Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze wzmacniacza stereo a moze cos z DIY ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze wzmacniacza stereo a moze cos z DIY ?

Witam.
    Jestem od prawie 4 lat szczęśliwym posiadaczem zestawu kolumn kina domowego 5.1 robionego na moje zamówienie. Wszystko podłączone pod Yamahe RX-V440 z której jestem zadowolony jeśli chodzi o odtwarzanie filmów itp.
    Chciałbym kupić wzmacniacz stereo do zasilenia tylko frontów. Oto konfiguracja 1 kolumny frontowej:
    -niskotonowe Aurum Cantus AC-200mk2 x2
    -nisko-średnio Aurum Cantus AC-130F1
    -wysokotonowy Usher Audio UA025-10

Co mi polecicie ? Biorę też pod uwagę konstrukcje DIY, mam możliwość zrobić sobie obudowę lakierowaną z drewna. Nie chcę wydać więcej jak 1000 zł (w przypadku DIY bez obudowy)

ps mam taki "defekt", że słucham czasem bardzo głośno więc potrzeba mi dużo mocy :)

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

no to w cenie tysiaka nie kupisz nic nowego lepszego niz uni czy sym wg mnie... a majac tysiaka to jeszcze na dobre sterowanie starczy do tego wszystkiego

Skomentuj

Za 1000zl czasem mozna wyrwac na allegro Harman/Kardon HK690 z pilotem.
      Jeden z najlepszych modeli z lat 90.
      Rock-solid i do tego mocny.

http://www.bul5.com/dvdim/jbl/image/hk690.jpg

Skomentuj

Jeśli ma być "gotowiec" to jak najbardziej używany. Zaczeły mnie kręcić projekty DIY ale nie ze względu na elektronikę bo to wolałbym powieżyć fachowcowi ale od strony obudowy z drewna i jako dodatku np drewnianego pilota. Bardzo podobał mi się też AmpliQ u Quby ale na to mnie nie stać.

Interesuje mnie tylko jak wygląda sprawa jakości dzwięku i mocy proponowanych Uniampów czy SymASym ? Nie miałem przyjemności słuchać.

Skomentuj

Nie będziesz narzekał tylko nie pytaj się czy uni jest lepszy czy sym bo rozpętasz wojne

Skomentuj

Tylko czy przypadkiem nie potrzebuje 2x uniamp ? Moje fronty sa dosyc potezne :)

Skomentuj

A twoje kolumny są 4 czy 8 ohm?

Skomentuj

Kolumny są 8 ohm.

[ Dodano: 2009-11-11, 20:01 ]
                Czy powstala mocniejsza wersja uniampa ? Czytam watek o uniampie....jestem dopiero na 18 stronie i juz oczy bola... :p

Skomentuj

hej

Za 1000zł to huumm, dużo można kupić.
                  Rodzynki od Yamahy, H/K.

Być może powstała mocniejsza wersja, ale napewno nie została opublikowana.

Skomentuj

Zamieszczone przez mavic
                    ps mam taki "defekt", że słucham czasem bardzo głośno więc potrzeba mi dużo mocy :)
                    w 100% spełni tu twoje oczekiwanie YAMAHA AX900 wulkan mocy i kontroli jeden z najlepszych klocków tej firmy a po zatym poczytaj w necie i upoluj a będziesz zadowolony.

Skomentuj

zgodzie sie z kolega ze yamaszka ax900 to bdb klocek.

od sobie dodam rotela ra-980
                      albo np to:
                      http://www.allegro.pl/item804453488_..._zobaczyc.html

oczywiscie nie mam nic wspolnego ze sprzedajacym!

Skomentuj

Zamieszczone przez soulfly
                        zgodzie sie z kolega ze yamaszka ax900 to bdb klocek.
                        ja także, a od siebie mogę polecić model niższy tj AX-700(ciute mniej hi-endowy a sporo tańszy)

Skomentuj

Jest jeszcze inna opcja, sprzedam moją Yamahe i kupie coś mocniejszego co lepiej radzi sobie z graniem stereo. Już sam nie wiem co robić :(

Skomentuj

to zalezy na czym Ci bardziej zalezy .. czy na kinie czy stereo .. bo jak stereo to nawet sie nie zastanawiaj tylko sprzedawaj ten amplituner ..

Skomentuj

Ja bym nie sprzedawał, ampli do kina dobra sprawa a z podaną przez Ciebie kwotą i wzmak fajny kupisz. Wolałbym raz na jakiś czas przepiąc kable z ampli do wzmaka by posłuchać stereo niż nie mieć wogole kina.

Skomentuj

Jeśli zależy ci bardziej na stereo to za podaną kwotę rozejrzał bym się za jakąś używaną Lampą albo zlecił komuś budowę takiej o mocy 15-30W spokojnie wystarczy. Zapewniam cię że jej ciepły dzwięk zrobi przepaść od amplitunera i :smile: jeszcze ten czar żarzących się lamp

Skomentuj

Przejrzyj ofertę NADa. Jakiś czas temu kupiłem amplituner 7060 i po przesiadce z Yamahy A-520 jestem (prawie ) wniebowzięty.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                                    rozejrzał bym się za jakąś używaną Lampą albo zlecił komuś budowę
                                    A możesz mi kogoś polecić ?

Zamieszczone przez Caleb
                                    Przejrzyj ofertę NADa.
                                    NAD mi się maży już długo ale ciężko trafić coś mocnego za 1tys zł :(

Zamieszczone przez soulfly
                                    to zalezy na czym Ci bardziej zalezy .. czy na kinie czy stereo
                                    Oczywiście chce mieć jedno i drugie :)

Skomentuj

Używane bez problemu kupisz <500zł. Ja 7060 kupiłem za niecałe 250zł, więc da się :)
                                      Co do ich mocy to po prostu podają moc z najmniejszymi zniekształceniami, nie zawyżają jej jak to robi Yamaha czy Denon wypisując swoją moc ze zniekształceniami 1% czy nawet 10%. Bardzo popularny NAD 3020 ma moc znamionową 20 Wat, ale w impulsie potrafi dać nawet 60 Wat.

Skomentuj

Zamieszczone przez toma085
                                        Jeśli zależy ci bardziej na stereo to za podaną kwotę rozejrzał bym się za jakąś używaną Lampą albo zlecił komuś budowę takiej o mocy 15-30W spokojnie wystarczy.
                                        tak tylko że lampowca o takiej mocy za 1000zł to by musiał sam składać bo z czyjąś pracą to się raczej nie zmieści w 1000zł...

[ Dodano: 2009-11-12, 11:02 ]
                                        Ewentualnie może polować na jakiegoś music angela przykładowo na kt88, one czasami schodzą za nieco ponad 1000zł...(chociaż bardziej bym preferował diy od tego music angela)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X