Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

mały problem z programem WinISD PRo

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

mały problem z programem WinISD PRo

witam chciałem policzyć obudowę do głośnika Tonsil link : http://www.tonsilsklep.pl/index.php?...-30-60-1-6-ohm
    wprowadziłem wszystkie dane jakie sa potrzebne ( no paru nie bo nie ma) potem wpisuje wymiary głośnika i przy save pisze mi że mam błędy w QMS, QES , QTS. a wszystkie wpisałem jak ma napisane producent i czy jest jakiś inny program żeby policzyć litraż obudowy ?? proszę was o pomoc bo tylko ten program znalazłem na google do liczenia .
    I jeszcze jedno powiedzcie mi czy jest potrzeba robienia dziur na powietrze czy nie jestli tak to z czego to się oblicza bo jestem w tym całkiem zielony a czytałem te poradniki i jakoś ich nie rozumiem . ZA POMOC Z GÓRY DZIĘKUJE

Ściągnij program WinISD, a nie WinISD Pro.
    Zamieszczone przez pkpintercity
    I jeszcze jedno powiedzcie mi czy jest potrzeba robienia dziur na powietrze...
    Myślę, że nie ma potrzeby robienia "dziury na powietrze" :mrgreen: Zwyczajowo to się nazywa "tunel bass-reflex". Głośnik ma wysokie QTS, więc pewnie lepiej zagra w closed. Wszystko możesz obliczyć w ww. programie.

Skomentuj

tak, do closed.

Skomentuj

no dobra tylko jak mam to obliczyć jak program pisze miże mam łędnie wipsane QMS, QES , QTS a mam wpisane tak jak producent ale chodzi mi o nie dziure na bass-reflex tylko takie te male co sa nieraz np. są dwie one zazwyczaj umieszczone po rogach kolumn

Skomentuj

Jakie znowu dziury? Obudowa ma byc szczelna, tylko tunelem br ma prawo przelatywac powietrze. Na rogach kolumn? Moze gniazda maskownic? :wink:

Skomentuj

pkpintercity, sciagnij winisd z naszej stronki. w nowszysch wersjach sa wlasnie takie jaja
            w starszej wpisujesz co chcesz i jest OK

El_liero, czy ty przypadkiem tego glosnika nie miales?
            jezeli tak to napisz koledze w jakich litrazach ma sie poruszac
            bo znajac zycie bedzie chcial robic to co program sam pokaze :P

Skomentuj

pkpintercity, sciagnij winisd z naszej stronki. w nowszysch wersjach sa wlasnie takie jaja
              w starszej wpisujesz co chcesz i jest OK
              A później wyniki wychodzą dziwaczne...
              WinISD Pro lepiej używać. Po prostu musisz podać pewne parametry, a resztę Ci sam program wyliczy. Tylko pamiętaj o odpowiedniej jednostce! Podaj:
              Mms
              Cms (jak go nie masz to podaj Fs)
              Sd
              Qms
              Re
              BL
              Pe
              Xmax (jak nie masz tego parametru to w Hc wpisz wysokość cewki, a w Hg wysokość szczeliny; jak nie podasz tego parametru to generalnie nic się nie stanie - po prostu nie będziesz mógł symulować "Maximum Power", "Cone excursion" i "Maximum SPL")
              Znom - impedancja znamionowa
              Możesz jeszcze ewentualnie wpisać Le, jeśli producent podaje - indukcyjność cewki.

Jakby wyliczone przez program parametry typu Qts i VAS będą się mocno różniły od tych podawanych przez producenta to upewnij się czy wpisywane przez Ciebie parametry są we właściwej jednostce - to najczęstszy błąd. Jeśli jednak są, a rozbieżność jest duża to znaczy to, że producent naciąga własne parametry.

Skomentuj

Czaruję...
              X