Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TDL RTL 2 - co jak gdzie?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TDL RTL 2 - co jak gdzie?

Witam!

Mam do Was pytanko... Miał ktoś styczność z kolumnami TDL RTL 2? Na jednym bassie ? Wiem, że wysokotonówka jest Vify a niskotonowy Kefa, niestety nic więcej, a no oprócz wymiarów tych kolumn. Posłuchałem ich trochę u znajomego i spodobały mi się. W przyszłości chciałbym sobie zbudować takie TDL-e Made IN HOME ;-) Wszelkie iformacje na temat tych kolumienek proszę zamieszać, jaki model Vify, jaki Kef, może coś o zwrotnicy :?:

Pozdrawiam, Krzysiek191022.

Jak to znajomego to pogadaj z nim żeby głośniki odkręcić i wtedy zobacz jakie to głośniki i jak wygląda zwrotka :) Zrób sobie rysunek zwrotki i połączeń, zobacz ile tam jest literków i jaki tunel BR (jeśli jest) i wtedy kopiuj. Mu tu raczej z gotowymi konstrukcjami mamy mało styczności (chociaż zdarza się :) )

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
      zobacz ile tam jest literków i jaki tunel BR (jeśli jest) i wtedy kopiuj.
      Widze ze kolega niezbyt zorientowany w technice TDL-i :)
      To byly cuda (firma splajtowala) w postaci lini transmisyjnych. Choc na pomiarach zachowywaly sie bardzo podobnie do b-r.
      Po upadku firmy mozna domneiwac ze nie bylo zbyt wielu zwolennikow ich brzmienia ale na pewno wiadomo ze bylo specyficzne i niepowtarzalne wiec szkoda.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
        To byly cuda
        Zgadzam się, ich dźwięk bardzo mi się podoba! Dlatego chciałbym dowiedzieć się jakiś szczegółów na ich temat, bo w necie nie wiele :sad: A może ktoś z Was miał z nimi styczność dlatego pytam tu.

Skomentuj

Kolumny TDL RTL2 w starszej wersji są opisane w miesięczniku "Od radio do audio" nr 4/95. To pseudo linia transmisyjna, a właściwie długi basreflex ok. 80 cm od membrany do wylotu, nie wytłumiony żadnym materiałem tłumiącym i zestrojony na ok. 30 Hz. Obudowy zrobione z płyt wiórowych 16 mm. Typów głośników niestety nie podali. 17 cm niskotonowy z polipropylenową membraną z przymocowanym do niej korektorem fazy( a więc ruchomy a nie jak w większości nieruchomy,mocowany do magnesu) na bardzo delikatnym i elastycznym gumowym zawieszeniu. Wysokotonówka to 19 mm kopułka Vify. Dość spory, spowolniony, niezbyt szybki bas, wycofana średnica i dobre wysokie tony- to tyle o brzmieniu, czyli bez rewelacji.

Nowsza wersja tych kolumn opisana w Audio nr 2/98. Tu użyto inne głośniki, a konstrukcja obudowy podobna. Też 17 cm niskotonowy z polipropylenową membraną na gumowym zawieszeniu, ale bez korektora tylko zwykła nakładka przeciwpyłowa. Kopułka to 25 mm tekstylny Perless. Basrefleksowa linia transmisyjna zestrojona na ok. 40 Hz. Brzmienie miękkie, przyjemne, leniwe, relaksujące i z tzw. "kocem", czyli znowu bez rewelacji.

Jeśli miałbyś chęć zrobić jakieś TDL made in home, to warto by spróbować zbudować coś na wzór TDL Reference Standard opisanych w "Od radio do audio" nr 7/95. Były one robione na zamówienie, kosztowały wówczas ok 17 kzł. To raczej do dużego pokoju, bo wymiary to 118 x 56 x 50 cm (wys. x szer. x gł.). Dwa basowce owalne 21 x 30 cm w lini transmisyjnej, dwa średniaki 15 cm, dwie kopułki metalowe 25 mm i superwysokotonowiec 20 mm.

Skomentuj

Zamieszczone przez Patefil
            Jeśli miałbyś chęć zrobić jakieś TDL made in home, to warto by spróbować zbudować coś na wzór TDL Reference Standard opisanych w "Od radio do audio" nr 7/95. Były one robione na zamówienie, kosztowały wówczas ok 17 kzł. To raczej do dużego pokoju, bo wymiary to 118 x 56 x 50 cm (wys. x szer. x gł.). Dwa basowce owalne 21 x 30 cm w lini transmisyjnej, dwa średniaki 15 cm, dwie kopułki metalowe 25 mm i superwysokotonowiec 20 mm.
            tylko ciekawe skąd takie głośniki wziać - to raz,
            a dwa - czy nie prościej zrobić w takiej , pewnie dośc wysokiej cenie, jakiegoś "zwykłego" 3 way ?

Skomentuj

No, głośniki to raczej nieosiągalne. Tu chodziłoby raczej o zrobienie czegoś na innych głośnikach wykorzystując idee konstrukcji obudowy.

Skomentuj

czyli de facto zupełnie nowy projekt :P

Skomentuj

Patefil, dzięki za wypowiedź. Mnie się osobiście dźwięk z TDL RTL 2 podoba, nie jest osłuchany i dotychczas słucham muzyki na ZG30 to może dlatego. Pokój jaki mam to zaledwie 10m2 więc 3 way raczej odpada. Wszelkie szczegóły na temat tych kolumienek prosiłbym o umieszczanie w tym temacie ;-)

Powiem krótko - słyszałem, podobało mi się i chciałbym mieć takie kolumny, lecz niestety dostać teraz oryginał jest trudno :neutral: A temat założyłem by dowiedzieć się o nich jak najwięcej i usłyszeć opinię innych użytkowników/słuchaczy ;-)

Skomentuj

W nowszej wersji TDL RTL2 jest prawdopodobnie 25 mm kopułka Peerles LR-10DT. Z wyglądu jest taka sama jaka siedzi w kolumnach JPW ML 610, a tam jest właśnie LR-10DT.

Jeśli podoba Ci się brzmienie tych kolumn, to bardzo dobrze, bo przecież o to właśnie chodzi i nie ma znaczenia, że innym się nie podoba.
                    Obie wersje TDL to typowe budżetowe konstrukcje, które po prostu niczym się nie wyróżniają, mając na uwadze takie aspekty jak dobrą równowagę tonalną, neutralność i ogólną jakość dźwięku, wobec innych również budżetowych kolumn.

Skomentuj

Nie wiem, czy na temat TDL RTL2 coś da się znaleźć. Kiedyś mój znajomy sprzedawał te kolumny w salonie Mikrokomputery w Zielonej Górze, twierdził, że rewelacja. Dopóki nie usłyszał RTL3. Ma je do dziś. Podaje linka ze wszystkimi informacjami na temat RTL3
                      http://www.vikash.info/audio/mtm_floorstander/

Skomentuj

Czaruję...
                      X