzie różnica w odsłuchu niskich częstotliwości gdybym na przykład zamontował peerlessa hds 8" zamiast tonsila?(co lepiej zagra?). Pozdrawiam Wojtek

A masz zwrotnice do tego zestawu? Jeśli nie to odpuść sobie. Montowanie głośnika niskotonowego z boku obudowy powoduje, że zaprojektowanie dobrej zwrotnicy bardzo mocno się komplikuje.

Skomentuj

a niemógł bym poprostu dołożyć dotej zwrotnicy http://audio.com.pl/pics/Kursy/AKT_cz2.pdf dodać Ciecie na ok 150 hz do tonsila? Masz moze pomysł jak mógłbym go tam umieścić?(chodzi o tonsila)Nie chciałbym z nich rezygnować..

Skomentuj

Nie można tak sobie składać zwrotnic. Jakby to było takie łatwe to wystarczyło by zaprojektować filtry do wszystkich istniejących głośników i dowolnie ze sobą łączyć. Jak połączysz 2 różne zwrotnice to dźwięk na 90% będzie beznadziejny.
        Poza tym, jeśli chcesz umieścić tonsila z boku obudowy to musi być cięty nie wyżej jak 80Hz. W przeciwnym razie bas stanie się kierunkowy i wyraźnie będzie słychać, że "coś" się wydobywa z boku skrzyni. A przecież chodzi o to, żeby dźwięk ze wszystkich głośników był spójny.
        Inna sprawa, umieszczając głośnik z boku musisz pamiętać o wystarczającym odstępie obudowy od mebli, ścian itp.

Skomentuj

http://w831.wrzuta.pl/obraz/1xS0CFYVTAG/pok2 to jest mój pokuj, szafka na szaro moze zostać usunięta więc miejsca na głośnik bedzie o 20 cm wiecej z każdej strony. Do kogo mógłbym sie zgłosić o zaprojektowanie zwrotnicy, próbowałem sam coś zrobic programem speaker workshop ale nie moge sie tam połapać..za ciemny jestem w te sprawy. A co myslisz o tym Tonsilu, bedzie sie nadawał jako głośnik niskotonowy?czy lepiej hds peerlessa. Ostatnio myslałem o hds exc 180 ale jednak to wciaż 600zł..

Skomentuj

Przy takim ustawieniu kolumn głośnik niskotonowy powinien być zdecydowanie z przodu. Co do jakości Tonsila to trudno powiedzieć. Ja na Twoim miejscu zrobił bym monitorki na tych vifach i zrobił do tego suba na GDN 30/120/1. Będzie to grało dużo lepiej niż taki kombinowany zestaw 3-drożny.

Skomentuj

Teraz dałeś mi do myślenia..Wiec zrobie z tych vif monitorki. Mam pytanie, jakiej grubości ma byc mdf żeby mozna było go tak wyginać? na kształt sonusfaber. Czy lepiej zrobić to jakoś inaczej(bo robić to z 120 elementów jak almighty w swoim projekcie..nie zamierzam)

Skomentuj

masz tu reportaż jak robić kolon sonus faber. http://www.troelsgravesen.dk/ekta_bjoern.htm

albo po prostu skleić kilka warstw sklejki do uzyskania przynajmniej 20mm ścianki.
                ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Decyzja zapadła, jednak zrezygnuje z subwoofera i wykozystam te 30/80/2, skrzynka do niego bedzie wzorowana na Scala Utopia EM 3,jutro wyprawa do stolarza, za tydzien zaczynam.. :neutral: mam nadzieje ze podołam...zostaje jeszcze kwestia zwrotnicy...ponownie kieruje sie do was z prosbą komu mógłbym zlecić taki projekt, jeszcze sie zastanawiam co do średniotonowego czy zostawić gdm18 czy jednak ta vife tc14? Pozdrawiam wojtek

Skomentuj

Jeszcze możesz zrobić aktywne doły, tzn. GDN'y 30/80/2 byłyby napędzane przez oddzielny wzmacniacz z aktywnym filtrem dolnoprzepustowym.

Skomentuj

kombinujesz chłopie potwornie. koniecznie chcesz te stare tonsile wsadzić, zrobisz wielkie pudła z niekoniecznie dobrym brzmieniem. lepiej już wykorzystaj projekt STX FX200 z 22cm wooferami. sam zwrotnicy nie zrobisz. vify tc14 sprzedane, sam bym kupił 5 sztuk.
                      ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Tonsile jeszcze rok na gwarancji wiec nie takie stare..rzal mi sie z nimi rozstawac wiec sprobuje cos z nimi zrobic(sa az tak "straszne") myslisz ze zwrotnica do tego zestawu jest nieosiagalna? a vify juz mam kupilem 2 pary..

Skomentuj

Zwrotnice można wykonać tylko na podstawie pomiarów. Także albo sam złożysz sobie sprzęt pomiarowy, pomierzysz i zaprojektujesz zwrotnicę albo wyślesz głośniki doświadczonemu userowi, który zrobi to za Ciebie (na pewno dużo lepiej).

Skomentuj

Sprzetu sobie raczej nie złoże..bo nie bede umiał z tego kozystac.. poczytałem troche o zwrotnicach i jednak sensowniejszym rozwiazaniem dla mnie bedzie 2 drozna kolumna plus subwoofer tak jak wyzej pisał bart210, w kolejnego tonsila(30/120/x)raczej nie bede inwestował, za to mam na stanie peerlessa hds jedna sztuke to link peerless tylko musialbym go czyms napedzić myslicie ze opłaca sie kupic panel z all.. http://www.allegro.pl/item806516925_..._domowego.html dał bym mu 55litrow czyli srodkowa czyli 2 propozycja dla tego głośnika. Pozdrawiam

Skomentuj

Wzmacniacz jest zdecydowanie za słaby, ma tylko 70W @ 4ohm, czyli przy 8 ohmach będzie nie więcej jak 40W.
                              To jest 8'' głośnik, więc stosowanie większej obudowy niż 35l jest bez sensu. Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie ten głośnik. To już lepiej złóż suba na tym tonsilu.

Skomentuj

Czaruję...
                              X