Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2-way z niskim basem?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2-way z niskim basem?

Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc pozdrawiam wszystkich użytkowników!

Do rzeczy: szukam projektu monitora dwudrożnego, który byłby w stanie zagrać niskim basem, powiedzmy od 35hz bez spadku.
    Ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie?

Musisz sprecyzować kilka kwestii -
    - jakie gabaryty maksymalne obudowy,
    - w jakim pokoju i do jakiej muzyki oraz
    - ile możesz przeznaczyć na to pieniędzy.
    Jest kilka projektów spełniających kryteria dot. basu, ale tanie nie są ze względu na użyte przetworniki. Poza tym sam bas to nie wszystko, ważny jest jego charakter, czyli barwa i szybkość. Jeden lubi bas szybki i konturowy, "zimny", inny "ciepły", pełny, itd.
    Czy masz już określone preferencje dotyczące brzmienia kolumn, bo bas jest tylko niewielką i zdecydowanie dla większości ludzi słuchających muzykę, nie najważniejszą częścią pasma.

Skomentuj

Obudowa nie ma znaczenia, muzyka energetyczna od drum'n'bass po nu-metal, pokój ok. 20m, a co do kwestii finansowych to chciałbym po prostu poznać możliwe opcje. Nie uważam, że bas jest najważniejszy jednak zależy mi na odtworzeniu pełnego pasma.

Za propozycje samych głośników nisko-średniotonowych nadających się do tego celu, również będę wdzięczny.

Skomentuj

monacor sph-165kep
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez Tarik
          pokój ok. 20m
          Zamieszczone przez Tarik
          Nie uważam, że bas jest najważniejszy jednak zależy mi na odtworzeniu pełnego pasma.
          To czemu akurat monitory? Zdecydowanie łatwiej znaleźć przyzwoite i w rozsądnej cenie głośniki dedykowane do kolumn o większej objętości. Poza tym nisko schodzący i dynamiczny bas, zadanie dla głośników predestynowanych do takiej roli, czyli ponad 20cm przetworników, ale wtedy gorzej ze średnicą którą trzeba powierzyć głośnikowy średniotonowemu co wymusza 3 drogi. Można jeszcze pomyśleć o dobrej klasy monitorkach wspomaganych dobrze zestrojonym subwooferem. Czy już przemyślałeś wszystkie opcje?

Skomentuj

Tak, przemyślałem. Zależy mi na dwudrożności ponieważ mam dwa wzmacniacze, które chciałbym wykorzystać do bi-ampingu.

Skomentuj

Nadal jednak nie wiemy jakie możesz przeznaczyć na ten projekt środki finansowe. Od tego zależy wybór głośników.

Skomentuj

Musi byc koniecznie monitor? Jesli nie musi ale musi byc 2 drozniak to moze Linia transmisyjna na Skanspiku?
                http://www.audiocomponents.nl/speake...lassic_eng.htm
                Projekt Event. Taki zestaw powinien odtworzyc 35hz bez problemow tylko dobra "spawarka" bedzie konieczna ;]
                Ewentualnie jakis inny projekt na tych glosnikach.

Skomentuj

Około 1000 na nisko-średni. Na górę pójdzie tania Vifka.

Skomentuj

tylko, że popełniasz już błąd.
                    Lepiej jest dać lepszą górę niż drogi niskośredni.
                    Lepiej dołożyć do lepszej kopułki.
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz
                      tylko, że popełniasz już błąd.
                      Lepiej jest dać lepszą górę niż drogi niskośredni.
                      Lepiej dołożyć do lepszej kopułki.
                      Madrze napisane.

Nie ma nic gorszego od przecietnej kopulki. Juz lepiej papierowy stozek zalozyc :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow
                        Musi byc koniecznie monitor?
                        Nie, nie musi. Jakiekolwiek 2-way. Te T-L'e to fajnia sprawa! Jakie parametry głośników odpowiadają za podatność do aplikacji w T-L?

Skomentuj

Sa rozne szkoly. Ogolnie mowi sie, ze glosnik do TL to glosnik, ktory ma niski Fs, spore xmax, umiarkowana dobroc Qts ( wspomina sie tez o mozliwie malym Vas) Ale to nie znaczy, ze nie mozna w TL wcisnac glosnika z Fs 55hz i Qts na poziomie 0.30. W tej materii lepiej skopiowac gotowy projekt, bo samodzielna proba wykonania, strojenia, dopasowania glosnikow niekoniecznie bedzie udana. Co innego jak mamy do wydania kase i za pierwszym "strzalem" chcemy miec udany produkt, a co innego jak kreci nas samo konstruowanie od zera i zbawa w konstruktora z mysla "a moze sie uda".

Zwroc uwage jeszcze na projekt Alcone.

http://www.artonaudio1.alpha.pl/fourier.html

Ta firma jest z mojego miasta ale ostatnio cos dziwnego dzialo sie z ta strona. Nie wiem czy jeszcze dziala. W kazdym razie mozna bylo tutaj kupic projekt wykonania wlasciwie dowolnego zestawu, lub gotowe

Alcone Fourier powinien zadowolic Cie w przetwarzaniu niskich czestotliwosci.

Ostatnio w sklepie http://www.loudspeakershop.eu/alcone-acoustic-m-36.html jest promocja na glosniki Alcone, wiec moze to bylby dobry wybor.

[ Dodano: 2009-11-09, 23:40 ]
                          http://www.artonaudio1.alpha.pl/konsglos.htm O jest zwrotnica, i podana pojemnosc. W takim razie zamawiac glosniki i klecic skrzynki :)
                          http://www.alcone-acoustics.com/fourier.htm

Skomentuj

Sa rozne szkoly. Ogolnie mowi sie, ze glosnik do TL to glosnik, ktory ma niski Fs, spore xmax, umiarkowana dobroc Qts ( wspomina sie tez o mozliwie malym Vas) Ale to nie znaczy, ze nie mozna w TL wcisnac glosnika z Fs 55hz i Qts na poziomie 0.30.
                            Podsumowujac kazdy glosnik gra w kazdej obudowie tylko trzeba trafic w gust klienta.

Glosnik w TL zachowuje sie podobnie do free air (nie dochodzi tylko do zwarcia akustycznego) wiec powinien miec optymalne Qtc ok 0,7 bo jak bedzie mniej to nie bedzie basu. Fs nie musi byc niska bo nie dochodzi do jej podniesienia tak jak to sie dzieje w obudowie closed czy b-r. Vas jest juz wypadkowa tych parametrow. Niskie VAS to sztywo zawieszona membrana dajaca wysoki fs.

Koledze tarik powiem tylko ze albo bum bum cyc cyk albo rock i metal. Do tych dwoch rodzajow myzyki ja przelaczam kolumny.
                            Duze nisko schodzace kolumny sa beznadziejne do ostrzejszego rokowo metalowego grania bo mula zamiast dac kopa. Bym sie sklanial raczej w strone 3WAY.

Skomentuj

Ten FOURIER jest świetny! Rozumiem, że zastosowany głośnik to AC 8 HE, tak?
                              http://www.loudspeakershop.eu/glosni...tic-p-182.html

Nie widzę jednak planu kolumn, można go gdzieś znaleźć?

Skomentuj

W zasadzie to zwarcie w TL rowniez zachodzi ale wlasnie zaleznie od dlugosci tunelu :) Im dluzsza "rura" tym zwarcie dalej i rezonans nizszy.
                                Oczywiscie glosnik do TL moze miec nawet Fs na poziomie 80hz, nie ma zadnego problemu. Ciekawa jest jednak pewna zaleznosc miedzy dlugoscia tunelu, a dobrocia Qts co jest opisane w pracach Augspurger'a.
                                Wlasciwie pomyslow i rozwiazan na linie transmisyjna jest tak wiele, ze wcale nie dziwie sie konstruktorom, ze dostaja krecka i odpuszczaja sobie budowe takiej obudowy.

Tarik, tak to jest AC 8 HE, czy jest plan budowy w necie za darmo? Nie wiem, napisz maila do Arton Audio moze cos pomoze.

Skomentuj

Skoro 2 way na czym większym to może na CA22RNX :?: a głośnik bardzo dobry :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez Ziomek86
                                    Skoro 2 way na czym większym to może na CA22RNX :?: a głośnik bardzo dobry :grin:
                                    heh nie da sie tak wszytko bys chcial do jednego worka wrzucic ;p

ale projekt nie powiem bardzo ciekawy, .....
                                    w sumie to nie dowiadywałem sięza dużo o tej firmie musze cos poczytać bo chodzi mi po glowie pare projektów na dużym wooferku...

Skomentuj

to może jakiś duży woofer + jakiś 2" albo 3' szerokopasmowiec jako średnio-wysoko tonowy?

Skomentuj

Jeśli ktoś zna plany obudów labiryntowych, to byłbym wdzięczny...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X