Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kilka pytań początkującego...

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka pytań początkującego...

jestem początkujący... wręcz raczkujący w konstrukcjach głośnikowych DIY i mam kilka pytań odnośnie konstrukcji. przeczytałem wiele tematów na tym forum dotyczących budowy subwoofera i w większości z nich przewijał się temat budowy wzmacniacza z wbudowanym regulowanym filtrem itd. co zrobić z kolei jeśli chce się zbudować aktywny zestaw 2.1 czyli subwoofer z wbudowanym wzmacniaczem i podziałem, że niskie częstotliwości wysyłane są na woofer a średnie/wysoki przesyłane do satelitek? jak coś takiego zbudować? czy satelity muszą mieć oddzielny wzmacniacz z filtrami/zwrotnicą czy wszystko można zmieścić na płytce wzmacniacza znajdującego się w subie?

Dlaczego te literki takie małe?
    Musisz mieć oddzielne końcówki mocy dla subwoofera i satelitek. Najczęściej robi się to tak, że sygnał puszcza się jednocześnie przedwzmacniacz w subie i przedwzmacniacz przeznaczony dla satelitek i dopiero tam następuje "obrobienie" sygnału. Obcięcie niskich częstotliwości dla satelitek można uzyskać przez wstawienie subsonica w preampie.

Skomentuj

shape, zacznijmy z innej strony - ile masz kasy?
      -co konkretnie chcesz zrobić ?
      jakie pomieszczenie , jakie preferencje muzyczne ?

Skomentuj

ogólnie rzecz biorąc zamysł jest taki, aby zbudować aktywny zestaw 2.1 - aktywny, czyli bez konieczności podpinania głośników między głośniki a źródło sygnału (coś jak popularne zestawy firmy creative, logtech itp.) - ponieważ mam obecnie wzmacniacz i dwie olbrzymiaste kolumny unitry, które mają już swoje lata i czas odznaczył się na ich obudowach i obecnych możliwościach. koszty? myślę pewnie jak każdy aby były nie za duże... jestem studentem ale myślę że w granicach do 500zl (+\-) potrafiłbym uzbierać. pokój nie wielki wymiary ok 4m x 2,5m. preferencje muzyczne tu pasmo jest dość szerokie od niekomercyjnej elektroniki po jazz i rock. mi zależy raczej na jakości niż mocy.

Skomentuj

na Twoim miejscu rozejrzałbym bym się na początek nad dobrymi monitorkami na 15cm niskośredniotonowcu, bo jak znam życie te duże kolumny to jakies zg które zupełnie basu nie miały ;]
          Do tego wzmacniacz stereo na 2 x lm3886 i byłoby git.

No chyba że bardzo uparłeś się na to 2.1 ;]

Skomentuj

obecne głośniki to unitra ni znam modelu ale jest to konstrukcja zamknięta z membraną bierną g. niskotonowy ma 25cm średnicy i tyle samo ma MB do tego 10cm g. średniotonowy i takiej samej wielkości wysokotonowy. mniej/więcej coś takiego:

zdjęcie zaczerpnięte z aukcji nie przedstawia moich głośników, chciałem pokazać jaki model.

a może inaczej jak skonstruować monitory (2.0). może macie jakieś sprawdzone konstrukcje, które prezentują jakieś względnie dobre parametry.

Skomentuj

A może coś takiego?

Skomentuj

oo! bardzo ciekawe... można więcej szczegółów.

btw. dlaczego w tym terminalu są 4 wejścia?

ewentualnie interesuje mnie coś takiego:

smukła wysoka obudowa

Skomentuj

Zamieszczone przez shape
                  btw. dlaczego w tym terminalu są 4 wejścia?
                  bi wiring/bi amping - możesz oddzielnymi kablami,albo oddzielnymi wzmacniaczami napędzać sekcję niskośrednio i wysokotonową.

BTW - na plakietce jest jeszcze folia ochronna :P

Skomentuj

ale jak nie mam takiej możliwości we wzmacniaczu montuje zwykły dwu-wejściowy terminal?

Skomentuj

o jejku - można też połączyć w tradycyjny sposób :P

Skomentuj

jeszcze kilka małych pytań co do wyliczania obudowy w winisd. problem polega na tym, że niektóre parametry podane przez producenta są w innej jednostce niż w programie... co wtedy zrobić przeliczyć na daną jednostkę czy jak?

Skomentuj

Kliknij na jednostkę w programie. Zmieni się na inną.

Skomentuj

no własnie w tym problem że akurat ta jednostka nie jest dostępna...

Skomentuj

Co to za wielkość/jednostka?

Skomentuj

np. stx na swojej stronie podaje rms w ΩM a program ma dostępne tylko Ns/m lub kg/s

Skomentuj

Ściągnij WinISD, a nie WinISD Pro: http://www.linearteam.dk/default.aspx?pageid=winisd . Tam nie potrzeba tego parametru i program jest trochę prostszy w obsłudze.

Skomentuj

Zamieszczone przez shape
                                    jeszcze kilka małych pytań co do wyliczania obudowy w winisd. problem polega na tym, że niektóre parametry podane przez producenta są w innej jednostce niż w programie... co wtedy zrobić przeliczyć na daną jednostkę czy jak?
                                    olej symulatory, lepiej zapytaj do czego budy chcesz zrobić.

Skomentuj

małe pytanie co do tunelu bass reflex ważna jest jego średnica, czy długość i czy umieszczenie tego tunelu też jest ważne, czy można go umieścić według własnej woli na tylnej lub przedniej ściance?

Skomentuj

shape, znaczenie ma i długość i średnica, dwa te parametry na raz stanowią o tym na jaką częstotliwość stroi on nam obudowę.
                                        Poczytaj artykuły na stronie głównej.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X